Egészség

A Baxter visszahívja egyik influenza vakcináját a mellékhatások magas száma miatt

Forrás: NaturalNews

Az amerikai Baxter gyógyszeripari cég bejelentette, hogy visszahív 300 ezer adag influenza vakcinát (Preflucel) a mellékhatások kimagaslóan nagy száma miatt. Talán emlékszünk még rá, hogy ugyanez a cég volt felelős 2009-ben az éles, tehát nem legyengített madárinfluenza vírussal fertőzött vakcinák gyártásáért, amit a gyártással megbízott alvállalkozó laboratórium a tömeges gyártás megkezdése előtt véletlenül fedezett fel.

Az angol Daily Mail cikke szerint a valószínűleg szennyezett vakcinával beoltott emberek igen nagy százaléka panaszkodott gyengeségre, erős izomfájdalomra és fejfájásra. A kifejezetten tojásallergiában szenvedő egyének számára kifejlesztett vakcinát márciusban fogadta el az angol egészségügyi hatóság, tehát azóta használják oltóanyagként az Egyesült Királyságban.

?Azért hívjuk vissza a vakcinákat, mert a szokásosnál több mellékhatásról érkezett jelentés más szállítmányokhoz képest,? nyilatkozta a Baxter szóvivője, aki azzal próbálta megnyugtatni a közvéleményt, hogy kijelentette ?azoknak, akiket ezzel az oltóanyaggal oltottak be, semmi okuk aggódni egészségük biztonsága felől.?

Ezzel egy időben a Baxter utasításban közölte az egészségügyi intézményekkel, hogy a Preflucel készítmény egyik formáját se használják a betegeken. A bejelentés óta már több európai országban felfüggesztették a vakcina használatát és inkább más készítményekkel oltják a betegeket.

?A Preflucel-t már nem szabad alkalmazni, a megmaradt készleteket pedig a szállító köteles más termékre cserélni,? szólt az angol egészségügyi hatóság üzenete. ?Egyetlen Preflucel szállítmányt sem szabad használni.?

A Baxter szerencséjére a hatóságok szokás szerint semmilyen egyéb információt nem közöltek a nyilvánossággal, így az sem tudható mi váltotta ki a szokásosnál nagyobb számú mellékhatást. Amennyiben a vakcina annyira káros hatással van az egészségre, hogy még a Baxter is a visszahívás mellett döntött, hogyan mondhatják azt az orvosok, hogy akiket már beoltottak vele biztonságban vannak?

A Baxter 2009-es botránya a biológiai terrorizmus vádját vetette fel a cég amerikai divíziójával szemben. Ha belegondolunk, a létesítmény 3-as fokozatú bio-biztonsági besorolása (BSL3) eleve kizárja a véletlen balesetet a vakcinák éles vírussal történő megfertőzésére, ami a szándékos elkövetést feltétezi. Ez alkalommal vajon mit próbálnak leplezni?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend