Gazdasági válság

Pénzpiaci pillanatkép

Forrás: The Economic Collapse

Tudjuk, hogy a jelenlegi hitelre épült gazdasági rendszert eleve bukásra programozták, de vajon a globális pénzpiacok lassan követhetetlen hirtelenséggel történő mozgása mit jelent a közeljövőre nézve? Összeomlást? Lassulást? Egy biztos, a befektetők szédítő sebességgel mentik ki pénzüket a tőzsdékről és óriási fogadásokat tesznek az S&P október körüli zuhanására. Az európai adósságválság teszi a dolgát és szinte mindenhol a világon furcsa pénzügyi tranzakciók folynak. Mit jelent mindez? Reméljük, még nem tartunk a teljes összeomlásnál, de emlékezzünk, hogy a történelemben eddig minden tőzsdekrach ősszel következett be.

Íme, 21 pénzpiaci esemény, amire érdemes odafigyelni:

1. Hihetetlen mennyiségű fogadás történik az S&P 500 zuhanására a napokban. A CNN szerint a múlt hónapban történt a legtöbb ilyen fogadás az elmúlt egyéves időszakban, és ez semmi ahhoz képest, amit októberre várnak a befektetők. Amennyiben tényleg tőzsdei összeomlás lesz október során valaki nagyon sok pénzt fog keresni.

2. A befektetők óriási mennyiségű pénzt vonnak ki a tőzsdékről. Vajon tudnak valamit, amit mi nem? A Financial Post a következőket írja:

Április óta a befektetők több pénzt vontak ki az USA tőkealapjaiból, mint a Lehman Brothers bukását követő öt hónap során, 2100 milliárd dollárral tetézve Amerika pénzügyi gondjait. Körülbelül 75 milliárd dollárt vontak ki részvényekre specializálódott alapokból a Bloomberg által a washingtoni Investment Company Institute-tól gyűjtött adatok alapján. 2008. október és 2009. február között, a Lehman bukását követő öt hónap során a tőkekiáramlás 72,8 milliárd dollár volt.

3. A Siemens több mint fél milliárd eurót vett ki két vezető francia bankból, hogy azután az Európai Központi Bankban helyezze el. Vajon tudnak valamit, vagy csak idegesek?

4. A Standard & Poor?s ‘A+’-ról ‘A’-ra rontotta Olaszország hitelbesorolását.

5. Az EKB még több olasz és spanyol államkötvényt vásárol, hogy lehűtse az európai válság miatti növekvő aggodalmakat.

6. A FED, az EKB, a Bank of England, a Bank of Japan és a Svájci Nemzeti Bank bejelentették, hogy ?korlátlan? mennyiségű pénzt bocsátanak az európai kereskedelmi bankok rendelkezésére október és december között.

7. Idén a legnagyobb olasz bank értéke a felére, míg a második legnagyobb olasz bank értéke 44%-kal csökkent.

8. Angela Merkel koalíciójának helyzete nem túl fényes a helyi választásokon. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 82%-a úgy gondolja, hogy a kormány nem jól kezeli a görög válságot. A német közvélemény ellenzi a mentőcsomagokat, ami nem túl jó hír Görögország számára (bár a csőd és az euró zónából történő kilépés látszik a legjobb megoldásnak az ország számára).

9. Görögország a teljes gazdasági összeomlás szélén áll. A Guardian megfontolandó statisztikai adatokról írt a napokban:

Gondoljuk meg milyen horderejű válsággal állunk szemben. A 2009-es és 2010-es zsugorodás után a GDP további 7,3%-kal csökkent 2011 második negyedévében. A munkanélküliek száma elérte a 900 ezret és a szakértők úgy gondolják, hogy a 11 milliós országban hamarosan 1,2 millió ember lesz munka nélkül. Ezek az adatok kísértetiesen hasonlítanak a 29-30-as évek Nagy Világgazdasági Válságára.

10. 2009-ben az adósság GDP-hez viszonyított aránya 115% volt. Ma ez az érték körülbelül 160%. A rájuk erőltetett megszorító intézkedések a legkisebb mértékben sem segítettek hozzájárulni az ország hosszú távú problémáinak megoldásához.

11. Az egyéves futamidejű görög államkötvények hozama jelenleg 129%-on áll. Mindössze egy évvel ezelőtt hozamuk 10% volt.

12. Filippos Sachinidis, görög helyettes pénzügyminiszter azt mondta, hogy Görögországnak mindössze egyetlen hónapra elegendő pénz áll rendelkezésére az ország működésének fenntartásához.

13. Olaszországban az adósság GDP-hez viszonyított aránya jelenleg 120%, és az olasz gazdaság Görögországhoz viszonyítva jóval nagyobb.

14. A portugál kétéves állampapírok hozama jelenleg több mint 17%, az egy évvel ezelőtti 4%-hoz képest.

15. Kínát is egyre inkább aggasztja az európai bankok helyzete. A Reuters a következőket írja:

Kína onshore devizapiacának egyik nagy piacteremtő állami bankja több európai bankkal is felfüggesztette a határidős deviza ügyleteket és swapokat az Európában kialakult adósságválság miatt, nyilatkozta két forrás is a Reuters hírügynökségnek.

16. Jelenleg az európai központi bankok több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak, amire 20 éve nem volt példa.

17. Az IMF vezető közgazdásza szerint a globális gazdaság ?új, veszélyes fázisba lépett?.

18. Izrael amerikai állampapírjainak 46%-ától, Oroszország pedig 95%-ától szabadult meg. Vajon ők is tudnak valamit?

19. A pénzpiacok arra várnak, hogy a Fed újabb kötvényvásárlási tervet jelentsen be, ami még jobban leszoríthatja a hosszú távú kamatokat.

20. Amennyiben néhány vagyonos befektető úgy gondolja, hogy az Obama kormány adótervezete a kongresszus elé kerülhet, hamarosan elkezdhetik lefaragni kötvényállományukat, hogy elkerüljék adókiadásaik jelentős emelkedését 2012-ben.

21. A Merill Lynch nemrég kiadott tanulmánya szerint 80% esély van arra, hogy az amerikai gazdaság újabb válságba süllyedjen.

Amikor a pénzpiacok ilyen érzékenyek, egy apró szikra is elég, hogy mozgásba hozza a dominókat.

Reméljük, nem történik olyasmi, ami begyújtja a szikrát, mert a jelen helyzetben egy újabb válság beláthatatlan következményekkel járna.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. Az “amerikanizálódás” elég feltűnő jelenséggé nőtte ki magát kis hazánkban. Egyre gyakrabban látni, hogy fiatalok angolt tanulnak a buszon vagy villamoson, vagy egymás között is angolul beszélnek, aztán egyszer csak megszólalnak magyarul, mert ha poénról vagy káromkodásról van szó, azt csak magyarul lehet élvezni! De a többi már szigorúan angol…..a munkahelyeken is már csak az számít, angolul tudj, ez után jön az összes többi okos dolog, de az angol az első. Sokszor már el se hiszem, Magyarországon élek! Biztos vagyok benne, 10-20 év múlva már szégyen lesz magyarul beszélni…..ez már csak az öregek nyelve lesz, a munkahelyeken meg már csak angolul lehet majd kommunikálni.

    1. Válság ide vagy oda ha külföldön meg akarok értetni magad muszály a nyelvtudás. Nem értem igazából, hogy kapcsolódik a hozzászólásod a témához, de szerintem mindenképpen fontos a nyelvtudás.

  2. A válság azért van, hogy Európa országait belekényszerítsék az Európai Egyesült Államokba. A dominót elindították de megállítani már nem lehet.. 2 lehetőség van. Vagy összejön a tervük így a gazdasági összeomlás felé haladva, vagy nem sikerül nekik összehozni a dolgot addíg míg összeomlik a rendszer. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy hiába fáradtak a dologggal mert eddig nem nagyon akar nekik összejönni a dolog és én is remélem, hogy elbuknak. De addigis pumpálják a pénzt a görögöknek, nehogy idő előtt omoljon össze a rendszer.

  3. Én szerintem is a világ pénzügyi rendszere összeomlik 2011.12.31.-ig, én ennek még pontosabb dátumát október 20 és november 7 közé teszem! Valahogy érzek itt egy “görbét” ami lefele ível, vagy mintha a semmi felé tartanék! Csak nehogy háborúhoz vezessen,…

  4. A világ pénzügyi rendszere 2011.12.31.-ig össze fog omlani.Csak nehogy világháborúba torkoljon, az előzőket is világgazdasági válság előzte meg.Bár ne lenne igazam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend