Járványok

A gyógyszer rezisztens TB ijesztő ütemben terjed Európában a WHO szerint

Forrás: The Globe and Mail

A több gyógyszertípussal és a szélsőségesen sok gyógyszertípussal szemben is rezisztens tuberkulózis ijesztő ütemben terjed Európában, és sok ezer halálos áldozatot követelhet, ha a hatóságok nem lesznek képesek megállítani terjedését, nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet szerdán.

A fertőző betegség lokalizálására, diagnosztizálására és kezelésére indított új regionális kampány indításának alkalmából a WHO európai igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a tuberkulózis ismételt felbukkanása az emberek hanyagságának köszönhető és a probléma kezelésének elmulasztása rengeteg ember életébe kerülne, a komoly anyagi veszteségekről nem is beszélve.

?A tuberkulózis egy nagyon régi betegség, amit soha nem voltunk képesek legyőzni és most még nagyobb erővel bukkant fel ismét,? nyilatkozta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

?A számok ijesztőek,? nyilatkozta Lucica Ditiu, a Stop TB Partnership ügyvezető titkára egy londoni konferencián. ?A helyzet drámai.?

Jelenleg globális TB járvány van, aminek évente 1,7 millió ember esik áldozatul. A betegséget a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, ami a tüdőszövetet pusztítja. A beteg felköhögi a baktériumot, ami levegőn át terjed, így nagyon könnyen fertőz.

A betegség mindkét formája, a több gyógyszertípussal (MDR-TB) és a szélsőségesen sok gyógyszertípussal (XDR-TB) szemben is rezisztens tuberkulózis gyorsan terjed, évente 440 000 embert betegítve meg a világon.

A WHO és a Stop TB adatai szerint a 27 legfertőzöttebb ország közül 15 a WHO európai régiójában található, ahol évente 80 000 MDR-TB esetet diagnosztizálnak. A WHO elmondása szerint az XDR-TB eseteket illetően nem áll rendelkezésre pontos adat, mert a legtöbb ország nem rendelkezik megfelelő műszerekkel a betegség azonosítására, de annyit tudni lehet, hogy a megbetegedések száma hatszorosára emelkedett 2008 és 2009 között.

A megbetegedések aránya kelet-Európában és közép-Ázsiában a legnagyobb, de számos nyugat-európai is országban egyre nagyobb ütemben emelkedik a gyógyszer rezisztens TB előfordulási aránya, Ditiu szerint. A nyugat-európai fővárosok közül Londonban, a brit fővárosban a legmagasabb a betegség előfordulási aránya, ahol évente 3500 esetet diagnosztizálnak, amelynek 2%-a MDR-TB.

Kezelés tekintetében a közönséges tuberkulózis gyógyítása is kellemetlen folyamat, a betegeknek 6 hónapon át kell igen erős antibiotikumot szedniük. Sok beteg nem tartja be az orvos előírásait, illetve hamarabb hagyja abba a gyógyszer szedését, ami a gyógyszer-rezisztencia kialakulását okozza.

Az MDR-TB és az XDR-TB kezelése két évig is eltarthat és csak a kezeléshez szükséges gyógyszerek ára eléri a 3 millió forintot. Amennyiben elkülönítésre is szükség van, a kórházi kezelés költségei 40-60 millió forint között mozognak betegenként.

A szakértők szerint a közönséges TB betegek 7%-a nem éli túl a betegséget, míg ez az érték a gyógyszer rezisztens változatoknál eléri az 50%-ot.

A WHO kihangsúlyozta, csak akkor van esély a betegség megfékezésére, ha a betegek pontosan követik a kezelés menetét. Amennyiben ez nem történik meg ?nemcsak lassú és fájdalmas halál vár rájuk, de a betegség továbbterjedéséért is felelősek lesznek,? mondta Ditiu.

A WHO elmondta, hogy amennyiben az 5 milliárd dolláros költségvetésű kampány sikeres lesz, 127 000 ember gyógyulhat ki a tuberkulózisból és 120 000 halálesetet akadályozhatnak meg 2015-ig.

A kampány költségei pedig megtérülnek, hiszen segítségével 250 000 MDR-TB és 13 000 XDR-TB megbetegedést akadályozhatnak meg, melyeknek kezelése 7 milliárd dollárba kerülne.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. XD Ezen már csak röhögni tudok, hogy mennyi szart összehordanak ezek a “szakértők” 😀 Madárinfluenza, sertésinfluenza, legutóbbi vírus 8 antibiotikumra rezisztens, “A több gyógyszertípussal és a szélsőségesen sok gyógyszertípussal szemben is rezisztens tuberkulózis”-Nem létezik, hogy csak úgy természetesen ekkora rezisztencia alakuljon ki egy vírusban ennyi antibiotikummal meg gyógyszerrel szemben. Csak én gondolom úgy, hogy ezt is egy laborból engedték ki valahol? vagy már mindenhol rémeket látok?

    1. Jó kérdés. Mindenesetre a cikk is felveti, hogy a túlzott és helytelen antibiotikum használat is felelős a rezisztencia kialakulásáért.
      Tudjuk, hogy az utolsó időkben “lesznek döghalálok mindenfelé”, azt viszont nem tudjuk, hogy ezek honnan jönnek… mármint ebből a versből nem derül ki. Mint oly sokszor, a legtöbb bajt az ember maga hozza saját magára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend