Izrael

Palesztin államalapítási végjáték szeptember 20-án

Forrás: jpost.com

Szeptember 20-án az ENSZ-ben végre szavazásra kerül a palesztin államalapítás kérdése, az AFP hírügynökség értesülései szerint.

Riyad al-Malki, palesztin külügyminiszter Ban Ki-Moon, ENSZ főtitkár tudomására hozta, hogy Mahmoud Abbas, a palesztin hatóság elnöke a nemzetközi közösség New yorki központjában tartandó első hivatalos ülésnapján kérni fogja a szuverén palesztin állam elismerését.

?Mr. Abbas személyesen fogja elővezetni kérését Ban Ki-moon főtitkárúrnak a szervezet hatvanhatodik hivatalos ülésén,? írja a francia hírügynökség. ?[Mr. Abbas] nyomatékosan kérni fogja e történelmi kezdeményezés megvalósítását, a főtitkár pedig a Biztonság Tanács elé terjeszti az ügyet.?

A bejelentés véget vet a találgatásoknak és egyértelművé teszi, hogy a palesztinok nem fognak csendben visszalépni és feladni tervüket, a kezdeményezést ellenző egyre növekvő nemzetközi nyomás ellenére.

Izrael hevesen ellenzi a palesztin lépést, kijelentve, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltása súlyos kihatással lenne a békefolyamatra.

Az elmúlt hónapok során diplomáciai körökben komoly erőfeszítést tettek az ENSZ-ben a palesztin kérdéssel kapcsolatos konfrontáció elkerülése érdekében. Az Egyesült Államok nyilvánosan kijelentette, hogy ellenzi az ügyet és a palesztin államalapítás ellen fog szavazni a Biztonsági Tanácsban. Független [vagy annak tűnő] csatornák, mint például a New York Times úgy érveltek, hogy a komoly izraeli és amerikai ellenállás miatt a független palesztin állam kikiáltása ?kifejezetten káros lenne valamennyi fél számára.?

A Biztonsági Tanácsnak a közel-keleti helyzettel kapcsolatban tartott nyílt ülése, tulajdonképpen a szeptemberi szavazás főpróbájaként sült el.

?A nemzetközi politikai és pénzügyi támogatásnak köszönhetően a terv elérte célját, ahogy azt a nemzetközi közösség is elismerte,? nyilatkozta a palesztin küldöttség egyik tagja a Biztonsági Tanács ülésén. ?Mi teljesítettük kötelességeinket és felkészültünk. Nem várhatunk örökké arra, hogy jóhiszeműen tárgyalhassunk Izraellel.?

Izrael azzal vágott vissza, hogy a palesztinokat két részre szakítja a Hamas és a Fatah, akik között igazi polgárháború dúlt, valamint, hogy a palesztin állam megalapítása bizonytalanságot hozna a térségbe.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend