Háborúk

Az iráni Forradalmi Gárda az egyezmény ellenére is ?készül a háborúra?

A Forradalmi Gárda egyik tagja a Hormuz-szorosnál tartott hadgyakorlatnál, 2015. február 25-én (photo credit: Hamed Jafarnejad/AFP/Fars News) Read more: Iran's Revolutionary Guards said 'preparing for war' in case deal collapses | The Times of Israel http://www.timesofisrael.com/irans-revolutionary-guards-said-preparing-for-war-in-case-deal-collapses/#ixzz3WnYk3iKs  Follow us: @timesofisrael on Twitter | timesofisrael on Facebook
A Forradalmi Gárda egyik tagja a Hormuz-szorosnál tartott hadgyakorlatnál, 2015. február 25-én (photo credit: Hamed Jafarnejad/AFP/Fars News)

Forrás: prophecynewswatch.com

Bár a legtöbb hírportál arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda üdvözli az atommegállapodás múltheti aláírását, az izraeli 10-es tévécsatorna, arab titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a legnagyobb számú iráni fegyveres erő ?készül a háborúra? arra az esetre, ha a múlt héten aláírt keretegyezmény és a június 30-ra tervezett végleges megállapodást összeomlana.

A csatorna szerint az arab titkosszolgálatok figyelmeztették ?Franciaországot, Nagy Britanniát és az Egyesült Államokat?, hogy a Forradalmi Gárda katonai támadástól tart a diplomáciai tárgyalások sikertelensége esetén, így felkészültek a Hormuz-szoros lezárására és egyéb, meg nem nevezett intézkedéseket is előkészítettek. (forrás)

A Wall Street Journal pénteken arról írt, hogy az Egyesült Államok intézkedéseket tett legnagyobb bunkerromboló rakétáinak fejlesztésére, arra az esetre, ha bevetésük szükségessé válna Irán atomlétesítményei ellen.

Az izraeli riport kiemelte, hogy a keretegyezmény aláírásának bejelentése óta számos ellentét jelentkezett az Egyesült Államok és Irán között, jelezve, hogy az egyenlőre nem kötelező érvényű megállapodás és a tárgyalások összeomolhatnak.

A Forradalmi Gárda kiterjedt haditengerészeti és légvédelmi gyakorlatokat tartott február végén a Hormuz-szoros közelében. A szoros stratégiai fontosságú átkelőhely a perzsa-öbölben, mivel itt halad át a világ olajszállítmányainak csaknem egyharmada. A hadgyakorlat során több tucat motorcsónak rohamozta meg egy amerikai repülőgép hordozó másolatát. Az iráni állami média felvételei alapján a levegőből és több hajóval is támadták a hajómásolatot. A gyakorlat során 25 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépeket, ballisztikus rakétákat, torpedókat, rakétavetőket és vállról indítható rakétavetőket is bevetettek és gyakorolták egy pilóta nélküli repülő lelövését valamint vízalatti aknák elhelyezését.

Az amerikai hatóságok korábban már jelezték nyilatkozataikban, hogy tartanak attól, hogy az iráni hadsereg esetleg megpróbálja megzavarni az olajkitermelést, vagy rátámad a Perzsa-öbölben járőröző amerikai hadihajókra.

A Gárda hadierejének vezetője, Ali Fadavi nemrég azt nyilatkozta, hogy ?50 másodperc alatt el tudnának pusztítani egy amerikai hadihajót?. ?Jelentős mértékben megnöveltük a hadi kiadásainkat, hogy biztosítsuk a régió védelmét? – nyilatkozta az iráni parlament elnöke a hadgyakorlatok előtt.

A Fehérház pénteki nyilatkozatában biztosnak vélte az egyezmény júniusi hatályba lépését, Irán azonban kijelentette, hogy amennyiben a nyugat nem tartja be az egyezményben vállalt feltételeket, folytatni fogja az urándúsítást és egyéb nukleáris tevékenységeit.

Az izraeli riport szerint Szaúdi-Arábia rendkívül dühös a tárgyalások résztvevőire a keretegyezményben elfogadott feltételek miatt.

Egy szombaton sugárzott izraeli műsorban Ehud Ya’ari, elismert Közel-Kelet szakértő, hat olyan ellentmondásos pontot is felhozott az egyezményből, amelyeket az amerikai és az iráni felek teljesen másként értelmeznek, beleértve a szankciók feloldásának kiterjedését és ütemezését, az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat, a jelenlegi kutatásokat, a programok ellenőrzését és Irán urántartalékait is.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

    1. Kedves Yard!

      Többször találkztam már kommenteddel, mindig angolul. Ha el tudod a cikket Magyarul olvasni, megtisztelhetnéd a Magyar olvasókat azzal, hogy Magyarul is kommentelsz.
      Köszönet előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend