Gazdasági válság

Görög pánik: tömeges készpénzfelvétel, bankrohamok és válsághangulat

Forrás: Alexander Higgins Blog

A londoni Guardian cikke szerint Görögországban pánik közeli hangulat alakult ki, az emberek a Nagy Gazdasági Világválsághoz hasonló módon próbálnak hozzájutni bankban őrzött pénzükhöz.

Az egyre mélyülő görög válság lassan a teljes összeomlás szintjére jut, amiről a nyugati média egyöntetűen hallgat.

Lehetséges, hogy az amerikai adósságplafon körüli vita és a kedden kiadott ijesztő amerikai gazdasági adatok hatására összeomlott belföldi pénzügyi piacokról szóló hírek szorították ki a görög válságot az újságok címoldaláról.

Mindegy miért kerülte el a görög helyzet a média figyelmét, jobban tesszük, ha észrevesszük, mi történik, mert a helyzet igen súlyos.

Görögországban az otthoni széfek egyre kelendőbbek és lassan hiánycikké válnak, mivel az emberek megpróbálják minden pénzüket kivenni a bankból és inkább otthon a párna alatt, vagy ha elég gyorsak voltak, egy széfben tartani.

Az egyik legnagyobb athéni bank, neve elhallgatását kérő alkalmazottja egy csinos A4-es formátumú mappa-szerűséget tart a hóna alatt.

?Látja? A válság kirobbanása óta ez a legnépszerűbb termékünk.? Elmondta, hogy naponta 5-10 ügyfél igényel náluk ilyen kazettát, de az ő bankjukban már több hónapja elfogyott.

?Harmincegy éve dolgozom ebben a bankban, de még soha nem láttam ilyen pánikot.?

A tömeges készpénz felvétet a politikusok intézkedései sem tudták megakadályozni, pedig mindent megpróbáltak, még állampolgáraik megélhetését és az ország jövőjét is kalapács alá bocsátották a második mentőcsomagért cserébe, hogy abból az első mentőcsomag után fizetendő kamatokat kifizethessék.

Gazdasági szakemberek és a világ vezető politikusai azt tanácsolták Görögországnak, hogy kemény megszorító intézkedések bevezetésével elkerülhetik a mára kialakult helyzetet.

Görögország fejet hajtott a nemzetközi bankkartell akaratának, de sajnos a válságot és a pánikhangulatot így sem tudta elkerülni.

Elképzelhető, hogy a vezető nyugati hírcsatornák csak néhány napig hallgatnak az ügyről, hogy a Wall Street-i befektetőknek elég ideje legyen kimenteni és aranyba fektetni pénzüket.

Ez megmagyarázhatja a keddi piaci zuhanórepülést és az arany ismételt szárnyalását.

Az embereknek annyit mondtak Európában, hogy az EU újabb adósság és likviditási problémákkal néz szembe, miközben a bennfentesek ?viszik a bankot?.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. teszteltem ma egy meg nem nevezett bankot itt Mo.-n.

    (most még?) megy a nagyobb összegű felvétel – mondjuk maguknak is generálnák a pánikot, ha nem menne. kíváncsi vagyok mennyi idő lesz mire szétterjed a dolog…

    1. Köszi az infót.

      Érdeklődve várjuk mi lesz hétfőn, mivel az USA leminősítését a pénteki zárás után jelentették be, nem tudni mi lesz a Wall Street reakciója…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend