Gazdasági válság

A Világbank elnöke szerint a piacok új veszélyövezet felé tartanak

Forrás: Yahoo News

A gazdasági vezetés iránti bizalom elvesztése a kulcsfontosságú országokban, megtetézve a gyenge lábakon álló gazdasági fellendüléssel, újabb veszélyövezet felé hajtja a piacokat, amit immár a törvényhozók is kénytelenek lesznek komolyan venni, mondta vasárnap a Világbank elnöke.

Az Asia Society Sydney-ben rendezett vacsoráján Robert Zoellick azt is elmondta, hogy a világgazdaság egy többsebességes kilábaláson megy keresztül, ahol a növekedést és az új lehetőségeket a fejlődő országok biztosítják.

?Az elmúlt néhány héten látott események hatására Európában és az Egyesült Államokban a piaci résztvevők elvesztették a bizalmat a kulcsfontosságú országok gazdasági vezetésében,? mondta Zoellick.

?Véleményem szerint ezek az események, valamint a kilábalás jellegében rejlő bizonytalanságok újabb veszélyzóna felé hajtják a gazdaságot. Ezt nem szabad félvállról venni? fontos, hogy a törvényhozók felismerjék és komolyan vegyék a veszélyt.?

Zoellick szerint a szuverén adósságválság és több más, az euró zóna versenyképességével kapcsolatos probléma kezelése kissé megkésett, komoly aggodalmakat ébresztve a piacokban, megkérdőjelezve az illetékesek alkalmasságát valamint azt, hogy egyáltalán jó irányban keresik-e a megoldást.

?Az aggodalom egyre erősödik, így a dráma mára traumává alakult nagyon sok euró zóna tagállam számára,? mondta.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban Zoellick elmondta, hogy a baj lényege nem a világ legnagyobb gazdaságának hanyatlása miatti félelmekben rejlik, hanem abban, hogy ?a piacok túlságosan megszokták az USA-nak a gazdasági rendszerben betöltött központi szerepét.?

Az amerikai kormánykiadások visszaszorításával kapcsolatban elmondta, hogy eddig a jogosultságon alapuló kiadások lefaragása helyett, csupán egyéni döntéseken alapuló kiadáscsökkentésekkel voltak elfoglalva.

Zoellick szerint a legújabb válság egyelőre csak a piaci bizalmat érintette, azt még nem tudni, hogy az üzleti és fogyasztói bizalom hogyan alakul.

?A jelenlegi helyzet abban különbözik a múltbéli válságoktól, hogy most a feltörekvőben lévő piacok jelentik a növekedés és az új lehetőségek forrását. A globális növekedés felét a fejlődő világ biztosítja? ami igen gyors változást jelent történelmi távlatokban mérve viszonylag rövid idő leforgása alatt,? tette hozzá.

Kínával kapcsolatban elmondta, hogy a jüan újraértékelése építő hatással lenne a piacokra, különös tekintettel az ázsiai országra nehezedő inflációs nyomásra.

Ausztráliáról annyit mondott, hogy a korábban végrehajtott szerkezeti reformoknak köszönhetően az ország jobb helyzetben van más fejlődő országokhoz képest. Pénzügyi szempontból pedig adóssága a nemzeti össztermék mindössze 7%-át teszi ki, emellett képes kihasználni a földrajzi elhelyezkedéséből eredő előnyöket.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend