Nagytestvér, Tudomány és technika

Elektromos tetoválás orvosi, játék és megfigyelési lehetőségekkel

Forrás: Breitbart.com

A múlt hét csütörtökön kiadott jelentés szerint, a leginkább elektromos tetováláshoz hasonlítható hajszálvékony, bőrre ragasztható tapasz, komolyan átalakíthatja az orvosi érzékelők technológiáját, a számítógépes játékok világát, de még a kémipart is.

Az epidermális elektromos rendszer (epidermal electronic system ? EES) névre keresztelt új mikroelektronikai technológiát egy amerikai, kínai és szingapúri kutatókból álló nemzetközi csapat fejlesztette ki és a Journal of Science folyóiratból ismerhető meg részletesen.

?Ebben a technológiában összemosódnak az elektronika és a biológia határai,? mondja John Rogers, a tanulmány társszerzője, az Illinois Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora.

?Olyan bőrbe integrálható elektronikai technológiát akartunk kifejleszteni, ami a felhasználó számára mechanikusan és fiziológiailag láthatatlan.?

A tapasz felváltaná az agy-, izom- vagy szívműködés megfigyelésére használt igencsak méretes elektródákat. A torokra helyezve a felhasználók hangutasítással működő videó játékokat tudtak 90%-os pontossággal irányítani a segítségével.

?Egy ilyen eszköz hasznos lehet bizonyos betegségek, például a gégerák esetében,? mondta Rogers. ?Sub-vokális kommunikációs rendszerek kifejlesztésének is az alapja lehet, ami a titkosszolgálatok számára igen hasznosnak bizonyulhat.?

A vezeték nélküli eszköz szinte súlytalan, működéséhez pedig, a beépített napelemeknek, illetve annak a képességének köszönhetően, hogy hasznosítani tudja a kósza elektromos illetve rádiósugarakat, semmiféle külső energiaforrás nem szükséges.

Az 50 mikron vastag, tehát az emberi hajszálnál kicsit vékonyabb eszköz, mindenféle ragasztó nélkül képes a bőrre tapadni.

?A van der Waals kölcsönhatásnak nevezett erő biztosítja a tapadást molekuláris szinten, így a tapasz ragasztóanyag nélkül is több órán keresztül a bőrön marad,? írja a tanulmány.

Yonggang Huang, a Northwestern Egyetem mérnöke elmondta, hogy ?a tapasz érintésre olyan puha, mint az emberi bőr.?

Rogers professzor és Yonggang Huang hat éve dolgoznak együtt a technológia kifejlesztésén. Korábban különleges kameraérzékelőkhöz fejlesztettek ki rugalmas alkatrészeket, most pedig további energiaellátási opciók feltárásán ügyködnek.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. This is more like the mark of the beast to no? Say, if I see the left hand of the person there, but we are very close to the day

  2. Ez már jobban hasonlít a Fenevad bélyegéhez nem? Mondjuk, ha jól látom az az illető bal keze ott, de nagyon közel vagyunk ahhoz a naphoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend