Gazdasági válság

A kiadásnövelő csökkentés

Forrás: Zero Hedge

?Nyugi, csak meg kell emelni az adósságplafont!?

Az ember azt gondolhatná, hogy az adósságplafon kiigazítása körüli harc lényege, hogy az egyik oldal a kiadások fenntartását, esetleg növelését követeli, míg a másik drasztikus kiadáscsökkentést akar. Az igazság ettől nagyobb messze van. A hangzatos nyilatkozatokat félretéve az igazi vita lényege a kormánykiadások növekedésének mértéke körül forog.

A megvitatott tervek nem igazán a kiadáscsökkentésről szólnak, legalábbis nem úgy, ahogyan azt egy hétköznapi ember gondolná. A javasolt ?csökkentések? csupán illúziók, melyek nem a jelenlegi kiadások csökkentését, hanem az előrevetített kiadásnövekedés csökkentését célozzák. Ahhoz lehetne hasonlítani a helyzetet, ha egy család úgy akarna 40 millió forintot megspórolni, hogy lemond az áhított Lamborghini megvásárlásáról és inkább egy full-extrás Mercédesz megvásárlása mellett dönt, amikor a jelenleg tulajdonukban levő Toyota Corollával sincs semmi baj, csak el kellene vinni olajcserére. Ilyen képletek alapján számítják Washingtonban a kiadáscsökkentést.

A csőddel és az Egyesült Államok jó hitelminősítésével való ijesztgetést arra használják, hogy az USA történelmének valahai legnagyobb költségvetés tervezetét, a stagnáló bevételek ellenére keresztülnyomják. Vajon bölcs döntés lenne egy családnak a kiadások növelését tervezni, ha bevételeik évek óta ugyan azon a szinten vannak, csak azért, hogy a család tagjai gazdagabbnak érezzék magukat? Ez történik most Amerikában, azzal a különbséggel, hogy a javasolt kiadások egyes tételei némiképp eltérnek a két oldalon.

A kiadások csökkentése nem lenne annyira bonyolult feladat. Nem kell hozzá egyéb, mint tartani a kiadások jelenlegi mértékét, ami a kormány ?csökkentési? definíciója szerint 400 milliárd dollár megtakarítást eredményezne néhány év alatt, az általuk elfogadott 25 milliárddal szemben. Öt év alatt már 1000 milliárd dollárt takaríthatna meg a kormány, ha csupán tartaná a kiadások jelenlegi mértékét. Ezt a legszigorúbb definíció szerint sem lehet megszorításnak nevezni.

Egy kiegyensúlyozott költségvetés elérése sem lenne bonyolult, csak minimális mértékű józanész szükséges hozzá. A kormány bevételei jelenleg körülbelül évi 2200 milliárd dollárt tesznek kki, ami a válság miatt valószínűleg nem fog emelkedni. A kormánykiadások ezzel szemben 3700 milliárd dolláron állnak és évről évre emelkednek. Csupán 2004-ig kell visszamennünk az időben, hogy az évi 2200 milliárd dolláros kormánykiadáshoz visszaérkezzünk, és a költségvetés abban az évben sem volt kicsinek nevezhető. Nem kellene egyebet tenni, mint a 2004-es, megszorítások nélküli költségvetéshez visszatérni és meglenne az egyensúly. A kiadások mértékének megtartásával, az előre jelzett növekedési ütemet figyelembe véve, a költségvetési egyensúly 2015-re magától kialakulna megszorítások nélkül.

A hadseregnek 35%-kal fizet többet a kormány ma, mint 10 évvel ezelőtt, ugyanazokért a képességekért. Ugyanez elmondható a kormány többi részéről is. Miért emelkedett a költségvetés a duplájára 10 év alatt? A lakosság vagy az ország területe nem duplázódott meg, hogy kétszeres költségvetésre lenne szükség.

Washingtoni meghatározás szerint a kiadások jelenlegi szinten történő befagyasztása nagyobb ?csökkentés? lenne, mint bármelyik megvitatott javaslat. Ha a valós kiadások valós csökkentését elképzelhetetlennek tartják a politikusok, legalább a kiadások növekedését megakadályozhatnák, hogy a gazdaság egy lélegzetnyi időhöz juthasson. Akkor talán lenne esély a kilábalásra.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. “A hadseregnek 35%-kal fizet többet a kormány ma, mint 10 évvel ezelőtt, ugyanazokért a képességekért. Ugyanez elmondható a kormány többi részéről is. Miért emelkedett a költségvetés a duplájára 10 év alatt? ”

    Mondjuk ebben benne van az is, hogy több mint duplájára emelkedett az olaj hordónkénti ára 10 év alatt ami minden kiadást magával húz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend