Nagytestvér, Tudomány és technika

Újabb lépés a gondolatolvasásban: tetteink megjósolhatók

Forrás: Dailymail.co.uk

A 'Különvélemény' című filmben látott technológia lassan valósággá válik

A tudósok és a törvény képviselőinek régi álma válhat valóra hamarosan.

Az agytevékenység megfigyelésével foglalkozó tudósok már képesek megmondani mire készül egy adott személy mielőtt kivitelezné tettét.

Bár egyelőre csupán néhány másodperccel előre tudható mire készül valaki, a tudományos felfedezés mégis igen komoly jelentőséggel bír.

A rendőrség például mindent megadna, ha előre tudhatná egy célszemély szándékait egy kritikus fontosságú rajtaütés előtt.

Jason Gallivan, a kutatás vezetője a Nyugat Ontario Egyetemen elmondta, hogy ?a mostani felfedezés komoly előrelépést jelent abban, hogy végre megértsük, miként is tervezi meg az agy tetteinket.?

Az egyéves kutatás során funkcionális mágneses magrezonancia képalkotás (fMRI) segítségével leolvasták a résztvevő önkéntesek agytevékenységét miközben három különböző mozdulatot végeztek kezükkel ? megfogták egy tárgy tetejét, megfogták egy tárgy alját vagy a tárgy felé nyúlva egyszerűen megérintették azt.

A tudósok arra jöttek rá, hogy az agyban látható jelekből a véletlennél pontosabban meg tudták mondani melyik mozdulatot fogja választani az önkéntes néhány másodperccel később.

Jody Culham, társszerző szerint ?a neuro-képalkotás lehetővé teszi, hogy megértsük, hogyan történik a tervezés az emberi agyban, anélkül, hogy elektródákat helyeznénk el az adott területeken.?

A felfedezés klinikai jelentősége is igen nagy.

?A képesség, hogy előre megjósolhatjuk egy ember mozdulatait közelebb visz a művégtagok jelekkel történő mozgatásához. Ez különösen fontos gerincsérült vagy teljesen béna embereknél, akik semmilyen mozgás kezdeményezésére nem képesek fizikailag,? mondta Gallivan.

A kutatás eredményeiről a Neuroscience nevű tudományos folyóiratban olvashatunk bővebben.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend