Gazdasági válság

10 ok, amiért a ?gazdasági fellendülés? csak illúzió

Forrás: Infowars.com

Az amerikai gazdaság valós állapotát leleplező, tegnap napvilágot látott ?horror-adatokat? a vezető médiumok tettetett megdöbbenéssel fogadták. A nagynyilvánosságot mindenesetre két éven keresztül sikeresen félrevezették az ország pénzügyi helyzetét illetően.

Az úgynevezett ?gazdasági fellendülésről? szóló sok üres fecsegés célja nem más volt, mint elrejteni a tényt, hogy az Egyesült Államok megállíthatatlanul zuhan egy második, ez elsőnél még súlyosabb gazdasági válság, vagy akár összeomlás felé, ahogyan Peter Yastrow nyilatkozta tegnap a CNBC-nek.

1. 2009-ben, amikor a média a gazdasági ?fellendülés? kezdetét hangoztatta, az olaj hordónkénti átlagára 54 dollár volt. Az azt követő 24 hónap alatt az olaj ára megduplázódott. Az amerikaiak (és a világon szinte mindenki) egyre többet kénytelenek otthagyni a benzinkutakon, a Goldman Sachs pedig további jelentős drágulást jósol. A gazdasági fellendüléssel ellentétben, ez a tény egymagában olyan súlyos teher, amit kevés átlagember tud tovább viselni.

2. Az ingatlanpiac semmi jelét nem mutatja a fellendülésnek. Az amerikai piacon a lakásárak ?nagyobb mértékben zuhantak, mint a Nagy Gazdasági Világválság alatt.? Az árak 2007 óta 33%-kal estek. A saját lakással rendelkezők száma 20 éve nem volt ilyen alacsony.

3. A lakástulajdonosok számának drasztikus csökkenése miatt a bérlők száma jelentősen megemelkedett, ?komoly inflációt okozva az ország 38 millió bérelt lakásának bérleti díjaiban,? jelentette a Bloomberg. A gazdasági fellendülés gyümölcsei helyett az amerikaiak vagy a megnövekedett törlesztő részletek vagy pedig a fogyasztói árindex nagy részét kitevő elszállt bérleti díjak terhe alatt nyögnek.

4. Az élelmiszerárak növekedése szintén óriási terhet jelent a legtöbb embernek, akik nem értik, hogyan lehetséges, hogy a médiában hangoztatott ?fellendülés? ellenére egyre több pénzt hagynak ott a boltban, illetve kénytelenek az olcsóbb, genetikailag módosított tömegtermékekre áttérni, vagy egyszerűen kevesebbet enni. A 70-es évek óta nem emelkedtek ilyen ütemben az élelmiszerárak az Egyesült Államokban.

5. Miközben az embereket arra ösztönzik, hogy vásároljanak többet, ezzel is segítve a gazdaság újraindítását, keresetük mediánértéke egyre kisebb. Egyszerűen fogalmazva, az amerikai nép egyre szegényebb. Az Amerikai Statisztikai Hivatal adatai szerint a keresetek mediánértéke a 2008-as évi 51 726 dollárról 50 221 dollárra esett 2009-ben és azóta nem emelkedett, a családok kiadásai eközben folyamatosan emelkedtek.

6. Miközben a FED a GDP adatokra mutogat a fellendülés hitelességgét igazolandó, azt állítva, hogy 2007 és 2011 között a növekedés 700 milliárd dollár volt, ne felejtsük el, hogy a kormány 5,1 ezer milliárd dollár összegben vett fel hitelt, hogy ezt elérje. ?A szövetségi kormány 5,1 ezer milliárd dollár hitelt vett fel és költött el az elmúlt négy év során, hogy az összesen 700 milliárd dollárnak megfelelő GDP növekedést elérje. Ez azt jelenti, hogy minden egyes dollár névleges GDP növekedésért 7,28 dollárt vett kölcsön és költött el,? írja Charles Hugh Smith.

7. Miközben az intézményi média és a kormány megpróbálja elhitetetni az emberekkel, hogy a munkanélküliségi adatok javulnak, a valós munkanélküliség 22% felett jár. Ennél is aggasztóbb adat, hogy a valóságban az amerikaiak kevesebb, mint 46%-a rendelkezik állással. Kaliforniában és Arizonában a foglalkoztatottság mindössze 37% körül mozog.

8. A legtöbb papírvalutával egyetemben a dollár is drasztikusan veszített értékéből az aranyhoz, ezüsthöz és hasonló árukhoz képest az állítólagos ?fellendülés? 2009-es elindulása óta. A gazdasági válság legkritikusabb időszakában, 2009 közepén, az arany árfolyama 950 dollár körül mozgott unciánként. Most jóval 1500 dollár fölött jár. A gyenge dollár gyengíti az amerikaiak vásárlóerejét, azonkívül többet kell költsenek az alapvető élelmiszerekre és üzemanyagra. A megélhetés egyre többe kerül.

9. A fogyasztói bizalom soha nem volt még ilyen alacsony az Egyesült Államokban. A 87-es tőzsdeválságkor sem, az Enron botrány idején vagy szeptember 11 után sem, a Lehman Brothers 2008-as csődjét követően sem. Az amerikaiak soha nem látták még ilyen pesszimistán a gazdaság helyzetét.

10. Egyetlen embercsoport élvezi a pénzügyi ?fellendülést?: a Wall Street bankárai és azok a pénzügyi terroristák, akik annak idején kirántották a szőnyeget a gazdaság alól. A 2009-es (7062 pontos) mélypont óta a Dow Jones ipari átlag majdnem 6000 ponttal emelkedett. Ez azonban nem sokat jelent egy átlag amerikai számára, akinek nemhogy befektetni való tőkéje, de arra sincs elég pénze, hogy a napi betevőt megvegye családjának.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend