Természeti katasztrófák

Terhes nőknek és kisgyerekeknek Európában is veszélyes lehet a tej és egyes zöldségek fogyasztása a megnövekedett sugárzás miatt

Forrás: NaturalNews

A sugárzással kapcsolatos kutatásra és információszolgáltatásra specializálódott CRIIRAD nevű független francia kutatóintézet szerint a fukusimából érkező sugárzás ?mértéke már Európában sem elhanyagolható.? A szervezet arra figyelmeztet, hogy várandós anyák és fiatal gyermekek ne igyanak tejet és esővizet. Bizonyos zöldségfélék és sajtok fogyasztását sem javasolják, mivel ezekbe az élelmiszerekbe könnyebben bejuthatnak és felhalmozódhatnak a radioaktív részecskék.

A CRIIRAD szerint ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása ?kockázatos viselkedésnek? tekinthető. Ennek ellenére, tulajdonképpen ugyanabban a mondatban, azt is kijelentik, hogy jód tabletta szedése ?egyáltalán nem indokolt? senki számára.

Tehát még egyszer: Egyes ételekben annyi sugárszennyezés lehet, hogy fogyasztásuk nem javasolt, de ez annyira ártalmatlan, hogy nem szükséges védekezni ellene jód tabletta szedésével. Érdekes, hogy mindig akadnak olyanok, akik szerint lehetséges, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

A szervezet szerint esővizet inni is kockázatos, de az esőben állni nem. Ennek legalább van értelme, hiszen tudjuk, hogy egy radioaktív molekula lenyelése sokkal veszélyesebb, mintha elázunk az enyhén radioaktív esőben. Az USA nukleáris hatósága azonban másképp gondolja, és nem tesz különbséget a két sugárterhelés (külső és belső) között.

Az élelmiszerlánc sugárszennyezése

Függetlenül ezektől a komoly figyelmeztetésektől, az igazi baj, amivel csak kevesen hajlandóak szembenézni, hogy a fukusimai reaktorok még sok hónapon keresztül fogják sugározni a környezetet. Ezalatt az idő alatt a fűre, zöldségekre és minden növényre lezúduló radioaktív eső hatása, akármilyen enyhe is, összeadódik és az egész élelmiszerláncot megfertőzi. Azt egyelőre senki sem tudja, milyen erős sugárzás éri még az elkövetkezendő hónapok során a környezetet vagy az állatokat, akik a szennyezett füvet lelegelik, de az általuk adott tej és hús, és az azokból készült termékek radioaktivitása összeadódik és az emberi szervezetbe jutva sokkal nagyobb károkat okozhatnak, mint a külső sugárzás.

Ez azért is szomorú, mert ebből kiindulva a nagyüzemi tartásban, kukoricán vagy tápon nevelt állatok teje és húsa kevésbé lesz veszélyes, mint a természetes körülmények között nevelt, füvet legelő állatoké, ami egyébként normális körülmények között sokkal egészségesebb lenne.

Geiger számlálóval menjünk a piacra?

Ezeket hallva az ember elgondolkozik, milyen mértékben fog megnövekedni az élelmiszerlánc radioaktív anyag tartalma. Vajon eljön az az idő, amikor az ember kénytelen lesz Geiger számlálóval menni a piacra vagy a boltba?

Vajon nemsokára ilyen és ehhez hasonló feliratok jelennek meg a boltokban: ?Fukusima előtt szedett almák? és ?Fukusima után szedett almák??

Örülhetnek azok, akiknek alaposan fel van töltve a kamrája. Lehet, hogy hamarosan az ilyen, sugárzásmentes élelmiszerek a prémium kategóriába tartoznak majd. Akik nem rendelkeznek ilyen készlettel, elkezdhetnek gondolkozni mihez kezdenek, ha a fukusimai reaktorok valamelyikénél újabb robbanás történik és friss adag radioaktív izotóp kerül a környezetbe.

Sajnos a saját zöldségeskert sem ad megoldást, hiszen a radioaktív részecskék nem szelektálnak, éppen úgy megfertőzik a kiskerteket, mint a nagy gazdaságok földjeit. Kizárólag az üvegházi zöldségek vannak biztonságban.

Egyetlen egyszerű megoldás van, ha biztosak akarunk lenni az elfogyasztott zöldség tisztaságában. Vegyünk csíráztatni való magokat, így saját konyhánkban is megtermelhetjük családunk napi zöldségadagját. A kis magokból mindössze három nap alatt ízletes saláta alapanyag lesz. Adjunk hozzá egy kicsi olívaolajat és balzsamecetet és már ehetjük is, de egyszerűen beletehetjük egy szendvicsbe is.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend