Háborúk, Izrael

Izrael következő háborúja

Forrás: ynetnews.com olvasói vélemény

A palesztin állam létrehozásának jóváhagyása az ENSZ által lehet a következő háború kirobbanásának kiváltója

Gaza, 2008

Minden jel arra mutat, hogy a palesztinok egy éven belül egyoldalúan kikiáltják az új palesztin állam megalakulását. Ez nem trükk vagy kétségbeesett lépés részükről, hanem egy racionális döntés. Felmérve a helyzetet egyértelműen látják, hogy a nemzetközi közösségnek a palesztin helyzet iránti szimpátiájával egyenes arányban erősödik az Izrael legitimitását megkérdőjelezők száma, ezért úgy döntöttek, hogy kihagyják a közvetlen tárgyalásokat. Miért is fizetnének valamiért, ha ingyen is megkaphatják.

Egyre több ország támogatását megszerezve úgy döntöttek, ügyüket az ENSZ elé viszik. Semmit sem veszíthetnek, hiszen ha a Biztonsági Tanács netán elutasítja kérésüket, az ENSZ általános közgyűlése nagy valószínűséggel úgyis elfogadja. A közgyűlés döntése kevésbé jelentőségteljes, mintha a Biztonsági Tanács bólintana rá az ügyre, de azért sokat nyom a latban. Amint arra sok politikai kommentátor rámutatott, az ENSZ Közgyűlés 377-es Határozata lehetővé teszi az ENSZ közgyűlése számára, hogy szankciókat és szükség esetén katonai erőt alkalmazzon az ENSZ határozatát be nem tartó országok ellen.

A civilizált világ segítségével megalakuló palesztin állam eredményeként, nagy valószínűséggel egy új háború kirobban ki. Így ebben a fejtetőre állított világban az ENSZ, egy olyan szervezet, amit a világbéke fenntartásáért hoztak létre, lesz a közvetlen felelőse a következő nagy arab-izraeli háború kirobbanásának a közel-keleten. 60 évvel ezelőtt a palesztinok visszautasították az ENSZ által számukra felajánlott, a mostanihoz hasonló államot. Néhány hónappal később Izrael megragadta az ENSZ által felajánlott lehetőséget az államalapításra, amit több arab állam is megtámadott. Ez volt az első arab-izraeli háború, amit Izrael szerint az arabok elégedetlensége váltott ki.

Az évek során az arabok tanultak a helyzetből, és most már hajlandóak elfogadni, amit korábban visszautasítottak.

Ezzel elérkeztünk a mához, amikor is újabb háború kitörésének veszélye fenyeget. A legfontosabb különbség a hatvan évvel korábbi felálláshoz képest, hogy most a nemzetközi közösség nagy része a palesztinok oldalán áll, vagy legalábbis ezt a látszatot kelti.

Kapcsolódó tanulmány: A közelkeleti válság

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend