Természeti katasztrófák

Nagyerejű földrengés rázhatja meg az Egyesült Államokat is

Forrás: Foxbusiness.com

Joseph Candel: Az alábbi interjú Jim Berkland geológussal készült néhány napja. Jim négy nappal az 1989-es ?World Series? földrengés előtt megjósolta a földmozgás érkezését, ami a San Franciscói öböl térségét megmozgatta. Nem tudjuk, hogy mostani jóslatai valóra válnak-e, de úgy gondoltuk olvasóink számára érdekesnek bizonyulhat az alábbi interjú. Számos geológus jósol komoly földrengést Kalifornia térségében, legtöbbjük számára a kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem, hogy mikor.

Függetlenül az alábbi jóslat helyességétől, fontos, hogy az ott élők készen álljanak egy ilyen eshetőségre.

A "tűzkarika"

Neil Cavuto: Japánnak erre most nagyon nincs szüksége. Az ország több részére adtak ki riasztást, újabb földrengésekre. Nagy az izgalom ott is, itt is, mert nem Japán volt az első a sorban. Nézzük meg mit mondanak a szakértők az úgynevezett ?tűzkarikáról?, ami az egész Csendes óceánt körülöleli. Emlékezzünk vissza a tavalyi chilei földrengésre, a földrengésre Új-Zélandon a múlt hónap során, és természetesen most itt van a japán katasztrófa.

Amennyiben ez az óra járásával ellentétes tendencia folytatódik, a térkép alapján Észak-Amerika a következő. Jim Berkland geológus, az Amerikai Geológiai Kutatóintézet volt munkatársa aggódik. Ha ő aggódik, azt hiszem megvan rá az oka. Jim egészen pontosan megjósolta az 1989-es ?World Series? (globális, sorozatos) földrengést négy nappal azelőtt, hogy az megrengette a San Franciscói öbölt. Jim szerint ez a márciusi hónap sok aggodalomra ad okot. Miért?

Jim Berkland: Október, március és április a három legpusztítóbb hónap a San Franciscói öböl szempontjából. Idén március 19-én nemcsak telihold lesz, hanem ezen a napon lesz a hold legközelebb a földhöz a 2016-ig terjedő időszakban, másnap pedig a napéjegyenlőséghez legközelebbi ár napja lesz, tehát egyazon időben a három legerősebb áradást keltő tényező egyszerre lesz jelen. Mindenki hallott az óceán árapály jelenségről, de van földi árapály és talajvízi árapály is. Ezek együtthatása óriási feszültséget okoz és sok esetben vezet földrengéshez.

Cavuto: Akkor 1-2 héten belül földrengés lehet az Egyesült Államokban?

Berkland: Igen. Én ezt szeizmológiai ablaknak nevezném. Ez az ablak évek óta egyre szélesedik és idén március 19 és 26 között a legnagyobb a valószínűsége bármilyen eseménynek.

[vsw id=”xQXDt4VdS0E” source=”youtube” width=”560″ height=”349″ autoplay=”no”]

Cavuto: Tehát jól értem? Csak biztos akarok lenni abban, hogy értem, amit mondasz. Egy mintát vélhetünk felfedezni ezekben a földrengésekben? Nekem, mint hétköznapi embernek ez nem egyértelmű. Kaliforniára gondolsz?

Berkland: Egyértelműen.

Cavuto: Kalifornia, Oregon. Mit jelent ez pontosan? Milyen típusú esemény vagy földrengés lehet?

Berkland: Ha az észak-nyugati Cascadia törésvonalról lenne szó, ahol az 1700-as években volt földrengés, akkor 9-es erősségű földrengésre kellene számítani. De én NEM erről beszélek. Csupán azt szeretném kiemelné, hogy hihetetlen mennyiségű halpusztulást tapasztaltunk. Redondo partjainál körülbelül egymillió hal pusztult el és Mexikóban is hasonló eseményről számolnak be. San Diego közelében rengeteg bálna jelent meg a partok közelében.

Cavuto: Ezt mit jelez? Mi a jelentősége? Mi történik a vízben?

Berkland: Változást. Változást a víz mágneses mezejében, ami nagy földrengések előtt történik. A legtöbb állat szervezetében megtalálható a magnetit ásvány, az emberében is. Ez segíti például a postagalambokat, hogy hazataláljanak. Nagy földrengések előtt a galambok nem találnak haza. Bizonyos késleltetés lép fel. Mi szakemberek ezekre a jelekre figyelünk.

A ?World Series? földrengés előtt rengeteg ritka bálnafaj jelent meg a partoknál, például San Franciscónál. Rögtön utána Santa Cruznál egy ritka Pigmi ámbráscet vetődött partra a földrengés epicentrumától néhány kilométerre. Ilyen jellegű partra vetődés sem azelőtt sem azóta nem volt. Szóval figyeljük a ritka, mélytengeri halak megjelenését a sekély vizekben, vagy a vadállatok megjelenését a városokban.

Régen nevettem ezeken a dolgokon, mert a hivatalos, elfogadott irányvonalat képviseltem, de azóta rájöttem, hogy a földrengések igenis egy tendencia, egy minta alapján következnek be. Az Indiai óceánban történt földrengés előtt hihetetlen mennyiségű bálna jelent meg Új-Zéland, Austrália és Tazmánia partjainál. Rá néhány napra jött a 8,3-as erősségű új-zélandi földrengés, aztán a 9,1-es Indiai óceáni földrengés, ami az ázsiai cunamit okozta pontosan teliholdkor.

Cavuto: Hihetetlen!

Berkland: Előtte 1964-ben volt ilyen nagy földrengés és szökőár március 27-én Alaszkában. Az egy 9,2-es erősségű földmozgás volt.

Cavuto: A lényeg, hogy figyelnünk kell a jeleket. A hírneved és az előrejelzéseid pontossága mindenképpen erre ösztönöz. Köszönjük a beszélgetést. Remélem nincs igazad, Jim. De sajnos az eddigi jóslataid pontosak voltak.

Berkland: A világ jelenlegi helyzetében nem jönne túl jól.

Cavuto: Az biztos. Köszönjük. Jim Berkley geológust hallották San Franciscóból.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend