Globális valuta @hu

Franciaország új globális pénzügyi rendszert akar

Franciaország támogatja az új globális, több nemzetközi valután alapuló pénzügyi rendszerre történő átállást, nyilatkozta a francia gazdasági miniszter

Forrás: RTE News

Christine Lagarde, francia gazdasági miniszter

A G-20-as országok jelenlegi vezetőjeként Franciaország buzgón támogatja az új globális, több nemzetközi valután alapuló pénzügyi rendszerre történő átállást, nyilatkozta hétfőn Christine Lagarde, francia gazdasági miniszter.

A G-20-as pénzügyminiszterek pénteken és szombaton Párizsban tartandó találkozója előtt nyilatkozva a Christine Lagarde kifejtette, hogy a világnak muszáj továbblépnie és a jelenlegi ?nem monetáris rendszerről, a több nemzetközi valután alapuló rendszerre átállni.?

Ennek megfelelően Franciaország fontosnak tartja, hogy a feljövőben lévő gazdaságoknak ne kell óriási tartalékokat felhalmozni külföldi valutákban.

Ugyanakkor a nemzetközi tőkemozgások szigorúbb szabályozása is elengedhetetlen, valamint, a francia álláspont szerint át kell gondolni az IMF által kibocsátott Különleges Lehívási Jogok (SDR ? Special Drawing Rights) szerepét is és az SDR-ok alapját képező valutakosárba a kínai jüant is bevonni.

A gyors ütemben növekvő Kína, melynek gazdaságát csak az Egyesült Államok előzi meg méretét tekintve, átvéve Japántól az előkelő második helyezést, óriási, 2500 milliárd dolláros Forex tartalékkal rendelkezik, a hatalmas kereskedelmi többlet és külföldi tőkebeáramlás mellett.

Washington szerint a felhalmozott tartalék csak a jüan igazságtalan alulértékelését tükrözi, a vádat Peking természetesen tagadja.

A francia vezetés nem egyszer hangoztatta már, mennyire fontosnak tartja, hogy a globális pénzügyi rendszer kevésbé függjön a dollártól.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend