Gazdasági válság

Bankroham Koreában: a tömeges készpénzfelvételek miatt nyolc koreai bank zárt be

Forrás: ZeroHedge.com

Kim Seok-dong, a Pénzügyi Szolgálat elnöke

Az elmúlt idők egyik legváratlanabb bankrohamáról értesültünk, és ami még érdekesebbé teszi a helyzetet, az eset vagy elkerülte a nagy médiumok figyelmét, vagy szándékosan hallgatnak róla. A koreai Domin Bank önszántából kezdeményezett bezárását követően további hét bank húzta le a redőnyt a tömeges pénzfelvételi roham miatt. A JoongAng cikke szerint ?a döntés a betéteseket és a pénzügyi szabályozókat egyaránt meglepte, mivel még soha nem volt arra példa, hogy egy pénzintézet önszántából döntsön a bezárás mellett.? Úgy tűnik Kim Seok-dong, a Pénzügyi Szolgálatok elnökének bátor lépése, amely során 17,864 dollárt helyezett el egy komoly gondokkal küszködő bankban, nem sokat javított a helyzeten. A helyi polgárok így is gyorsan rájöttek, hogy bankrendszerük nem több mint kártyavár, amit rohamukkal be is bizonyítottak.

A JoongAnd Daily cikke szerint:

A hat bankfiókkal rendelkező Domin Bankot a múlt hét folyamán helyezte figyelőlistára a Pénzügyi Szolgálat. A bankroham tulajdonképpen ennek az intézkedésnek tudható be.

A Domin Bank által közölt adatok szerint a csütörtöki nap folyamán összesen 31,8 milliárd won (5,6 milliárd forint) értékben vettek ki pénz az ügyfelek, amit hétfőn további 18,8 milliárd (3,3 milliárd forint) követett.

A Domin Bank bezárásának híre éppen Kim Seok-dong mokpoi látogatása során érkezett, ahol a nemrégiben felfüggesztett Bohae Savings Bank található.

Seok-dong nem örült:

?A banknak éppen most kellett volna beadnia a bankvezetés javítását célzó tervezetét a Pénzügyi Szolgálatnak,? mérgelődött Kim Seok-dong. ?Most meg kell vizsgálnunk, hogy a bezárás jogilag elfogadható-e.?

Ezt a nyilatkozatot pedig egyszerűen nem lehet kihagyni:

?Véleményem szerint egy ilyen lépés egy pénzintézet részéről jogilag és etikailag helytelen,? nyilatkozta Bae Joon-soo, a Pénzügyi Szolgálat ügyvezető igazgatója.

Most már minden világos: A bankkartell etikai kódexe értelmében egy bank számára ?jogilag és etikailag helytelen? bevallani, ha csődbement. Ha ezt előbb mondják talán megúszhattuk volna a két éve tartó ujjal mutogatást és felesleges pereskedést.  Végtére is gondolhatunk, amit akarunk a banki nemzeti szocializmus tantételeiről, most legalább már tudjuk, hogy van erkölcsi világképük.

A pénzügyi szabályozó szerv és a Takarék Bankok Szövetsége nem tudta meggyőzni a Domin Bankot arról, hogy újra megnyissa kapuit.

A bankfiókok bejáratára kifüggesztett hirdetmény szerint a bank ezzel a döntéssel ?a tömeges készpénzfelvétel által előidézett válságot próbálja enyhíteni.?

?Bankunk újra megnyit, amint létrejön az új, szilárd alapokon álló takarék bank, amit a befizetett tőketartalék megemelésével kívánunk elérni, hogy a tőkemegfelelés aránya elérje a 8%-ot,? áll a hirdetményben.

Mindenesetre sürgetném a szövetségi betétbiztosítási társaságot (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) és az Amerikai Államkincstárt, hogy küldjék el könyvelési varázslóikat és a kiskapu osztály képviselőit Koreába és magyarázzák el nekik, hogy csődbe ment bankjaikkal az ég egy adta világon semmi baj nincs, mert ha ez a dolog átterjed Kínára és egyszerre 1 milliárd ember indít rohamot a bankok ellen, tényleg nagy bajban leszünk.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend