Tudomány és technika

Itt a gondolatolvasó alkalmazás

Itt az iPhone agyhullám-olvasó ? tudtuk, hogy előbb-utóbb ez is eljön

Forrás: Daily Mail

A kütyüt leginkább egy Csillagok Háborúja filmforgatás kellékeként képzeli el az ember, semmint egy nagyváros utcáin felbukkanó eszközként, de tény, az iPhone bemutatta legújabb, gondolatainkban olvasni képes alkalmazását.

Az XWave névre keresztelt program segítségével a felhasználó a kijelzőn látható tárgyakat gondolatai segítségével képes irányítani, valamint rendszeres gyakorlással megtanítani saját agyának, hogy egyre hosszabb ideig legyen képes egy adott dologra koncentrálni, vagy meghatározott ideig lazítani.

Az alkalmazás, ami valószínűleg magát Luke Skywalkert is összezavarná, csak egy a közelmúltban kifejlesztett gondolatirányítású játékok és eszközök közül. Az iPhone által használt alkalmazásnál a felhasználó a fejére erősített és a telefon jack bemenetébe dugott headset segítségével irányítja a játékot.

A legmodernebb technológiát alkalmazó érzékelő képes a koponyán keresztül leolvasni a felhasználó agyhullámait, majd ezeket a kijelzőn különböző színekként megjelenő digitális jelekké alakítani. Mikor a felhasználó egy adott feladatra koncentrál, a kijelzőn látható grafika megváltozik, jelezve a játékos koncentráltságát vagy lazítási szintjét.

A kifinomult érzékelőt a PLX Devices cég fejlesztette ki egy olyan technológia segítségével, amit az orvostudomány évek óta alkalmaz az epilepsziás rohamok kezelésére.

Paul Lowchareonkul, a PLX Devices elnök-vezérigazgatója szerint csak idő kérdése volt, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök a boltokban is megjelenjenek.

?Az emberi agy a legösszetettebb és legcsodálatosabb dolog a világegyetemben és az ember most először képes a benne rejlő hihetetlen képességeket kihasználni, illetve a mindennapi technológiákkal összekötni,? nyilatkozta. ?A külső cégek által kifejlesztett alkalmazások megjelenésével az újításoknak többé semmi sem szab határt.?

Az agytorna játékok között találunk olyat, melyben a kijelzőn látható labdát kell minél tovább a levegőben tartani, vagy a kijelzőn látható színt megváltoztatni az agy ellazításával és koncentrációkészségének növelésével.

A fejlesztők szerint ez még csak a kezdet.

Akármennyire hihetetlen, de egy másik alkalmazás, az XWave Tunes az egyes felhasználók agyát leginkább stimuláló zenéken keresztül lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kapcsolódjanak egymáshoz.

A cég tervei között szerepel egyéb futurisztikus alkalmazások kifejlesztése is, mint például az aggyal irányított játékok, a lámpák fel és lekapcsolása, vagy az iPodon hallgatni kívánt zene kiválasztása hangulatunk alapján.

A tervezők szerint a lehetőségek tárháza végtelen, függetlenül attól, hogy kikapcsolódásra, agytornára, szórakozásra, játékra, közösségi hálózatokra, sportra vagy alvásra kifejlesztett alkalmazásokról van-e szó.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend