Világkormány

Herman van Rompuy szeretné kézbentartani pénzügyeinket

Andrew Gilligan, Telegraph.co.uk

Lassan kezdjük megszokni, hogy Herman von Rompuy személye remek alanyként szolgál élcelődő újságírók tollának. Az általa javasolt, megfigyeléssel és súlyos büntetésekkel fűszerezett, közös európai gazdaságpolitika azonban egyáltalán nem olyan vicces.

Az Európa elnökeként is emlegetett Herman von Rompuy nem örvend nagy népszerűségnek a médiában. Nagy-Britanniában hívták már ?mókásnak?, ?botladozó belgának?, ?kerti gnómnak és törpének? és sokan úgy tekintettek rá, mint akinek egyetlen funkciója témával ellátni a bulvárlapokat.

Valószínűleg soha nem fogja beszédeivel elvarázsolni hallgatóságát, de aki azt gondolja, hogy egy félszeg és tehetetlen közszolgával van dolga nagyon téved. Belgium miniszterelnökeként képes volt egységet teremteni köztudottan megosztott országában és jelentősen csökkentette a költségvetési hiányt. Most hasonló ambíciókkal állt elő Európa egységesítésére és megregulázására.

A múlt hét során Berlinben Mr. Rompuy eddigi legerősebb hangvételű nyilatkozatát tette közzé a szövetségi államrendszerről. Elmondta, hogy a válságot követően ?a nemzeti és az európai érdekeket nem lehet többé különválasztani, mivel a kettő egy és ugyanaz.? ?Tetteinket erre a tényre kell alapozni minden (EU) tagállamban. Vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy országuk képes egymaga helytállni ebben a globalizált világban. Ez nem egyszerűen illúzió, hanem hazugság.?

Mr. Van Rompuy ezen szavakra alapozott tetteit támogatói ?Európai gazdasági kormányzásnak? nevezik. Nem más ez, mint amolyan politikai szövetségféle, ami teljes körű joggal ruházná fel az EU-t az általa előírt gazdasági irányelvek elfogadtatására és betartatására. ?A pénzügyi unió nem lehetséges politikai unió nélkül? mondta ki kereken az EU elnök.

Három héttel ezelőtt, sokak számára szinte láthatatlanul, a Mr. van Rompuy vezette munkacsoport ?fundamentális változást? sürgetett ebben az irányban, szélesebb körű szankciók, bírságok és egyéb büntetések bevezetését szorgalmazva a Brüsszelben meghatározott gazdasági előírásokat be nem tartó országok számára. Egyesek szerint a gazdasági kormányzás előbb utóbb az adók és kedvezményszintek harmonizálását és a pénzek újraelosztását fogja jelenteni a gazdagabb és szegényebb EU országok között a mostanit messze meghaladó mértékben.

A teljes körű gazdasági kormányzás egyelőre csak az Euró övezeti országokra vonatkozna, de a van Rompuy vezette munkacsoport azt szeretné, ha valamennyi tagállam ?mélyebb makrogazdasági megfigyelés alatt állna?, melynek része lenne egy ?fegyelmező intézkedésekre? felhatalmazott ?végrehajtó rendszer? a renitens országok megregulázására.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend