Gazdasági válság

Portugáliában megnyomták a pánikgombot, ostrom alatt az Euró

Bruno Waterfield Brüsszelből és Robert Winnet a telegraph.co.uk-tól
'Ha az Euró összeomlik, magával rántja egész Európát," figyelmeztetett Angela Merkel, német kancellár

Az Euró korábban soha nem tapasztalt válságban van, miután hétfőn újabb ország jelezte, hogy nagy valószínűséggel nemzetközi mentőcsomagra lesz szüksége.

Görögország és az írek után, most Portugália volt kénytelen belátni, hogy külső segítség nélkül nem lesz képes kilábalni a pénzügyi válságból.

Kiderült, hogy a görög gazdasági gondok is komolyabbak a korábban feltételezettnél.

Angela Merkel német kancellár kimondta a kimondhatatlant: ?Ha az Euró összeomlik, magával rántja egész Európát.?

Az európai pénzügyminiszterek kedden ülnek össze Brüsszelben, hogy egy új európai stabilitási tervet dolgozzanak ki, amely a remények szerint több milliárd eurót biztosítana Írországnak, Portugáliának és talán Spanyolországnak is.

David Cameron, brit miniszterelnök hangoztatta, örül, hogy az Egyesült Királyság nem tagja az Euró zónának, viszont nem örül annak, hogy az újabb mentőcsomag 7 milliárd fontos terhet ró országa adófizető polgáraira. Veterán konzervatív párti képviselő, Peter Tapsell arra figyelmeztet, hogy az ír válság ?potenciális másodlagos hatásai a Lehman Brothers, az AIG és a Goldman Sachs 2008. szeptemberi válságához hasonló veszélyt jelenthet a gazdaság számára.?

Írország mindezidáig ellenállt az uniós pénzügyi segítség elfogadására irányuló nemzetközi nyomásnak, ami sokak szerint az ország gazdasági és politikai függetlenségébe kerülhet.

Ugyanakkor a német kormány azt sugallja, hogy Írországnak nincs választása a kérdésben és kénytelen lesz elfogadni a 77 milliárd fontos mentőcsomagot és ezzel együtt gazdasági és politikai függetlenségének elvesztését is. Ez az ára az Euró megtartásának.

Angela Merkel kijelentette, ?Európát az Euró tartja össze.?

A három bajba jutott országban attól tartanak, hogy a nemzetközi aggodalmak ?átterjednek a helyi piacokra?. Fernando Teixeira dos Santos, portugál pénzügyminiszter azt nyilatkozta, ?Fennáll a piaci problémák továbbterjedésének veszélye. A veszély komoly, mert nem elszigetelt problémáról van szó, hanem Görögország, Portugália és Spanyolország problémáiról, ami súlyos hatással van az Euró zónára és éppen ezért nagyobb a továbbterjedés veszélye.?

A bizonytalanságot az a görög bejelentés is fokozta, miszerint a déli ország nem tud eleget tenni a mentőcsomagban meghatározott kötelezettségeinek. A görög kormány bevallotta, problémáik sokkal komolyabbak, mint azt korábban gondolták.

George Papandreou, görög miniszterelnök azt mondta valószínűleg egész Európára kivetett adókra lesz szükség a mentőcsomagok finanszírozására.

?Olyan rendszerre van szükség, amit több csatornából, több módon tudunk finanszírozni,? nyilatkozta. ?Javaslatom szerint bizonyos adók, mint például a karbon adó, ilyen forrás lehetne.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend