Gazdasági válság

12 vészjósló jel a pénzpiacokon

Forrás: TheEconomicCollapseBlog.com

Meg tudná valaki magyarázni, mi folyik a világ pénzpiacain? A nagyvállalatok bennfentes vezetői ijesztő sebességgel menekülnek az amerikai értéktőzsdéről, más befektetők pedig pénzhegyeket fektetnek aranyba és egyéb árukba. Az igazság az, hogy a kereslet olyannyira megnőtt az arany iránt, hogy egyes helyeken hiányt jelentettek be. Mindeközben néhány nagyon különös opciós tevékenység jelent meg a piacon. Valaki óriási összegeket tett arra, hogy az S&P 500 padlót fog októberben. A központi bankok is elkapták a ?pénzgyártási lázat? és minden jel szerint azt várják, hogy egy újabb papírpénzáradat életre kelti majd a világgazdaságot. Eközben a durva és méltánytalan házlefoglalások miatti felzúdulás még nagyobb felfordulással fenyegeti az amerikai ingatlanpiacot.

Több vészjósló jel mutat arra, hogy valami nincs rendben a pénzpiacokon. Az alábbiakban összefoglalt tényezők némelyikének köze lehet ehhez. A döntést az olvasóra bízzuk.

Gyakran a katasztrófák előtt megfigyelhetjük, ahogyan a patkányok elhagyják a süllyedő hajót, ha tudjuk merre kell figyelni. Amennyiben a dolgok lefelé veszik majd az irányt, a bennfentesek mindenki előtt értesülnek a fejleményekről.

Vajon az alább felsorolt jelek megmutatják mire számíthatunk az elkövetkezendő néhány hónap során?

Elképzelhető, de nem biztos.

Ezt döntse el mindenki magának.

Egy dolog biztos, némelyik jel nagyon baljóslatúnak tűnik?

1. A nagy vállalatok bennfentesei fejvesztve menekülnek az amerikai értékpiacról. A jelentések szerint a vállalati bennfentesek eladásainak aránya a vállalati bennfentesek vásárlásaihoz képest 1411 az 1-hez volt a múlt hét során, míg ezen a héten ez az arány már 2341 az 1-egyhez.

2. A világ legtehetősebb emberei hihetetlen mennyiségű aranyat vásároltak és vásárolnak most is.

3. Jelentések érkeztek arról, hogy a J.P. Morgan minden elérhető aranykészlet vételi jogát felvásárolja.

4. Az Egyesült Államok Pénzverdéje bejelentette, hogy elfogyott az 1 unciás 24 karátos amerikai Buffalo aranyérme és 2010 során már nem is lesz több.

5. Nehéz megmagyarázni az opciós ügyletek mostani hihetetlenül magas mértékét.

6. Egyes nagyon komoly befektetők óriási téteket tesznek arra, hogy az S&P 500 nagy bajban lesz október folyamán.

7. Kedden a Bank of Japan további kamatcsökkentéssel döbbentette meg a világot, még inkább közelítve a japán kamatokat a nullához, valamint egy 5 trillió jen értékű mennyiségi enyhítési (Quantitative Easing) alap felállítását jelentették be.

8. A New Yorki és a chicagói FED elnöke nyilvánosan arra kérték a FED-et, hogy tegyen többet az amerikai gazdaság fellendítése érdekében, kezdve a mennyiségi enyhítés újabb adagjával, még akkor is, ha az tovább növeli az inflációt Amerikában.

9. Joseph Stiglitz, Nobel díjas közgazdász, kedden újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a FED és az Európai Központi Bank laza monetáris politikája ?káoszba taszítja a világot.?

10. Szeptember végén az amerikai állami szabályozási hatóságok egy újabb 30 milliárd dolláros enyhítő csomagot jelentettek be a nagykereskedelmi hitelszervezeti rendszer számára.

11. A Bank of America, a JP Morgan Chase és a GMAC Mortgage egyes államokban minden házlefoglalást felfüggesztett a lefoglalási eljárásokkal kapcsolatos komoly fenntartások miatt. Greg Abbott, Texas főügyésze követeli, hogy minden lefoglalási eljárást azonnali hatállyal függesszenek fel Texasban, amíg meg nem vizsgálják az alkalmazott eljárások menetét és jogosságát.

12. Emellett Nancy Pelosi és további 30 képviselő hatósági vizsgálatot követelnek az ügyben. Nem kell mondanunk, hogy ez a botrány az egész amerikai ingatlanpiacot fejtetőre állíthatja.

Szóval ki hogyan látja? Vajon nehéz napok várnak a pénzpiacokra?

Nagyon úgy tűnik, csakhogy igen nehéz előre látni vajon mikor kezdenek szétesni a dolgok.

Az elkövetkezendő néhány év során bizonyára sok ?összeomlást? látunk még. A lényeg, hogy mindig a hosszú távú trendeken tartsuk a szemünket.

Az amerikai gazdaság egyértelműen hanyatlóban van. Az egyetlen dolog, ami még mindig a felszínen tartja a gazdaságot, az a nagymennyiségű felhasznált tinta. Minden és mindenki úszik az adósságban. Erre a nem túl stabil alapra épült a gazdaság.

A nagyjátékosok megpróbálnak zsonglőrködni még egy darabig, de végül úgyis kártyavárként dől össze az egész. Sajnos, évtizedek óta pusztítjuk Amerika gazdaságát és a történet nem happyenddel végződik.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend