Egészség, Idők jelei

Kegyes halál az egészségeseknek?

Számomra János evangéliuma a Biblia közepe és kevés fontos kérdéssel találkozom mindennapjaimban, amire ne találnék segítséget benne. Így vagyok ezzel akkor is, ha egy eseményről, álláspontról vagy bármilyen kérdésről el kell dönteni, hogy odafentről való vagy sem.

Jézus azért jött, hogy életet adjon, a tolvaj pedig azért, hogy elvegye. János tolmácsolásában ez ennyire egyszerű.1 Illetve csak lenne, mert a világ egyre ügyesebben próbál meggyőzni az ellenkezőjéről, az ilyen jellegű hírek pedig vörös posztóként lebegnek előttem, így ritkán tudom megállni, hogy megjegyzés nélkül átlibbenjek rajtuk. Így vagyok ezzel most is. Elképzelhetetlennek tartom, hogy miközben a koronavírus már alapból sok életet követel, egyes orvosok gyógyítás helyett halálba segítsék a pácienseket, mégpedig a könyörületesség nevében.

Hívőként mindig is tudtuk, hogy az eutanázia2 honnan jött, azt azonban csak kevesen sejtettük, hogy mennyire gyorsan jut el a gyógyíthatatlan és nagy fájdalommal küzdő betegek túlvilágra-segítéséből a testileg egészségesek megöléséig.

A folyamat Észak-Európában tűnik a legelőrehaladottabbnak és jelenleg még a szétesni látszó Egyesült Államokból is szörnyülködve figyelik a jelenséget életigenlő testvéreink.

A lejtő nem véletlenül olyan csúszós ott, ahol megnyitották a nagyközönség előtt, hiszen a döntéssel, hogy bizonyos életek nem elég értékesek a folytatáshoz, az aktív eutanáziára jogosultak köre lassan, de biztosan növekedésnek indult, a növekedéssel pedig a szempontok köre is folyamatosan bővül. Miért a szenvedés követeli magának a főszerepet a döntésben? – kérdezik. Miért ne lehetne a kényelem vagy az anyagiak alapján szelektálni? A halálhoz való „jog” pedig előbb-utóbb „elvárásként” bukkan elő. A halálos betegeket, a krónikus betegek, őket pedig a fogyatékkal élők követik majd. Esetleg a mentális problémákkal küzdők? Belgiumban és Hollandiában ez a helyzet, a tendenciát látva pedig csupán idő kérdése, hogy bármilyen betegség indokul szolgálhasson, hiszen már egy 12 éves gyerek is kérheti, ráadásul a gyakorlatban fizikailag egészséges, de mentális betegséggel küzdő állampolgárok igénylik a leggyakrabban, nem az elviselhetetlen fájdalommal küzdő rákos betegek.

És hogy miért írok már megint erről? Azért, mert a múlt hónapban ismét törvénymódosító javaslatot nyújtottak be Hollandiában, ami engedélyezné a 75 év felettieknek az aktív eutanáziát, amennyiben „legalább 2 hónapon keresztül erősen vágynak a halálra”. Vagyis ahelyett, hogy segítenék a magányos, esetleg depresszióval küzdő időseket, inkább öngyilkosságot kínálnak nekik.

A rést persze mindig a nehéz esetek segítségével ütik a pajzson, ahol a szenvedés felkorbácsolja az indulatokat, majd miután a gyakorlat elfogadottá válik, fokozatosan terjesztik ki előbb a kevésbé extrém helyzetekre, majd szinte bárkire. A „kirekesztés”, mint hívószó, ebben a vitában is jól jöhet még.

Némileg vigasztaló, hogy Magyarországon az orvosok többsége nem ért egyet az aktív eutanáziával, bár ez az adat már 6 éves. Egy 2014-es nem reprezentatív felmérés szerint „az aktív (orvos által végrehajtott) eutanáziát elutasítók aránya 56,8 % a megkérdezett orvosok között. Az elutasítók aránya a válaszadók életkorával együtt nőtt (az idősek között több mint kétszer annyian ellenezték, mint a fiatalok közt). Az orvos vezetők között az aktív eutanázia elutasításának aránya jóval nagyobb, 71,4 százalék.”

A kétféle vélekedést többnyire egyetlen szempont vezérli: a hit, vagy annak hiánya, ahogy a megoldás is egyféle: az elmúlhatatlan Élet.3

 1. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. – János 10:10 []
 2. Aktív eutanázia az, amikor az orvos valamilyen kezeléssel megrövidíti a betege életét, hogy szenvedéseit csökkentse, a passzív eutanázia pedig az, amikor a beteg nem kap meg valamit, amitől az élete meghosszabbodna. Magyarországon az életmentő vagy életben tartó kezelés visszautasítása egy drága és bürokratikus procedúrában elérhető egyes gyógyíthatatlan betegeknek – pszichiáteri szakvélemény és kétévente megújítandó közjegyzői nyilatkozat is kell hozzá. Az aktív eutanázia tilos, de szakemberek szerint ennek ellenére előfordul, hogy alkalmazzák a magyar egészségügyben. []
 3. Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk. Ez most nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet. – 2. Timóteus 1:9-10 []
Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

 1. Élőben fogja közvetíteni saját haláltusáját a Facebookon egy gyógyíthatatlan beteg francia férfi, akinek a hatóságok nem engedélyezték az eutanáziát.
  Az 57 éves Alain Cocq egy különösen ritka, veleszületett keringési rendellenességtől szenved. Érfalai összeomlanak, ami zavart okoz szervei vérellátásában. Évek óta fájdalmak gyötrik, négy év alatt kilenc műtéten esett át, hosszú ideje ágyhoz kötötten él, és állapota egyre csak romlik. Az AFP francia hírügynökségnek elmondta: betegsége miatt már nem tud méltóságban élni, ezért kérvényezte a francia államfőtől, hogy egy barbiturát hatóanyagú erős altatószert kaphasson, amely segítene neki “békében meghalni”. Emmanuel Macron francia elnök azonban elutasította a kérését, arra hivatkozva, hogy ő nem áll a francia törvények felett, és nem is utasíthat senkit arra, hogy a hatályos jogszabályokkal szemben cselekedjen. Azt a fajta altatószert, amelyet a férfi kérvényezett, az eutanáziát szabályozó francia jogszabályok szerint csak a bizonyosan bekövetkező halál előtti néhány órában lehet alkalmazni. Alain Cocq az eutanáziára vonatkozó kérésének elutasítása után úgy döntött, péntektől megszakítja kezeléseit, és nem vesz magához több élelmet és folyadékot. Azzal a céllal, hogy az emberek lássák, milyen kínszenvedést kell neki kiállnia a törvényi szabályozás miatt, Facebook-oldalán élőben fogja közvetíteni élete utolsó napjait. Elmondása szerint abban reménykedik, hogy küzdelme túléli őt, és később elősegíthet egy olyan törvénymódosítást, amely lerövidítheti a gyógyíthatatlan betegek embertelen szenvedését.

  1. Algeziológus ismerősöm mondta, hogy ma már nagyon hatékony eszközök vannak a fájdalom csillapítására. Ennek fényében ennek a facebook-os akciónak nagyon propaganda szaga van. Folyik az érzékenyítés, így próbálják elfogadtatni az idősek és a betegek lemészárlását.

 2. Még akkor sincs jogunk rendelkeznünk az életünk megrövidítéséről, ha nem a Biblia betűi szerint élünk. Már csupán azért sem, mert elvenni csak az vehet el bármit jog szerint, morálisan aki adta azt a dolgot.
  Én is szívesen lerövidíteném a hátralevő földi időt. Imádkozom is érte, de tudom csakis az Ő kegyelmén múlik, hogy meddig maradok nyűg a gyerekeim nyakán. Nagyon nem jó magatehetetlenül létezni, de talán ezzel vezekelek a sok bűnért, amit elkövettem és ha ezt is letudom, akkor már könnyű szívvel mehetek tovább.

  1. Kedves Szofi,
   ha befogadtad az életedbe Jézust, akkor ne kárhoztasd magad az elkövetett bűneid miatt, mert Jézus sem kárhoztat téged. Ha vezekelnünk kellene a bűneink miatt, akkor Jézus miért halt meg a kereszten?
   Jézus pedig azért halt meg a kereszten, hogy a bűneinket ne tulajdonítsa többé nekünk. Jézus meghalt a bűneink miatt, és azért, hogy mi igaz emberek legyünk általa.
   Ha hiszel, akkor hit által leszel igaz Jézusban. És nem kell többé vezekelnünk! Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít.
   Jézus azért jött, hogy azokat az embereket, akiket Jézus eljövetele előtt halálra kellett kövezni a bűneik miatt, azokat ő megmentse.
   Amikor a parázna nőt meg akarták kövezni, Jézusnak lett volna egyedül joga őt megkövezni, mert ő volt az, aki bűntelen volt, de ő nem kövezte meg. Azt kérdezte, “asszony, hova tűntek a vádlóid?”
   Jézus egyszer és mindekorra megbocsátott nekünk, akik hiszünk. Azt mondja Isten beszéde, hogy Isten nem a bűneink szerint bánik velünk, hanem a kegyelme szerint. Mert olyan nagy az ő kegyelme, amilyen messze van az ég a földtől.

   Isten, mivel Isten, ezért nem lenne szüksége esküdözni. Mert ha az ember esküdözik, akkor mindig valami nagyobbra esküszik. De Isten kire esküdjön?? De Isten az Ézsaiás 54/9-ben lévő vers szerint megesküdött:

   Ézs 54:9 Mert [úgy lesz] ez nekem, [mint] a Noé özönvize; miként megesküvém, hogy nem megy át többé Noé özönvize e földön, úgy esküszöm meg, hogy rád többé nem haragszom, és téged meg nem feddelek.

   Szofi! A vádlás, kárhoztatás nem Istentől van, hanem az ördög piszkűlja az embert, és hazudozik! Az ördög nem azt akarja, hogy úgy lásd Istent, amilyen ő valójában: KEGYELMES!

   Erősítsen meg az Úr!

 3. Tudtad-e ?☝️????
  – hogy a maszk a zsarnokság alárendelésének státusz szimbóluma,…..
  – hogy a maszk tökéletes elmeszabályozó eszköz, mely primordiális félelmet stimulál,……
  – hogy a maszk korlátok közé szorítja az emberi elmét, beteges szorongást gerjeszt,….
  – hogy a maszk megbélyegez, megkülönböztet, megszégyenít, valamint személyiségbeli torzulást idéz elő,…..
  – hogy a maszk elfedi arcunkat, ezáltal elfeledteti velünk, hogy kik is vagyunk valójában…..

  Ezek függvényében hiszed -e, hogy a maszk érted van és az egészségedet szolgálja ?!

  Ui..: A tudatlanság még nem mentség semmire, de a tudás annál nagyobb hatalom, élj hát vele !! ☝️????

  Jelenések 20
  14 A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.
  15 És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.

  Nagyon súlyos döntések elött állhasz majd az elkövetkezendö idöszakban: vagy behódolsz a sátán eljövendö rendszerének, vagy kirekesztenek a társadalomból, és akár éhen is halhatsz. Ha halállal fenyegetnek is, ne add be a derekad! Ne add el a lelked! Küldd el öket a fenébe, vagy röhögj a képükbe! Nincs az a földi hóhér, aki tönkre tudná tenni a lélekesszenciádat is. Azt csak te magad tudod romlottá tenni… A haldoklás bár borzalmas, de jusson eszedbe az, hogy sokszor a felgyógyulás reményében is vállalunk nem kis szenvedéseket.

  Márk 8:35
  Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangyéliomért, az megtalálja azt.
  János 12:25
  Aki szereti a maga életét, elveszti azt; és aki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt.

  1. Van egy értékes oldal. Vírusmentesítés facebook. Nagyon jó a maszk kellően nagyított képe, és a ze egymástól igen távoli szálak közt egy icipici pont – a vírus 😀

 4. Napi két órát bír fenn lenni valamilyen betegség következtében egy fiatal ember kb. 40 éves. Nem jó ez neki, mondta egy hozzám KÖZEL ÁLLÓ ! hogy elmegy Belgiumba, és eutanáziát KÉR. Megdöbbenésemre az volt a válasz, hogy az egy szabad ország.

  Elég sok baj(om) van a “magyar vallásosokkal” de egy biztos: ilyen tájakra SOHA nem fognak elvetődni … szemben egy “ifjú párttal” akik azt javasolják, 60 éves kor felett vonják meg a választójogot ! Az híres államférfiak, más jelentős pozícióban lévők általában afelettiek, sőt …

 5. Szerintem azok az idők is eljönnek hamarosan, amikor a többség fiatalok fogják kérni, megszavazni, egyetérteni az idős emberek elaltattásával. Csak egy jó krízis helyzetet kell teremteni hozzá.

  Valami olyasmi mint, ami most kezd kibontakozni.

  https://www.rockefellerfoundation.org/report/reset-the-table-meeting-the-moment-to-transform-the-u-s-food-system/#:~:text=Report-,Reset%20the%20Table%3A%20Meeting%20the%20Moment%20to%20Transform%20the%20U.S.,before%20the%20Covid-19%20pandemic.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend