Egészség

A génmódosított kukorica átment az első EU engedélyezési rostán

corn_diversityForrás: phys.org

Bár az Európai Unió tagállamainak többsége ellenzi, mégsem tudták megakadályozni a keddi szavazás során, hogy az amerikai DuPont cég Pioneer TC1507 génmódosított kukoricája megkapja az unió jóváhagyását a kukoricafajta köztermesztésbe vonására.

A szabályok értelmében az ügy átkerült az Európai Bizottsághoz a jóváhagyási folyamat következő lépcsőjeként.

A sokak által előre megjósolt eredményt számos szervezet bírálta.

?A Bizottság nem hagyhatja figyelmen kívül a tudományos, politikai és jogi aggályokat, amit az országok többsége, az Európai Parlament kétharmada és a legtöbb uniós állampolgár oszt,? áll a Greenpeace hivatalos közleményében.

Máté József, a DuPont szóvivője viszont reméli, hogy a jóváhagyást hamarosan megkapják. ?Ma még nem ünnepelhetünk, ha azt vesszük, hogy egy 13 éve tartó folyamatról van szó,? mondta.

A legtöbb állam ellenzi

Az EU kényszerhelyzetbe került, mert az Európai Bíróság tavalyi ítélete elrendelte, hogy a Pioneer cég engedélyezési kérelmére február 12-ig foglaljanak állást.

Az uniós jogszabályok értelmében a tagállamok úgynevezett ?minősített többséggel? döntenek ilyen ügyekben, ami azt jelenti, hogy minden tagállamnak saját lakossága arányában számít a szavazata.

Ezen a szavazáson 19 állam szavazott az engedélyezés elutasítására, azonban a szükséges 260 helyett ez csak 210 szavazatott jelentett.

Nagy-Britannia, Észtország, Spanyolország és Svédország szavaztak az engedélyezés mellett, azonban a tartózkodások mégis az ő javukra döntötték a mérleg nyelvét.

Németország, az EU legnagyobb befolyással bíró tagállama, 19 szavazatot tudhat magáénak, és az utolsó pillanatban megváltoztatta döntését. Eredetileg a kérelem ellen szavazott volna, végül azonban a tartózkodás mellett döntött.

Belgium, Portugália és a Cseh Köztársaság, mindegyik 12 szavazattal, szintén tartózkodott.

Az ellenzők táborát Franciaország és Magyarország vezette. Képviselőik kijelentették, hogy a miniszterek nem fogják tudni egykönnyen megmagyarázni a lakosságnak, hogy mi is történt.

A korábbi szavazáson 385 szavazattal 201 ellenében elutasították a kérelmet.

Tonio Borg, az EU Egészségügyi Biztosa azt mondta a tagállamok minisztereinek, hogy a szabályokat figyelembe véve és az egyes országok álláspontjának ismeretében ?ha valaki tartózkodik, azzal tulajdonképpen a jóváhagyás mellett voksol.?

Borg elmondta, hogy nem maradt más választása, mint folytatni a TC1507 engedélyezési eljárását, és kihangsúlyozta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már hat alkalommal adta meg a termékre az engedélyt.

A Bizottságnak kötelessége figyelembe venni az EFSA döntését és arra is emlékeztette a minisztereket, hogy amikor bizonyos rovarirtó szerekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy azok károsak a méhek számára, a hatóság betiltotta őket.

Az Európai Unióban a legtöbb ember gyanakodva fogadja a génmódosított élelmiszereket, leginkább egészségügyi és környezetvédelmi aggályokra hivatkozva.

?Lehet itt bármilyen döntés, Magyarországon akkor sem lesz GMO-köztermesztés. Ha az EU a feje tetejére áll, akkor sem fogjuk beengedni a génmódosított termékeket,? jelentette ki Győri Enikő külügyi államtitkár, az alkotmányra hivatkozva, arra utalva, hogy a tagállamoknak a bizottsági engedélyezés dacára is jogukban áll egy ideiglenes védzáradékkal távol tartani a génkezelt kukoricát vagy burgonyát.

Sajnos azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy GM növények megkapják a hatósági engedélyt. A keddi tanácskozáson több miniszter is megemlítette, hogy egyre nagyobb mennyiségben importálnak génmódosított élelmiszereket az EU-ba, megtalálhatók az állati takarmányokban és így az élelmiszerláncba is bekerültek.

Eddig néhány GM növény kapott engedélyt az EU-ban, de ebből csak a Monsanto féle MON810 kukoricát termesztik még mindig, ami ellen Magyarországon a fent is említett védzáradékkal védekeztek eddig. Ez a védzáradék azonban nem tartható fenn örökké, igaz, eddig az ezzel a lehetőséggel élő országokat nem kötelezték perekkel a tiltás feloldására. Ha a Bizottság engedélyezni fogja az 1507-es számú hibridkukoricát, akkor erre másodszor is sor kerülhet. Eddig összesen tíz tagállam hívta már segítségül a védzáradékot.

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

 1. Elnézést,hogy nem a témához szólok hozzá,de egyszerűen felháborító,hogy már két (nyilván jól megfizetett) reklám is azáltal próbál népszerűséget és jópénzű vevőket rekvirálni magának,hoy azt állítja: az orvosok,onkológusok rosszat akarnak a betegeiknek!! (Ő persze meg majd jót.) Mégegyszer: felháborító és gusztustalan reklám, amely szegény ,reményüket vesztett haldoklók és rokonaik utolsó fillérjeit szándékozzák kicsikarni.

  1. Kedves Zsuzsik!
   Az oldalon kizárólag Google Adsense reklámok vannak. Ezeket a Google a cikk tartalma és az adott látogató érdeklődési köre alapján jeleníti meg, tehát látogatónként változik és csak akkor fizet érte, ha valaki rákattint. Mivel témakör szerint nincs mód szűrni őket, ha téged valamelyik zavar, vagy úgy gondolod, hogy nem illik az oldalhoz, úgy tudsz segíteni, hogy elküldöd a reklám linkjét nekem emailben és akkor már tudom blokkolni. (http://idokjelei.hu/kapcsolat/)
   Ha pedig úgy általában zavarnak a reklámok, használd például az AdBlock kiegészítőt, ami a legtöbb böngészőhöz telepíthető és semmilyen reklámot sem fogsz látni egyetlen oldalon sem.

   1. Engem nem zavarnak a reklámok, mert kizárólag arab nyelvűeket látok, és nem értem őket 😀

 2. Egyszerűen nem értem, hogy bírnak lenyomni mindent az emberek torkán. Hiába a nép tiltakozása, hiába a tudósok elsöprő negatív kritikája, figyelmeztetése, akkor is engedélyeztetik!!! Ezek mindent megtehetnek??

  1. Neovo,
   Pofonegyszerű. Szervezettek és sok pénzük van. A többiek meg nagyon “elfoglaltak”(komfort zóna) és ráadásul egoisták is. 🙁

  1. Szerintem elég egyértelmű, hogy csupán illusztrációról van szó. Javíts ki ha rosszul tudom, de szerintem a GM kukorica nem tér el külsőleg a nem génmódosított változattól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend