Nagytestvér

A Google tudja, mit csinálsz holnap

Forrás: stuff.co.nz

A Google megtette a következő lépést azon az úton, amelyen az internetes keresőmotor fokozatosan egy Star Trek számítógéppé alakul át.

A cég a múlt héten jelentette be, hogy egy bevezetésre kerülő új funkció segítségével a Google.com keresőoldal segítségével a felhasználók saját magukra vonatkozó információkra is rákereshetnek.

Mostanáig, ha valaki azt írta mondjuk a keresőbe, hogy ?mit csinálok holnap?, a Google olyan oldalakat adott ki a találatokban, amelyek ilyen vagy hasonló szavakat tartalmaznak.

Az új funkció segítségével, természetesen kizárólag bejelentkezett és a Google naptárt használó felhasználók esetében, a keresés a felhasználóra vonatkozó információkat fog kiadni.

A szóhasználatnak nem kell pontosnak lennie. Ugyanazokat a találatokat kapjuk, ha azt kérdezzük, hogy ?mik a terveim péntekre?. Amikor pedig azt kérdezzük, hogy ?mi van a naptáramban ezen a héten? hosszabb listát kapunk. Az új funkciók egyelőre öt kategóriára terjednek ki: repülőgép járatinformációk, foglalások, vásárlások, teendők és fényképek.

Persze mindez csak akkor működik, ha a Google hozzáfér a kért információkhoz.

Tehát, azok számára, akik a Google Plus-on tárolják képeiket, a ?thaiföldi fotóim? keresésre a releváns képek listáját kapjuk.

Aki azonban a Facebookon tárolja fotóit, nem jár majd sikerrel. Viszont akik összekapcsolták Amazon vagy iTunes fiókjukat a Gmail címükkel, rákereshetnek legutóbbi vásárlásaikra a ?vásárlásaim? keresőszóval. Akik a Yahoo-t használják levelezésre nem élhetnek a funkcióval.

Az aktív Google felhasználók bizonyára tudják, hogy ezek nem teljesen új keletű dolgok, hiszen a Google Most részeként eddig is működtek, ami tavaly július óta elérhető az Androidos telefont használók és április óta az iPhone tulajdonosok számára. Az új webes keresőfunkciók pedig hasonlóak ahhoz, amiket a Google egy ideje tesztel már az asztali Gmail keresés részeként.

Az érdeklődők akár azonnal ki is próbálhatják, ha jelentkeznek a kísérleti üzemre.

Szerencsére még messze vagyunk attól, hogy társalogni lehessen a Google-lal és olyan kérdésekre kapjunk választ, mint például ?Mit csináljak holnap?? Az új funkció egyelőre nem is fogja alkalmazni a cég által már májusban bemutatott ?társalgó keresés? technológiát.

Bár az Apple Siri és a Google asztali keresés egykor nagyon is különböző eszköznek tűntek, az utóbbi egyre inkább hasonlít az elsőre. Akkor kezd majd keménnyé válni a helyzet, amikor ezek a szoftver botok elkezdenek vicceket mesélni.

A fejlesztés elég értelmesnek tűnik kényelmi szempontból és adatvédelmi aggályokra sem lehet hivatkozni, hiszen a kereső csak olyan információkban kutakodik, amiket a felhasználók maguk adtak meg.

Ettől függetlenül sok felhasználót ér majd meglepetés, amikor rájön, milyen sokat tud a Google róluk és, hogy milyen ügyesen alkalmazza a megszerzett információkat.

Nem véletlen, hogy a Google minden találati oldalon feltünteti a következő mondatot: ?A keresési találatokat kizárólag ön láthatja.?

Az is megnyugtató, hogy bár a Google tudhatja mit fogunk csinálni holnap, nem tudja mit tettünk tavaly nyáron. Illetve amennyiben igen, ezt jól titkolja.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Egyik Kolumbiából kapott üzenet szerint hamarosan megszólalnak az első harsonák, az üzenetet 2013. augusztus 19-én kaptuk, csak éppen hivatalosan már senki nem akarja lefordítani nyelvünkre. Előtte való üzenetekben pedig az egyházszakadásról kaptunk információkat, de mint mondottam ezt sincs aki hivatalosan lefordítsa, mert olyan igazságokat tár fel, amit nem sokan vagyunk képesek elfogadni, mivel könnyebb a kézzelfoghatóra tekinteni, mint akitől leginkább függünk. A medjugorje-i üzenetek közül hivatalosan csak a 25-ei üzenetek találhatóak meg a medjugorje.hr/hu oldalon, a dejtei üzenetek a http://www.avemaria.sk oldalon elérhető, de már majdnem egy éve hivatalosan senki nem vállalja magyarra fordítását, Még a Szilágynagyfalui üzenetek, melyek elérhetőek lennének a http://www.szentharomsaghegy.hu oldalon, az is másodkézből érhető el. Arról meg már jobb nem is beszélni, hogy Olaszországból, Manduriából levő üzenetek úgy eltűntek, mint amelyeket Angelicus testvér kapott, s lehetne folytatni, mert a máltai üzenetekből hány? , de adjunk hálát még vannak, akik életük kockáztatásával is nyilvánosságra hozzák ami nem evilágból való.

    1. Most nem pontosan értem miről beszélsz. Ki tudnád fejteni, vagy valaki megmagyarázná? Köszi előre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend