Nagytestvér

A bostoni szolgáltatás kiesések rávilágítottak, a kormány tényleg lekapcsolhat bármilyen hálózatot

Forrás: RT.com

A Boston Maraton alatt történt robbantások után egyre több hír jelent meg arról, hogy az amerikai kormány lekapcsolta a mobilhálózatokat. A hírek hamar valótlannak bizonyultak, azonban a vizsgálódás folytán kiderült, hogy korábbi információkkal ellentétben a hálózatok központi lekapcsolása igenis lehetséges, egy titkos szövetségi szabályozás segítségével.

Bár a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) korábban tagadta az úgynevezett 303-as Standard Működési Eljárás létezését, az Electronic Privacy Information Center (EPIC) keresetet adott be az Információszabadságról szóló törvény értelmében, hogy napvilágra kerülhessen a titokban tartott dokumentumok tartalma.

Az ügy kapcsán megismert 2007-es jelentésből kiderült, hogy a hálózatok lekapcsolására vonatkozó szabályozást 2006 márciusában fogadták el. A jelentés szerint a Belbiztonsági Minisztérium fennhatósága alá tartozó Országos Koordinációs központ az első számú hatóság ?bármilyen olyan intézkedésben, ami a magán vezeték nélküli hálózatok lekapcsolásához vezet, akár kisebb területet, mint például egy alagutat vagy hidat, akár az egész fővárost érinti.?

Hosni Mubarak 2011-es intézkedése, amellyel lekapcsoltatta az Internetet és a mobilhálózatokat az egyiptomi zavargások legkritikusabb szakaszában, ráirányította a figyelmet a kérdésre, hogy vajon az amerikai kormány rendelkezik-e egy ilyen ?központi kapcsolóval?.

Még ugyanabban az évben, amikor a San Franciscoi közlekedési hatóság a várható tüntetések miatt lekapcsolta a mobilhálózatokat, az intézkedés ellenzői vészjóslónak tartották a lépést.

Az eset után (amely során egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen embert, amit többen is rögzítettek mobiltelefonjukkal) a Szövetségi Kommunikációs Bizottság vizsgálatot indított a hálózatok lekapcsolása miatt. A hatóság megkeresésére a mobilszolgáltatók, például az AT&T, kijelentették, hogy nincs szükség vizsgálatra, mivel a magánhálózatok lekapcsolására vonatkozó szabályozás már létezik.

?A szövetségi és helyi hatóságok, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, a mobilszolgáltatók és egyéb magán felek már foglalkoztak ezzel a kérdéssel és közös erőfeszítésük eredményeként megszületett a 303-as Standard Működési Eljárás (SOP) az országos kommunikációs hálózatokra,? állt az AT&T válaszában. ?Az SOP 303 megoldást nyújt a bizottság kérdésére így nincs szükség az iratban említett vizsgálatra.?

Magyarul az AT&T megerősítette, hogy ez az aprócska szabály, aminek a minisztérium még a létezését is tagadta, már régen hatályba lépett és a fenti esetben a szolgáltatók csupán a helyi hatóságok utasításainak engedelmeskedtek.

Az EPIC megpróbálta kideríteni, hogy mi indokolja az SOP 303 szabályozás, hivatalos nevén ?A kereskedelmi és magán vezeték nélküli hálózatok lekapcsolási és újraindítási folyamata, országos vészhelyzet esetén? körüli titkolózást.

Az is kérdés, hogy mit tekintenek országos vészhelyzetnek és melyik szerv rendelheti el. A minisztérium még nem teljesen tett eleget az információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó hivatalos felszólításnak, bár a hálózatok lekapcsolására vonatkozó szabály létezésének tagadásával már felhagyott.

A lényeg tehát, hogy az amerikai kormány már évekkel ezelőtt rendelkezett akár az egész nagyváros mobilhálózatának lekapcsolására vonatkozó szabályozással, bár ennek feltételei még mindig nem ismertek.

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

  1. Sharky,
   Ezt már kár ragozni, mert sejtjük mi történt. Inkább arra figyeljünk, mi lesz a történet hivatalos “tanulsága”. Hiszen ezért volt ez az egész megszervezve, szerintem. A másik dolog, hogy ilyenkor ők is igyekeznek dezinfókat feldobni az alternatív médiásoknak(jó néhányat ők hoztak létre), olyan infók, amelyekről majd később egyértelműen kiderül, hogy nem volt igaz. Azért teszik, hogy lejárassák azokat, akik hisznek és terjesztik az összeesküvéseket. Tehát vigyázunk mit terjesztünk, mert nagyon rafkóssok. De gondolom már te is tisztában vagy ezekkel a dolgokkal.

 1. Megtörtént a főpróba!
  Csináltak egy terrortámadást,aminek mint sejthető több oka is van,valamint ez egy nagyon jó lehetőség,hogy leteszteljék a reakciókat és megismertessék az emberekkel “Mi ezt is megtehetjük és ha kell meg is tesszük”.
  És a sok szerencsétlen akit megvakít a közmédia,még el is hiszi ,hogy ami történik az az Ő érdekét szolgálja,s boldoggá teszi a tudat.:”Engem megvéd a kormányom”.
  Szegények.
  Tartok tőle,hogy hamarosan óriási csalódásban lesz részük.

  Az egyik legnagyobb lépés volt a Világ kormány létrehozásának folyamatában.
  Szerintem!

  1. Ezzel a technológiával akkor megoldódni látszik az probléma is, hogy ezentúl lesz hová, miben tárolni azt az energiát ami villámláskor keletkezik. Hurrá! Ingyen energia mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend