Gazdasági válság

Cipruson feszül a húr

Forrás: Activist Post

A ciprusi bankautomaták kiürültek a hétvégén, miután az EU vezetősége péntek este úgy döntött, hogy a magánszemélyek bankszámláit megcsapolva szerzik meg az ország kimentéséhez szükséges 10 milliárd eurót.

A hétvégén és a hétfői ünnepnap miatt a bankfiókok zárva tartottak, megakadályozva a bankrohamokat, de a legújabb hírek szerint a bankszünetet csütörtökig kitolják, sőt az elektronikus utalások is szünetelnek.

Egymás után érkeznek a hírek a kisebb nagyobb tüntetésekről a Troika döntése ellen, ami szerint a bankok adósságát az állampolgárok megtakarításából fizetnék ki.

Nicos Anastasiades, Ciprus elnöke, megszegve korábbi ígéretét, végül elfogadta az EU által ráerőltetett javaslatot. A lépés veszélyes precedenst állít a jövőbeli mentőcsomagokra nézve. Aki azt gondolta, hogy a súlyos megszorítások elfogadhatatlanok, mit szól ahhoz, hogy a hétköznapi polgárokkal és külföldi betétesekkel fizettetik meg a kormány és a magánbankok adósságát? A Reuters arról is ír, hogy a törvény alól kibúvót keresők akár 3 év börtönnel és 50.000 euró pénzbüntetéssel sújthatók.

?A 10 milliárd euró nagy részét a ciprusi bankok kapnák, amelyek komoly veszteséget könyveltek el, amikor jelentős mennyiségű görög államkötvényeiket kénytelenek voltak leírni az ország első mentőcsomagja fejében.? (forrás)

 

Összesen 60.000 brit állampolgár, köztük több ezer, az országban állomásozó brit katona és hivatalnok rendelkezik bankszámlával Cipruson, de George Osborn ígéretet tett, hogy őket nem fogja érinteni az új adó. (forrás)

Az adó bevezetésének szükségességét azzal magyarázzák, hogy Ciprus esetleges csődje elindítaná a dominókat az eurózónában és az eladósodott nemzetek sorra csődbe mennének. Ciprus eddig fontos bankközpontnak számított a befektetők számára, de most sokan dühösek az elnök pálfordulása miatt:

Számos orosz betétest valamint a szigetországon élő nyugdíjast is érzékenyen érint a döntés.

 

?Nagyon dühös vagyok,? mondja Chris Drake, a BBC korábbi közel-keleti tudósítója, aki jelenleg Cipruson él. ?Több lehetőség is lett volna, hogy kivegyük a pénzünket, de nem tettük, mert megígérték, hogy nem tesznek keresztbe nekünk.?

?Több ezer eurót veszítettem,? nyilatkozta a Reutersnek.

A Zerehedge arról ír, hogy a legtöbb bajt a dühös oroszok okozhatják. Az Eurócsoport újabban azt javasolja, hogy a 100.000 euró alatti betéttel rendelkezőket ne sújtsa az adó, illetve, hogy a nagyobb betétesektől 15,6%-ot vonjanak le.

Az orosz reakció a hírre, hogy a nagybetétesek vesztesége akár 15,6% is lehet nem lesz barátságos. Esetleg óvintézkedésként fegyver (és plutónium) vásárlási tilalmat vezethetnének be az orosz milliomosokra vonatkozóan.

Ciprus az ötödik kimentésre szoruló ország, de a mostanihoz hasonló betétadóra még nem volt példa korábban. A legtöbb állampolgár egyáltalán nem bizalomnövelő intézkedésként látja az adót, mint ahogyan azt az EU vezetői állítják. Éppen ellenkezőleg. Úgy érzik, nem lehet tudni, ki lesz a következő áldozat, illetve, hogy kiket érinthet az adónak alig nevezhető büntetés, így a lépés az egész bankrendszerbe vetett bizalmat alááshatja.

Aki azt gondolja, hogy ez Európa más országaiban vagy az Egyesült Államokban nem történhet meg, Tyler Durden a Zerohedge-től elmondja, hogy a technokraták ezzel az intézkedéssel átlépték a Rubicont és a ?vagyon megadóztatása? egyre népszerűbb lesz a banki oligarchák körében. Maximum a stíluson finomítanak majd egy kicsit.

?Amennyiben az amerikai kongresszus úgy dönt, hogy Ciprus példáját követve bevezet egy hasonló ?jogos és teljesen igazságos? pénzügyi adót, nem kell sokat várni, hogy a betétesekre kerüljön a sor. Most még senki sem tudja, hogy megtennék-e, de 48 órával ezelőtt ?teljesen biztos? volt, hogy Ciprus sem tenne ilyet. Aztán a dolgok gyorsan megváltoztak.

Már most hírek keringenek arról, hogy a pénzeszközökre Olaszországban is hasonló adót vetnének ki, ahogyan arról Jörg Kramer, a Commerzbank vezető közgazdásza beszélt:

?Egy 15%-os, a pénzügyi eszközökre kivetett adó valószínűleg elég lenne, hogy az olasz államadósságot a kritikus (GDP 100%-a) szint alá tolja.? És már meg is érkeztünk. Az új európai megoldás a ?vagyonadó? és minden jel szerint Cipruson tesztelik, hogy meddig feszíthetik a húrt, amikor a társadalmi elégedetlenség eléri a számukra tűrhetetlen szintet.

Egy biztos, a bankárok és a kormány nem számíthatnak bizalomnövekedésre a napokban.

Miért történik mindez? Mert néhány eurokrata úgy döntött, hogy ez így ?igazságos?.

Mit gondoltok?

Előző posztKövetkező poszt

18 hozzászólás

 1. Hahaha! Csak ne lett volna ennyire könnyű kitalálni, ugyanezt néhány hete. Most hallottam a Hír Tv-ben. Valaki, valakik előre kiszivárogtatták a Ciprusi lépést, így ezrével menekítették ki pénzeiket még az események beindulása előtt. Valami 700 millió euro-rol beszéltek(szerintem többről van szó) és valami lisztáról, amit most állítanak össze. Szerintem majdnem biztos, hogy ezek mind kis játékosok voltak és nem oligarchák. Jah, és hogy képtelenség kinyomozni a kiszivárogtatót. “Nagyon helyes, adóztassák csak meg a gazdagokat meg az orosz oligarchákat!!” mondták sokan. :D:D:D:D:D:D
  Azt mondom készüljön fel mindenki az, egy életen át megtakarított pénzének a megadóztatására, mert valójában arra(is) fáj a foguk.

  1. Szia Kanku!

   A komolyabb penzek – azaz a komolyabb emberek penzei – mar regota nem cipruson pihennek.
   Amennyire en tudom a ciprusi miniszterelnok rokona is egy hettel a zarolasok elott utalta el a penzeit onnan.
   Erdekes, hogy milyen jol viselik ezt az egeszet az emberek odaat…

   1. Szia Sh4rky, 😉
    Nem, hogy csak jól viselik, hanem a legtöbben abban is bíznak, hogy majd helyre állnak a dolgok és megint olyan lesz mint valamikor. Eközben Gyurcsány járja az országot és szépen elismétli mindenhol, hogy ha a baloldal nem lesz képes összefogásra, akkor Orbán megint megnyeri a választásokat. Juj, de okos ez az ember, nem véletlen ért el annyi mindent az életében.
    Érted? Már most elkezdték felkészíteni az embereket a 2014-es választások “esetleges” kimenetelére, nehogy sokk érje őket és még fellázadjanak, hogy csalás történt. Már most megmagyarázzák, hogy mi miért fog megtörténni, hadd értse meg a paraszt azt, amit ők akarnak, nehogy majd elkezdjenek esetleg maguktól is gondolkozni az emberek, egy olyan kérdésből kiindulva mint pl. “ezt meg hogy a fenébe sikerült megint összehozni?”
    Na és ki mondja mind ezeket? Pont az a személy, aki elindította a baloldal feldarabolását azzal, hogy kilépet az MSZP-ből és új pártot alapított. Én már akkor megjósoltam, hogy ez csak arról szól hogy Orbánt ne lehessen leváltani. De képzeld, azóta még okosabb lettem. Arra jöttem rá, hogy nem hogy csak győzni akar, hanem megint két harmaddal akar és fog is győzni. Persze tudjuk, hogy az O.V. is csak egy bábú, akárcsak Gyurcsány, Bajnai, Vona, stb-ek. Attól tartok, hogy ebből a 2/3-os jelenségből még akár járvány is lehet. Lásd a románok, akik már el is kapták.

 2. Az oroszok szétküldték a figyelmeztetést…Mindenki menekítse a pénzeszközeit, amíg tudja

  Egy honlapon olvastam , de bolond vagyok és nem nagyon hiszem
  mivel én barakot tartom vesztesnek , de ez csak a én véleményem.
  Ja és olvastam , hogy Az Egyesült Államok felett haladt el a meteor
  halad el ,ilyenkor ha igaz nem tul jó jel.

  1. Mind addig, míg ezt nem a fősodrású médiából halljuk, addig nincs nagy baj. Valaki azért, úgy tűnik, pánikot szeretne kelteni. Csak nem az orosz oligarhák?

   Ui. De kik az orosz oligarhák?

    1. Ebben az angol vagy orosz “tulajdonos” kérdésben inkább ne is mennyünk bele, mert én nem hiszek a két oldal felállásban és az igazságosabb nem anglo-szaxon médiumokban sem. Ezt inkább meghagyom a sok zsidózó “szkíta” zombinak . Én, ezeket az eseményeket csak szigorúan egy tasak popcorn kíséretében szoktam szemlélni. Így biztos vagyok benne, hogy egyszer se fogok csalódni, és manipulálni se fognak tudni.

 3. Szerintem egy lehetőség van egy bank
  konzorcium veszi át a ciprusi bankokat
  és mindenki a saját országában leadozza
  a adoját és csak ugy kapja vissza a pénzét.

  1. Ok. Ez mind szep es jo lenne. De akkor hol a jogbiztonsag?
   EU-s tagorszagrol beszelunk, ahol euro a deviza-elszamolas.

   Ma egy EU-s orszagban megtortenhet, hogy az EU jovahagyasaval (vagy akarataval, ezt nem tudjuk) elvesznek penzt maganszamlakrol, “ado” cimen, nehogy bedoljenek bankok (maganvallalkozasok).
   Akkor holnap elvehetnek mas EU-s orszagban is maganpenzeket peldaul azert, nehogy becsodoljenek az utcasepro cegek (mert eppen akkor az lesz a fontos)???

   Szerintem ez itt vege. Barmelyik megoldas betette a kulcsot az eurozonanak…

   1. A baj gyökere az , hogy a ciprusi bankok pénzt vesztetek .
    A ciprusi állam ilyen nagy bankoknál nem képes a
    betéteket se biztostani .
    Ha hagyod csődbe menni , a progrémák szaporodnak.
    Ha feltőkésited , bort öntesz lyukas tőmlőbe,
    Tapasztalatok szerint nőnek majd megint csődbe mennek?
    A ciprusi csődbe megy felemelik a kamatokat.
    Meg adóztatni a betétet nem lehet .
    De a jog biztonságot fenyegeti-e , a saját államuk
    adóztatja meg a be nem jelentett pénzüket ?
    Ja ez csak egy lehetőség a másik a csőd mivel ,ha
    ezzek a bankok ujraindulnak tul sokan akarják a pénzüket.
    Főleg akinek sok van.
    És ök nem türelmesek.
    Ha te kártalanitod mint unió , belenézhet a könyvelésbe
    persze egy nagy multi bank tisztviselőt se vonni
    bele a dologba mivel nekem ebbe a csőd időzitésébe
    valami bűzlik , mivel szerintem a USA gondjairól
    akarja elterelni a figyelmet . Bár ebbe bolond vagyok
    szerintem a nagy bankok őssze játszhatnak a
    deriva kereskedelemmel pillanatok allat bármelyik
    nagy bank amelyket csak akarják csőbe lehet jutatni.

 4. Ja én bolond vagyok ebben .
  De egyet tudok , ciprus kis ország és 100 Milliárd euro
  felvételére nem képes mivel nemzeti öszterméke 17. M
  Euro .
  Ja és azt tartom , hogy Lyukas tőmlőbe bort
  nem őntők ,vagyis pénz se nézétek meg a
  sok bank mentés eredményét .
  Mást kell kitalálni mert ez igy nem megy.

 5. Mint minden országban (MAGYARORSZÁGON IS )
  Cipruson is, szépen kijátsszák a VILÁGHATALOMRA TÖRŐ ELITNEK, a pénzt,
  pénzeket stb…
  Lehet ezt megnevezni törvénynek, vagy mert baj van:
  ( AMIT ŐK CSINÁLTAK PERSZE 🙂
  ÉS A PÉNZEKET IS ŐK LOPTÁK EL,
  EZÉRT VAN VÁLSÁG,
  ÉS AMIT KÉRDEZNEK AZ IS HAZUGSÁG,
  NEM HOGY AMIT MONDANAK
  EZ AKKOR LOPÁS, ezt így hívják…
  LOPÁS AZ EMBEREKTŐL )
  Ez odavezet majd, hogy kártya és utána chip….
  Pláne hogy USA-ban 2013- márc-tól TÖRVÉNYBE van lesz, iktatva,
  HOGY
  MAX A KÖV, 3 ÉVBEN
  ( DE JOBB LENNE HA ELŐBB, MINDENKI BERAKATNÁ MAGÁNAK A CHIP-ET…. )
  BY: OBAMA…
  http://www.youtube.com/watch?v=BQ2Cs54git8

  mi ez, ha nem az utolsó idők?
  EZ MÁR AZ !!!
  A DOLGOK ELINDULTAK, ÉS MÉG JOBBAN BEFOGNAK INDULNI….
  TISZTELT WHO &USA & ZIONRAEL &ENSZ & NATO
  és a többi sátán által kreált hazug, ördögi gépezet…
  János jelenések :
  14:
  Boldogok, akik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához,
  és bemehessenek a kapukon a városba.
  15:
  De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók
  és mind aki szereti és szólja a hazugságot.

  NEM VÁLSÁG VOLT, VAN,
  HANEM MÉRHETETLEN NAGY HAZUGSÁG, ÉS LOPÁS… !!!

 6. “Hope in reality is the worst of all evil, because it prolongs the torments of man” Friedrich Nietzsche

 7. valóban ez egy teszt….mivel országok nemzedékre való ledöndölése SEMMILYEN ELLENÁLLÁSBA nem ütközött, hát most nyugodt szívvel rákapcsolhatnak!
  itt kezdik és szépen ki fogják kiterjeszteni…..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend