Természeti katasztrófák

30-perces figyelmeztetés a napvihar előtt

Forrás: independent.co.uk

A nemrégiben elkészült jelentés szerint egy komoly napvihar tönkreteheti a föld kommunikációs műholdjait és jelentős áramkimaradásokat valamint fennakadásokat okozhat a légi irányításban. A napból folyamatosan, több millió km/órás sebességgel érkező, több millió tonna erős töltöttségű anyag miatt egy ilyen szélsőséges napvihar érkezése elkerülhetetlen a jövőben, az eseményről pedig mindössze 30 perccel annak bekövetkezése előtt értesülnének az illetékesek, áll a mérnökök által készült jelentésben.

A becslések szerint 100-200 évente éri szuper napvihar a földet. A legutolsó 1859-ben történt. Bár az űrkorban még nem tapasztaltunk ilyesmit, ma az emberiség a modern elektronikai berendezések széleskörű használata miatt sokkal sebezhetőbb, mint száz évvel ezelőtt.

?A szakértők egyetértenek, hogy a kérdés nem a ?ha?, hanem a ?mikor? a szuper napvihar érkezését illetően,? áll a londoni Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Engineering) által készített jelentésben.

Az elmúlt ötven év során volt már néhány forró helyzet, amikor napkitörések vagy koronakidobódások igencsak megközelítették a földet. 1989-ben például néhány viszonylag jelentéktelen napvihar a kanadai országos elektromos hálózat számos transzformátorát kisütötte, komoly áramkimaradásokat okozva.

1956-ban, 72-ben, 89-ben és 2003-ban hasonló napkitörések az atmoszféra radioaktív sugárzásának szintjét növelték meg, írják a tudósok. Paul Cannon professzor, aki az akadémia napkitörésekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke elmondta, hogy a kormánynak egy űridőjárási bizottságot kellene létrehoznia, aminek az lenne a feladata, hogy a napkitörések hatását minimálisra csökkentse.

?Egy szuper napvihar komoly kihívást jelentene, de nem okozna teljes katasztrófát. A kormány előtt álló két legfontosabb kihívás a napviharok által érintett technológiák széles skálájában és az ezek miatt esetleg bekövetkező nem várt sebezhetőségekben rejlik,? mondta. ?Üzenetünk egyszerű: nincs ok pánikra, de fel kell készülni. A szuper napvihar egy napon meg fog érkezni és addigra készen kell állnunk. Már számos lépést tettünk a napviharoknak a modern technológiákra kifejtett hatását tompítandó, de az Egyesült Királyságban ezen még van mit finomítani,? tette hozzá.

Az utolsó, 1859-es igazi szuper napvihar óta, amit Richard Carrington brit csillagászról neveztek el, számos kisebb napvihar érte már el a földet. Egy hasonló esemény ma leginkább az elektromos hálózatokat tudná károsítani, mert ezek a legérzékenyebbek a teljesítményingadozásokra. ?A műholdak képviselik a frontvonalat a szuperviharok esetében. Ma ezek az infrastruktúra fontos részét képezik és nem biztos, hogy átvészelnének egy szupervihart,? mondta Keith Ryden, a Surrey Egyetem űrmérnöke.

photo credit: Lights In The Dark via photopin cc

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

 1. Ne haragudj, de miért kellett átdizájnolni és ami fontosabb átrendezni az oldalt?
  Nem találomba legfrissebb írásokat, csak tök véletlenül bukkanok rá egyre-kettőre

  1. Leginkább technikai okai voltak. Az új cikkeket most is megtalálod a főoldalon, csak kategóriákra bontva, legfelül pedig a legújabb öt.
   Ez az áttekintő oldal pedig nem változott: http://idokjelei.hu/hirek/
   Illetve a menün keresztül lapozhatsz a cikkek között kategóriánként vagy időrendben, mint eddig.

 2. Én ettől előbb rettegnék: http://www.youtube.com/watch?v=C2qd6xXbySk , ennek szerintem sokkal nagyobb realitása van. A bejátszásból egyértelműleg kiderül, hogy már meg is vetették az ágyat az ilyesfajta vendégnek, …már csak arra várnak, hogy becsengessen. Az is tisztán elmondták, hogy majd,…a “Nemlehettudnikitette” nevű hacker-re kell haragudnatok, avagy “Idd meg a kakaót és fogd rá a nyuszira”.

 3. Érdekes ez a cikk.Főleg azért,mert nagyon hasonló jelent meg 2012.nyár elején.

  1. Nem tudom mi ebben az érdekes. Szó esik róla, mivel fontos, így nem egy, hanem három másik cikk is szólt már a témáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend