Háborúk

Az iráni nagykövet szerint már csak a háború állíthatja meg országát

Forrás: Infowars.com

Hassan Danaie-far nagykövet

Hassan Danaie-Far, Irán iraki nagykövete, az AFP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok most már csak egy háború árán állíthatja meg országa atomprogramját, ami válaszként a világ olajkereskedelemi csomópontjának, a Hormuz-szorosnak a lezárását eredményezné. ?Az egyetlen kártya az asztalon a háború. Vajon ez az USA hasznára válna? A világ hasznára válna? A terület hasznára válna?? nyilatkozta Hassan Danaie-Far, hozzátéve, hogy ?Mi egyebet tehet Barack Obama??

A nagykövet megismételte a korábban többször is elhangzott iráni fenyegetést, hogy az országa ellen indított amerikai katonai támadás esetén a Hormuz-szoros lezárása megtörténne. A szoroson halad át a világ olajszállítmányainak egyharmada.

?Amennyiben mozgolódást vagy bármilyen akciót észlelünk az ellenségeink, például az Egyesült Államok részéről országunk ellen, egy ilyen lépés természetes reakciónak számítana, így könnyen megtörténhet,? mondta a nagykövet, figyelmeztetve, hogy egy ilyen fordulat esetén ?mindenki vesztes lenne.?

A múlt hónap során Irán tagadta, hogy a szoros lezárására készülne a geopolitikailag rendkívül fontos térségben tartott hatnapos tengerészeti hadgyakorlat részeként.

A hadgyakorlat során Teherán nem kevesebb, mint 30 alkalommal figyelmeztette a külföldi felderítő repülőket, hogy tartsák távol magukat a gyakorlattól.

Tavaly júliusban Hassan Firouzabadi, az iráni hadsereg vezérőrnagya bejelentette, hogy Irán elkészült a Hormuz-szoros lezárásához szükséges előkészületekkel, és csak Sayyed Ali Khamenei ajatollah, az ország vallási vezetőjének parancsára várnak.

A szoros lezárásával kapcsolatos korábbi hamis híreknek köszönhetően már láthattuk miként reagálnak az olajárak az ilyen fejleményekre. A szakérők jóslatai szerint egy ilyen lépés 3-500 dolláros magasságokba küldené az olaj hordónkénti árát.

Washington pedig többször is kijelentette, hogy a Hormuz-szoros lezárása azt a bizonyos vörös vonalat jelentené, aminek átlépése mindenképpen katonai akciót vonna maga után az Egyesült Államok részéről.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend