Nagytestvér

Az ausztrál kormány felülvizsgálja a kötelező Internetszűrőt

Forrás: The Globalist Report

Az ausztrál kormány módosította az Internet szűrésére vonatkozó törvényjavaslatot, amit sokan a Kínában és Iránban használatban lévő tűzfalakhoz hasonlítottak.

Az Interneteszűrőt eredetileg Kevin Rudd korábbi miniszterelnök javasolta 2007-ben és lényegében arra kötelezte volna az Internetszolgáltatókat, hogy a kormány által nem kívánatosnak vélt weboldalakat blokkolja.

A Wikileaks által még 2010-ben közzétett lista szerint az ausztrál kormány által tervezett szűrőprogram feketelistáján többek között ?póker oldalak, YouTube linkek, Wikipedia oldalak, eutanáziával foglalkozó oldalak, kisebb vallások, mint például sátánista, fetitista és Keresztény vallások oldalai, sőt még egy utazásszervező és egy Queenslandi fogorvos oldala is? szerepelt.

A tervezet ellen számos csoport tiltakozott, köztük maguk a szolgáltatók, népjóléti csoportok, a Google, az amerikai nagykövet és több civil szervezet is.

Sok aktivista a Kínában és Iránban működő szigorú tűzfalhoz hasonlította a javasolt szűrőrendszert.

Az eredeti tervezetben szereplő, ?dadus állam szűrőként? emlegetett filtert most egy karcsúbb változat váltja fel, ami csak azokat a weboldalakat fogja blokkolni, amit az Interpol gyerekpornográfia terjesztőként azonosított.

A telekommunikációról szóló törvény értelmében ezeket az oldalakat az Internetszolgáltatók kötelesek lesznek blokkolni.

Sokan azonban továbbra is azt kérdezik, hogy egyáltalán miért ragaszkodik az ausztrál kormány az ország internetforgalmának szabályozásához, akkor is, ha ezt elvileg az illegális tartalmak kiszorítása érdekében teszi.

Amikor a szűkített listával ellátott szűrőt bevezetik, semmi sem akadályozza majd meg a kormányt abban, hogy később újabb weboldalakat adjon hozzá, hiszen erre vonatkozóan semmilyen szabályozást nem tartalmaz a javaslat.

Ezzel a részleges győzelemmel szinte egy időben az ausztrál kormány a Telekommunikációról szóló 1979-es törvény módosítására tett javaslatát is visszavonta, ami előírta volna az Internetszolgáltatók számára, hogy gyűjtsék, rögzítsék és minimum 2 évig tárolják a felhasználók telefonszámait és az internetforgalommal kapcsolatos adatokat.

Figyelembe véve milyen negatívan érintette az ausztrál kormány népszerűségét a karbonadó tervezett bevezetése és, hogy a következő választásig csupán 12 hónap van hátra, vajon a mostani hirtelen színváltás nem csupán egy politikai és nem pedig erkölcsi döntés?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend