Gazdasági válság

Spanyol baj: ez a bankbotrány nem vicc

Forrás: Time.com

A madridi Plaza Mayortól nem messze található kisboltban az egyik vevő bankkártyával fizetett a sörért. A kártyát kiállító bank nevére pillantva, a boltos, Juanjo Martínez, nem tudta megállni, hogy el ne süssön egy viccet: ?Biztos, hogy mást nem akar venni? Használja, amíg még lehet.?

Az utóbbi négy évben, a válság kirobbanása óta, leginkább az akasztófahumor jellemezi a spanyol köztereket, azonban az elmúlt néhány hét alatt a hangulat észrevehetően borúsabb lett. Május 25-én a Bankia, az ország negyedik legnagyobb bankja beismerte, hogy összesen 23 milliárd euróra lenne szüksége a csőd elkerüléséhez. A bejelentés napján és minden azóta eltelt munkanapon a spanyol 10-éves futamidejű államkötvények és német megfelelőik közötti spread a kritikus 500-as érték felett maradt, amin túl egy ország számára tulajdonképpen lehetetlenné válik adósságának finanszírozása. A fekete humort fokozatosan düh váltja fel.

Nehéz megállapítani ki a nagyobb célpont: a spanyol állam vagy a bankok. Akármi is a helyzet a két tényező szoros kapcsolatban áll. Végtére is a szocialista kormány döntött a Bankia létrehozásáról még 2010 decemberében, amikor hét csőd szélén álló bankot összeolvasztottak, annak reményében, hogy a létrejövő új bank talán immunisabb lesz a spanyol hitelezők toxikus eszközeivel szemben. A bankot Rodrigo Rato, az IMF egyik korábbi vezetője és a 2011-es választásokat megnyerő Populáris Párt prominens tagja irányította. Május 7-én Rato hirtelen lemondott, utódja pedig a bank részleges államosítását kérte. Két héttel később a Bankia beismerte, hogy a februári pénzügyi jelentésben szereplő 306 millió eurós nyereséggel szemben igazából 3 milliárd eurós veszteséget könyvelt el 2011-ben. Május 25-én a bank teljes tanácsadó bizottsága lemondott, miután további 20 millió eurót kértek, amit a kormány, megszegve korábbi ígéretét, hogy a közpénzeket nem fogják banki mentőcsomagokra költeni, oda is ígért. Három nappal később a Bankia anyavállalata, a BFA, bejelentette, hogy a spanyol történelem legnagyobb, 3,2 milliárd eurós veszteségét könyvelte el.

Nehéz eldönteni melyik rosszabb: azt feltételezni, hogy az IMF volt vezetője hazudott részvényeseinek, vagy, hogy a bank nem volt képes kiszámolni eredmény kimutatását. Egy blog bejelentette, hogy a Playmobil Bankia kiadásávál lepi meg a gyerekeket, hogy megismerhessék ?az egyetlen olyan bankot, ahol a rabló a pult másik oldalán ül.? A játék természetesen 20 milliárd euróba kerül.

A humor mögött természetesen komoly aggodalmak rejlenek. A Bankiának összesen 10 millió betétese van és további 400.000 ember rendelkezik Bankia tulajdonrészvénnyel.

Annak ellenére, hogy Spanyolországban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 23%-ot és a megszorítások miatt csökkentek a nyugdíjak és szociális juttatások, Spanyolország eddig elkerülte a görögországihoz hasonló utcai zavargásokat. A jelek azonban afelé mutatnak, hogy ennek a viszonylagos nyugalomnak vége.

?Azt hiszem ez lesz az a bizonyos utolsó csepp,? mondja Ignacio Escolar, a Politico korábbi főszerkesztője és a legnépszerűbb spanyol politikai blog, az Escolar.net létrehozója. ?A kormány pontosan kétszer annyi közpénzt készül egy bankba pumpálni, mint amennyit az oktatástól és az egészségügytől elvont. Nincs pénz a tanárok fizetésére, de van a Bankia számára. A közösségi oldalak forrnak a dühtől.?

?Újságírói aggyal még talán meg tudom érteni, hogy nincs más alternatíva, mint közpénzből megmenteni a Bankiát,? mondja Escolar. ?De, hogy az átláthatóságnak még a látszatát sem tartják fenn, nagyon aggasztó. Úgy kezelik az ügyet, mintha egy hurrikánról lenne szó. Egy olyan természeti katasztrófáról, ami felett nincs hatalmuk és senki sem felelős érte.?

Május 29-én, miközben a spread 500 fölött maradt és a BFA beismerte, hogy összesen 40 milliárd euró toxikus eszközzel rendelkezik, a Twitteren futótűzként terjedt a hír, hogy a Bankia lemondott igazgatói 14 millió eurós végkielégítést kaptak.

?Mind szégyentelen tolvajok,? mondja Monica Besado, miközben beugrik a Caja Madrid takarékbank, a Bankia egyik leánybankjának fiókjába. ?Minden pénzem kivenném, de a többi bank se különb. Aki nem hagyja el az országot, nincs hová forduljon.?

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

 1. a kulcsmondat:

  “Annak ellenére, hogy Spanyolországban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 23%-ot és a megszorítások miatt csökkentek a nyugdíjak és szociális juttatások”

  NEM TÖRTÉNT SEMMI

  ez a baj…..se a görögök (az a néhány ezres kukaborogató ne tévesszen meg senkit) se a spanyolok nem zavarták el az összes politikust és bankárt IMF-estől mindenestől (egyedül Izland tette meg amit kellett volna mindenhol)

  asszem ez lesz mindenhol: beletörődés és a generációkon átívelő gyakorlati örök rabszolgasors…..

  de ha ilyen könnyen megy az emberek, országok, népek gazdasági leigázása, akkor simán menni fog a nagy “világsokk” beetetése (népírtással karöltve) majd jöhet a “megváltó” NWO…..szerintem a globális pénzhatalom emberei sem merték álmukban sem gondolni, hogy ilyen egyszerű lesz megvalósítani a teljesen ellenőrzött világhatalmat a maradék 2 milliárd emberen….

  1. Igen, valóban simábban mennek a folyamatok mint várták valószínűleg, szinte nem is lesz szükség a rendőrállami terrorra, az emberek mukkanás nélkül végignézik saját bitófájuk felállítását – sőt aktívan résztvesznek benne.
   Én ezt “Háziállat szindrómának” neveztem el magamban, hiszen a malacok vagy a csirkék sem “lázadnak ” fel az ólban nekitámadva a gazdának, egyszerűen csak várják az eléjük szórt tápot… mígnem egyszer csak hurka és tyúkhúsleves lesz belőlük. 🙂
   Azonban Kína és az Oroszok még ellenállnak, úgyhogy a végső nagy vérfürdő nem kerülhető el, egyébként is három nagy háború szerepelt az eredeti tervekben is , melyek folyamán kialakítható a N.O.S.
   (A 3-as szám alapvető a szabadkőműves számmisztikában, Tézis-Antitézis -Szintézis. Számmágia.)
   Mindemellett a népességcsökkentő tervek sem kerültek le a terítékről, rövidesen ezen a téren is várhatóak markánsabb intézkedések…

   Angolul jól tudó, a szabadkőmüves szimbolika iránt érdeklődőknek érdemes belenézni egy keresztény kutató Mark Passio videóiba, mélyen beleásta magát a témába és igen alaposan, jól felépített prezentációi vannak…nagyon komoly – mondhatni sokkoló!

   A 2001-es WTC esemény “szakrális” háttere:
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=khrc1vgAva0#!

   Free Your Mind Conference 2011:
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xvNabovREvg

   What on Earth is Happening videók:
   http://www.whatonearthishappening.com/videos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend