Globális valuta @hu

Jó nekünk az aranyfedezet?

Forrás: The Daily Bell

Anthony Migchels a következőket írja Henry Makow oldalán:

Az arany standard visszatérése várható? ami hihetetlen mértékű deflációhoz vezethet. Az ezt követő káosz pedig elhozhatja a várva várt új világrendet és a világpénzt. Ami eddig csupán benne volt a pakliban, most napirendre került: az aranyfedezetű pénzrendszer visszatérése. Az arany, mint valuta igazi fegyver. Egy ilyen lépés a vagyon átrendeződését jelentheti azok javára, akik arannyal rendelkeznek, ami nem a 99% és hihetetlen mértékű deflációhoz vezethet.

Régóta próbálják elhitetni az emberekkel, hogy az arany nem több mint egy barbár időkben pénzként is használt nemesfém.

Anthony Migchels érveit az aranyfedezet más kritikusai is osztják. Jó dolog életben tartani a fiat kontra nemesfém valuta vitát, bár véleményünk szerint ez a mostaninál is központibb kormányra vágyó erőknek kedvez.

A cikk egyes felvetéseivel egyetértünk, másokkal nem:

?Sok cikk foglalkozik az arannyal, mint valutával mostanában. A napokban olvashattuk, hogy India arannyal fizetne az iráni olajért. Egy másik cikk szerint Kína, Japán, Oroszország, Franciaország és számos arab ország az aranyat is tartalmazó valutakosarat fog használni az egymás közötti elszámolásra és fizetésre.

Érdekes, hogy pont Robert Zoellick, az arany standardot támogató Világbank elnök mondta a napokban, hogy a dollár hanyatlása az erőátrendeződés jele a világban. Még a republikánus elnökjelölt Newt Gingrich is támogatja az elképzelést.

A legtöbb cikk szerint a dollár hegemóniájának megtörése a fejlemények legpozitívabb aspektusa, ugyanakkor ez korántsem minden. Jelenleg a dollár a nemzetközi pénzügyek irányításának egyetlen eszköze a hatalmi elit kezében. Az elitet nem maga a dollár érdekli, ezért készen áll azt mással helyettesíteni, ami történetesen az arany lehet.

Ennek a tendenciának az egyik oka nyilván az elit törekvése, hogy a régi gazdasági rendet felszámolva bevezethesse a világvalutát. Az arany része lehet ennek a tervnek.

A történelem bebizonyította, hogy az egyetlen valuta, ami kiállta az idő próbáját, az arany (és az ezüst), bár meg kell jegyeznünk, hogy szinte bármi betöltheti a pénz szerepét, ha az emberek a használata mellett döntenek.

A probléma akkor áll elő, amikor bizonyos pénzügyi ?szakértők?, a monopólium hatalmát felhasználva, fedezet nélküli papírpénzt állítanak elő.

Amikor az állam, vagy az államot irányító erők megszerzik a jogot a pénznyomtatásra, a piaci szabályozóerők megszűnnek működni. Az állam alkalmazásában lévők sohasem tudják mennyi az elég. Hogyan is tudhatnák?

Az Egyesült Államok pénzverdéjét azért alapították, hogy nemesfémekből pénzt állítson elő. Edward Vieira Jr. a következőket írja ?Mi a dollár?? című didaktikus cikkében:

A történelemből tudhatjuk, hogy az igazi ?dollár? egy olyan érme, ami 24 gramm finom ezüstöt tartalmaz.

Az amerikai alkotmány nem határozza meg a dollár fogalmát, mert a késői 1700-as években minden ember tudta, hogy a dollár szó azt a bizonyos spanyol ezüstpénzt jelenette.

Feltételezhető, hogy az aranyfedezetre való önkéntes áttérés ellenére is az elit tartaná kezében a világ pénzrendszerét, hiszen az ő birtokukban van ennek a nemesfémnek a nagy része.

?Megoldás helyett, a várható aranyfedezetű rendszer inkább amolyan átmeneti állapot, egy szükséges lépés az elit destabilizációs tervében, hogy a káoszból rendet teremthessen. Hosszú és nehéz válságra számíthatunk. Nem egyértelmű, hogy az arany vajon teljesen átveszi-e a papírpénz szerepét, de az biztos, hogy átállás esetén nem áll majd annyi ?pénz? rendelkezésre, mint korábban, így a gazdaság zsugorodása várható,? írja Migchels.

Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a hatalmi elit képes létrehozni egy államilag irányított arany standardot. Sokan az alternatív média tagjai közül is aggódva tekintenek a nemesfémekre, mint valutára. Valahogy az emberek nem akarják feladni régi megszokott papírpénzüket, ha azt az állam diktatórikus eszközökkel próbálja kikényszeríteni. Látják, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, de mégis meg akarják tartani az állam hatalmát alátámasztó eszközöket. Ne felejtsük el, hogy minden törvény és szabályozás egy árrögzítés is egyben, amin keresztül a vagyon átvándorol azok zsebéből, akik megkeresték, azokéba, akik nem tettek semmit érte és még azt sem tudják, mihez kezdjenek vele.

Hagyni kellene, hogy a piacok döntsenek pénzügyekben. Ne féljünk a nemesfém valutáktól! Több ezer éven keresztül az arany és az ezüst voltak a legfőbb fizetőeszközök. A múltban az aranyon és ezüstön alapuló szabadpiac nagyon hasznosnak bizonyult.

Ha hagynák, hogy a valuták szabadon versenyre keljenek egymással, csodálkoznánk, ha nem az arany és az ezüst kerekedne felül. Reméljük egy napon, lehetőségünk lesz meggyőződni arról, hogy ez a feltevés megállja-e a helyét?

Előző posztKövetkező poszt

10 hozzászólás

 1. Az arany?..valahol azt olvastam, hogy az elit tiszta szívből utálja azt, mert az aranyhoz bárki könnyedén hozzájuthat(egy kis túlzással) hiszen ott hever a földben csak elő kell kaparni,…persze azon vannak hogy minél többet megszerezzenek, de ezzel más országok is így vannak, úgy hogy nem igazán fog már sikerülni nekik a teljes monopoly. Szerintem arról van szó, hogy a gyűjtéssel az elit fel készülni egy váratlan ellenük irányuló pénznemi összeesküvésre a többi állam részéről az általuk “forgalmazott” fő valuta(ák) ellen, hogy abban az esetben is ők legyenek a top-on.
  Ha hivatalosan őket kérdezed, azt mondják: Hát persze… csakis a papír pénzek, de a túl sokféle csak problémákat okoz,…. aztán ha megvan a nemzetközileg is elfogadott közös valuta, már az is egy nyűg lesz valamiért, ezért fizessetek a kártyákkal, mobil telefonnal, de a végén már ez sem lesz a legjobb megoldás, hanem egy bőr alá beültetett mindenre használható microchipp……

  Ja és lesz olyan is, hogy majd senkinek sem kell az aranyad, mert azt nem lehet megenni, közeledik tehát a bartel kereskedelem korszaka, de az is lehet hogy már csak a jegyre beszerezhető élelem program marad nekünk.

 2. Az arany?..valahol azt olvastam, hogy az elit tiszta szívből utálja azt, mert az aranyhoz bárki könnyedén hozzájuthat(egy kis túlzással) hiszen ott hever a földben csak elő kell kaparni,…persze azon vannak hogy minél többet megszerezzenek, de ezzel más országok is így vannak, úgy hogy nem igazán fog már sikerülni nekik a teljes monopoly. Szerintem arról van szó, hogy a gyűjtéssel az elit fel készülni egy váratlan ellenük irányuló pénznemi összeesküvésre a többi állam részéről az általuk “forgalmazott” fő valuta(ák) ellen, hogy abban az esetben is ők legyenek a top-on.
  Ha hivatalosan őket kérdezed, azt mondják: Hát persze… csakis a papír pénzek, de a túl sokféle csak problémákat okoz,…. aztán ha megvan a nemzetközileg is elfogadott közös valuta, már az is egy nyűg lesz valamiért, ezért fizessetek a kártyákkal, mobil telefonnal, de a végén már ez sem lesz a legjobb megoldás, hanem egy bőr alá beültetett mindenre használható microchipp……

 3. le a kalappal, hogy a fordító/szerző nem teljesen ért egyet az eredetiben elhangzókkal mégis vette a fáradságot, hogy bemutassa a meglátást

  Az én véleményem is az, hogy az aranyfedezethez való visszatérés csak rontana a helyzeten de módszerbeli váltást nem hozna a mostani gazdaságba.

  Ezzel a meglátásommal mondjuk a zerohedgen (ahonnan ti is gyakran fordítotok) is kisebbségben voltam, egy kommentekben történt pengeváltás után írtam egy cikket arról milyen szemontontokat kell szerintem ebben a témában figyelembe venni: http://newworldchaos.blog.hu/2011/12/16/a_hosszu_gazdasagi_vilagvalsag

  1. Én ebben a kérdésben nem mernék, és mivel nem vagyok gazdasági szakértő, nem is tudnék állást foglalni az egyik vagy a másik oldal mellett.

   Ahogy én látom a helyzetet, a lényeg, hogy arannyal, illetve aranyfedezetű pénzrendszerrel vagy anélkül, de az elit be fog vezetni egy világvalutát, és ahogy azt Anthony Wile csapata is kifejti a cikkben, az arany ennek egyik állomása lehet.

   Köszi a linket. 🙂

    1. Szivesen, igen, az állam bármit elvehet nincs biztos befektetés…kivéve talán a fegyvereket azok jó befektetések praktikai és pénzügyi szempontból is, viszont az arany mellett nagyon jó befektetés a jó termőföld és a tiszta vetőmag és egyéb magok is. Az arany most mesterségesen le van nyomva az ezüsttel együtt, QE3 lehet hogy hamarosan jön és mégföntebb fognak kúszni az árak. Az arany jelen napokban akkor zuhanna a föld alá ha valaki sikeres előállítaná alkímiával. És azért ne felejtsük el ezt a figyelmeztetést sem:
     Eze 7:19 They shall cast their silver in the streets, and their gold shall be removed: their silver and their gold shall not be able to deliver them in the day of the wrath of the LORD: they shall not satisfy their souls, neither fill their bowels: because it is the stumblingblock of their iniquity.

    2. Dániel 11:43 alapján lehet sejteni, hogy ráteszi a kezét az aranyra: ?Birtokba veszi Egyiptom arany- és ezüstkincseit és minden drágaságát.?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend