Háborúk, Lázongó világ

Oroszország szerint Teherán megtámadása egyenlő Moszkva megtámadásával

Forrás: Insraelnationalnews.com

Az orosz perspektíva

Oroszország azzal nyújtott segítő kezet Iránnak, hogy kijelentette: részükről egy nyugati-izraeli támadás Teherán ellen egyenlő lenne egy Moszkva elleni támadással. A fenyegetés új megvilágításba helyez minden esetleges katonai akciót Irán ellen és egy világméretű konfliktust vetít elénk.

?Irán a szomszédunk,? nyilatkozta Dimitrij Rogozin, Oroszország leköszönő NATO nagykövete brüsszeli újságíróknak. ?Amennyiben Irán katonai konfliktusba keveredik, az közvetlen biztonsági fenyegetettséget jelent számunkra.?

Nikolaj Ratrusev, a Kreml biztonsági tanácsának elnöke, az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azzal vádolta Izraelt, hogy egy Irán elleni háborúra provokálja az Egyesült Államokat. ?Úgy gondoljuk, hogy minden országnak jogában áll kialakítani azokat a feltételeket, amelyek biztonságához szükségesek, és ez Iránra is igaz,? tette hozzá.

Pénteken Rogozin azt mondta, hogy további támadások Irán ellen ?perzselő arab nyarat hozhatnak.?

Oroszország Bashar al-Assad szír elnök védelmében is felszólalt, figyelmeztetve a nyugati államokat, hogy ne avatkozzanak Szíria belügyeibe katonai eszközökkel. Oroszország Szíria egyik fő fegyverszállítója és komoly érdekeltségekkel rendelkezik Irán nukleáris létesítményeiben is.

Az utóbbi időben Japán is az iráni oldal felé hajlik, visszavonva múlt heti ígéretét az Irán elleni amerikai szankciók támogatását illetően.

Az iráni atomfizikus elleni múlt heti merénylet további ?Halál Amerikára? és ?Halál Izraelre? tüntetéseket eredményezett Iránban a tudós pénteki temetésének helyszínén.

Az iráni állami rádió riportja szerint a 32 éves tudós Irán urániumdúsító programjának munkatársa volt. 

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. “Az iráni atomfizikus elleni múlt heti merénylet” Ez eléggé finoman van fogalmazva,szinte arra utal,hogy a “merénylet” nem gyilkosság vagyis ha Izraelnek valaki nem tetszik joga van a merénylethez(gyilkossághoz) mint ha ezt már hallottam volna valahol. Ha emlékeim nem csalnak talán a fasiszták igyekeztek a zsidókat,egy nem kívánatos fajnak be állítani,ami a mai napig , igen csak elítélendő és megvetendő álláspont volt. A mai Izraeli politika sokban hajaz a fasiszta mentalitásra (mi mindent megtehetünk) az erkölcsöt a saját használatút ők írják,sőt a másét is.

  2. Egyetértek Tibi bácsival.
    Csak az az egy kérésem lenne az Izraeli vezetéshez, hogy az USA-t is vigyék a pokolba!

  3. Ez a beszólás most jól jött Iránnak, de ne feledjük, az orosz medve nem arról híres, hogy irgalmas szamaritánus lenne. Érdekeltségei vannak Iránban (atom) és Szíriával kapcsolatban (fegyver). Az orosz-kínai duó mellé talán Japán is betársul harmadiknak. Két hét múlva itt az EU külügyminiszterek tanácskozása, ezen szintén sok minden eldőlhet, pl. az iráni olajexport ellen a hónap végével bevezetni tervezett embargó, ami az iráni atomprogram megállítását hivatott elérni. Az uniós tagállamok elvi egyetértésre jutottak a múlt hét során abban, hogy a továbbiakban nem vesznek kőolajat Irántól, ha Teherán nem működik együtt atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel, (a hatalmi elittel).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend