Gazdasági válság

India is csatlakozik a dollármentes zónához

Forrás: Zerohedge

Két hete arról írtunk, hogy bár az Egyesült Államok és Európa úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és nem lennének likviditási gondjaik, Ázsiát nem lehet becsapni. Aki töprengett már azon, hogyan fog kinézni a dollár tartalékvaluta státuszának megszűnése, egyik olvasónk szerint ?nem durranással, hanem nyöszörgéssel? jön el. Jelen esetben pedig egy egész sor kétoldalú megállapodással, amint arról ezek a cikkek is bizonyságot tesznek: Kína és Japán kihagyják a dollárt, Kína és Oroszország elhagyja a dollárt a két ország közötti kereskedelemben, Kína és Irán dollármentes olajkereskedelme, India és Japán 15 milliárd dolláros egyezménye valamint Irán és Oroszország dollár helyett riálban és rubelben kereskednek.

A legújabb ilyen irányú megállapodás szintén Ázsiából érkezik:

?India és Irán megállapodtak, hogy évi 12 milliárd dolláros olajkereskedelmüket mostantól rúpiában folytatják, a szankciók miatti több mint egyéves fizetési gondokat követően, tudtuk meg egy kormányforrásból pénteken.?

Tehát, hogy összefoglaljuk a helyzetet: Japán, Kína, Oroszország, India és Irán, a legnagyobb energiatermelők és leg termőképesebb nemzetek a világon, fokozatosan felhagynak a dollárban történő kereskedelemmel egymás között. Ezeket a kétoldalú megállapodásokat minden bizonnyal fokozatosan kiterjesztik majd más országokra is, hála Barack Obama külpolitikájának, ami sarokba szorította őket, így nem is maradt más választásuk, mint alternatív, dollármentes megoldás után nézni.

Ezt leszámítva a dollár még mindig a világ tartalékvalutája, csak ki tudnánk számolni valahogy, hogy mennyi képzeletbeli pénzt kell fizetni, a ?fejlett világbeli? képzeletbeli biztosítékokért.

A Reuters a következőket írja India csatlakozásáról a dollármentes klubhoz:

India küldöttsége Teheránba érkezett, hogy megtárgyalják a két ország közötti fizetéseket, majd végül az indiai rúpia használatában egyeztek meg.

?Az Iráni Központi Bank számlát nyit egy indiai bankban az importért járó fizetések fogadására,? közölte a forrás, aki közvetlen információval rendelkezik az ügyben. ?A rendszer rövid időn belül életbe lép.?

A forrás nem nevezte meg a szóban forgó bankot, de egy másik forrás szerint az UCO bank lehet az egyik jelölt, mivel semmilyen amerikai érdekeltséggel nem rendelkezik.

Szóval milyen ország is ez az India?

Csupán a világ negyedik legnagyobb olajtermelője, fogyasztásának 12%-át veszi Irántól, azaz napi 350-400 ezer hordót, amivel Kínát követve ők Irán második legnagyobb olajvásárlói. Washington azonban még szorosabb pénzügyi szankciókat vezetett be Irán ellen és azt akarja, hogy Ázsia, Teherán legfontosabb olajpiaca, csökkentse olajimportját, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a muzulmán országra, atomprogramjának lassítását remélve a lépéstől.

Az Európa bejáratának szerepét betöltő Törökországról se feledkezzünk meg (akik nagyon dühösek mostanában).

Törökország és Irán csütörtökön megállapodtak, hogy bővítik pénzügyi kereskedelmüket egymással és fokozatosan megerősítik banki kapcsolataikat.

Amikor a dollár elbukik, és a valutát leértékelik, elkezdődhet a barterezés:

Rahul Khullar, India kereskedelmi államtitkára elmondta, hogy küldöttsége megpróbál olyan megoldást találni Iránnal, amivel megkerülhetik az Egyesült Államok szankcióit és megvédhetik olajellátásukat és elősegíthetik az indiai exportot.

A kormányforrás szerint Irán beleegyezett, hogy növeli indiai importját, aminek összege 2,7 milliárd dollár volt a tavalyi év során. Fontos import termék a sajtolt olajtermékek melléktermékei, a rizs és a tea.

?A megállapodás némiképp megvédi Iránt az árfolyam ingadozásoktól,? mondta a forrás.

A helyzet iróniája, hogy a fent említett szankciókkal és embargóval az Egyesült Államok és Európa lábon lövi magát, mert az intézkedés új utakat nyit az érintett országok számára, amit nem lehet nyílt ellenállásnak nevezni. Az ázsiai dollármentes klub országai így több nyersolajhoz juthatnak és olcsóbban, miközben monetáris kapcsolatuk szomszédaikkal erősödik, és egyre kevésbe függnek a világ leáldozóban levő tartalékvalutájától.

Az Egyesült Államok számára rendkívül fontos, hogy Ázsia támogassa Irán elleni szankcióit, hiszen Irán napi nyersolaj exportjának több mint felét ők veszik meg. Az Európai Unió elvileg elfogadta, hogy január 23-tól tilalmat vezet be az iráni nyersolaj importra.

Az iráni nyersolaj legnagyobb felvásárlójának számító Kína visszautasította a washingtoni szankciókat, mivel ezzel szerinte az Egyesült Államok túllépi hatáskörét, és az ázsiai nagyhatalom nem kívánja veszélyeztetni a számára oly fontos importot az OPEC második legnagyobb olajtermelőjétől.

A szükség lehet a legtöbb dollármentes megoldás szülőanyja, de az biztos, hogy a szükség szülőatyja Barack Obama.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. egyértelmően meg van irva hogy izraelt megtámadja majd, Oroszország vezetésével, irán, líbia, török, stb… erröl van is egy komoly cikk ——-http://idokjelei.hu/2011/12/oroszorszag-szerepe-a-vegso-idokben-%E2%80%93-ezekiel-38/

    Számomra érdekes, hogy ha nincs semmi érdekeltsége az elitnek, pl. Irán vagy India, akkor mért van hogy Indiába is elnyomás diktatúra van szinte, most vezetik be a biometrikus azonosítást, stb. akkor semmivel nem különb mint az elit, céljai és tervei. Ugyan ez vonatkozik kínára, aki a világ legnagyobb diktatúrája, elnyomás, szegénység nyomor, van a nép 98 százalékánál.
    Egyáltalán pártolom a világrendet, és az eljövendö elit terveit, de keleten sem jobb a helyzet.
    Nem szeretnék pl. oroszország gyarmata se lenni, pedig nem titkolt szándéka Putyinnak hogy a régi szovjetúniot visszaakarja állítani.

    igazság sose lesz, a földön, mivel ez a Sátán lakhelye.
    Az igazság oda fent lesz…..

  2. Azt gondolom, hogy az USA az elmult 22ev legsulyosabb hibajat kovette el ezzel az iran ellen bevezetett embargoval. Igy senki nem fog az USA-tol dollart vasarolni es azzal fizetni a nyersolajert, foldgazert. Az idegen valutaban fizetett kereskedelem elterjedhet, sot a barter kerskedelem minden fontos kereskedo valutat erosen gyengithet. Igy a jenkik nem tudjak elkolteni a frissen nyomtatott dollar trillioikat a nemzetkozi piacon. Ennek eredmenye a dollar ossze omlasa lehet.
    Barack Obama es csapata nem gondolta, hogy azsia fittyet hany a szent dollaron alapulo kereskedelemen. Ez durva. Az irani olaj eladasokat valoszinuleg most mar csak nyilt haborus konfliktus akadalyozhatja meg. De ne legyen igazam.

    1. Kedves Danger!

      Ezt írtad:
      “Az irani olaj eladasokat valoszinuleg most mar csak nyilt haborus konfliktus akadalyozhatja meg.”

      Nem értem, miért kellene megakadályozni az Iráni olajszállítást? Mert néhány hatalom ittas bolond kitalálta, hogy Irán nem teheti meg azt, amit mások igen?
      Hiszem ée remélem, hogy ezt az Égiek megbüntetik, mint mostanába mindent és éppen ők fogják elszenvedi a kárát a saját méregkeverésüknek. Az USA és Eu ebbe fog elvérezni és ezutána nem kerüéheti el Izrael sem szép és megérdemelt sorsát! Aki másnak vermet ás….

      Miért másnak lehet atomfegyvere neki nem? Milyen alapon?

      Aki szokott gondolkodni az tisztán látja mire megy ki a játék?

      Milyen alapon szól bele az USA (Izrael), vagy az Eu abba, hogy mit csinál Irán (hiszen belügye) miközben Izrael sohasem nyilatkozik, mind tárgyalást megtagad a világ legnagyobb atomarzenáljáról. Hogyan lehet az, hogy neki nem kötelező beengedni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség embereit és azok nem indíthatnak szankciót ellenük?
      Kinek képzeli ezek magukat? Emberfelettieknek, rájuk nem vonatkoznak azok a törvények, ami másokra igen?
      Hogy lehet, hogy megszállták az EU-t katonáikkal, holott nem is teljesítik a minimális kritériumokat sem?

      Hogyan lehet az, hogy Izraelnek szabad valamit, ami Iránnak nem? Akkor lehetne embargó, ha már Iránnak legalább annyi atomfegyvere lenne, mint Izraelnek, de még akkor sem, mert ő is titkolhatná mint Izrael…

      Apropó! Izrael ellen miért nincs embargó és katonai blokád? – amikor ráadásul lábbal tiporja folyamatosan az emberei jogokat, drónokkal támad tisztességes országokat és minden tisztán látó (nem Izrael barát) arab országban sunyi módon forradalmat gerjeszt a facebookon és a beépített moszad ügynökein keresztül, sőt embertelenül (bírósági tárgyalás nélkül) kivégzi a vezetőit.

      Izrael felett mikor lesz légtérzár és mikor tarolják le a földdel egyenlővé, úgy, hogy még nyoma se maradjon, pusztán humanitárius céllal, hogy az egész elnyomott föld lakosságát megmentsék végre a cionista és bankár terror alól?

      Remélem sokkal hamarabb jön el az a nap, mint arra bárki számíthat, mert ha ezek nem kevernék a háttérből a lapokat, akkor a világ sokkal jobb, békésebb, tisztességesebb lenne, de még válság sem lenne.

      1. Kedves Ni !

        Nos a helyzet ugy nez ki, hogy Iran nem akar az uj vilagrend [New World Order] resze lenni. Az USA pedig nyiltan hangoztatja , hogy az energia hordozok legfobb felugyeloje akar lenni. Iran ebbe nem megy bele, egyszeruen nem engedik hogy a jenkik felugyeljek Iran szenhidrogen eladasait. Iran pontosan tudja, hogy ha atom bombaja lenne, akkor gyakorlatilag az amcsik nem mernenek katonai osszecsapasba keveredni veluk. En 100%-ig biztos vagyok abban, hogy Iran a-bomban dolgozik, de ez az O dolguk.
        2012. junius 1-ig meg engedik Irant hivatalosan is kereskedni az EU-val es mas orszagokkal, de aztutan lejarnak a hatalyos szallitasi szerzodesek es eletbe lep az embargo. Ergo addig Iran megtamadasa kitolodik, ez osszecseng az amcsi katonai nyilatkozatokkal is, miszerint ha lesz is haboru, incidens az csak az ev masodik feleben tortenhet.
        Van egy gyanum, az F-35-os lopakodo vadaszbombazok szolgalatba allitasa akadozik, de az ev vegere mar jo nehany darab rendelkezesre fog allni. Azokkal sokkal eredmenyesebben tamadhatjak Irant, mert szarazfoldi offenzivat egyszeruen nem tudok elkepzelni egy akkora orszag teruleten, legalabbis nem teljes teruletu offenzivat, igy maradnak a precizios legicsapasok. Az is nagyon eredmenyes tud lenni. Gyakorlatilag evekre tonkre lehet tenni az adott orszag iparat-gazdasagat.
        Persze nem kizart hogy a Perzsa obol tersegeben valami katonai konfliktus alakul ki, es kirobbanthatja a terseg legrettegettebb haborujat.
        A nemzetkozi olajarak tovabb fognak dragulni. Az uzemanyag olyan draga lesz , hogy azt elkepzelni se tudjuk. Sotet idok elott allunk. De aki hitet a Teremto Istenbe veti es nem veszi fel a Satan jelet , az megmenekul , illetve igaz keresztenyi halalt hal, ahogy a Biblia is irja.

  3. Hajrá Irán! Éljen a Dollármentes Klub!!!
    Közben sajnos már megvolt az EU külügymin.tanácsa és itt elfogadták /előzetes usa-izraeli noszogatásra/ az Irán elleni olajembargót. – (…K.Kosacsev orosz politikus: “korábbi ígéretével ellentétben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyetlen friss bizonyítékot sem prezentált a korábban nyilvánosságra hozott jelentésében arra vonatkozóan, hogy Irán atomfegyver létrehozásán ügyködne.” + Lavrov: “törődjön a nyugat a maga dolgával”. -( Közben virágzik a német fegyverexport,+az EU tanácsában vannak, akik oszlopos tagjai a Bild…-csop-nak.) – A most EU részről bevezetendő embargó akár háborút is előidézhet Irán, az EU és az usa között, ha Irán valóban lezárja a Hormuz-szorost. Az iráni partoknál erre felkészülve már meg is jelentek az usa, GB és francia hadihajók. – Ha ezek az események bekövetkeznének az óriási lavinát indítana el, beláthatatlan következményekkel.
    Albert Pike-nek még a végén igaza lesz?:(

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend