Járványok

Az eddigi legveszélyesebb influenza vírust állították elő egy kutatólaboratóriumban

Forrás: Daily Mail

Egy kutatócsoport azért harcol, hogy az eddigi legveszélyesebb influenza vírus előállításának menetét és módszereit publikálhassák. A halálos vírus a H5N1 madárinfluenza vírus genetikailag módosított változata. Az eredeti vírushoz képest sokkal fertőzőbb és milliókat képes egyszerre megbetegíteni. A kutatás rendkívül nagy port vert fel és a kutatókat is megosztotta, akik közül sokan úgy vélik a kísérletet nem lett volna szabad lefolytatni.

A jelenlegi H5N1 törzs által okozott megbetegedések mindössze 500 esetben voltak halálos kimenetelűek, azonkívül a betegség emberről emberre nehezen terjed, így nem képes igazi járványt okozni. A szakértők attól tartanak, hogy a módosított vírus rossz kezekbe kerülve a biológiai terrorizmus eszközévé válhat.

Ron Fouchier, a holland Erasmus Orvosi Kutatóközpont virológusa vezette a kutatást, amely során a csapat felfedezte, hogy mindössze öt mutáció segítségével rendkívül gyorsan terjedő vírust képesek előállítani.

A kísérleteket, mint az influenza esetében most már mindig, menyéteken végezték, mivel ezeknek az állatoknak a légző rendszere nagyon hasonlít az emberére. Fouchier olyannyira tart a botránytól, hogy már jó előre szakértőt fogadott a követendő kommunikációs stratégia kidolgozására. A kutatást nemzetközi ösztönzésre folytatták le, amelynek célja a H5N1 vírus alaposabb megismerése.

Fouchier elismerte, hogy a törzs ?az egyik legveszélyesebb ember által előállított vírus,? de továbbra is ragaszkodik a kutatás eredményeinek és módszereinek publikálásához.

A kutatás komoly vitákat indított a tudományos szabadság kérdése és az olyan kutatások szigorúbb szabályozása terén, amelyek ugyan a közegészség javát szolgálják, de a biológiai terrorizmus számára is hasznosak lehetnek.

A H5N1 vírussal kapcsolatban egy másik kutatást is végeztek, ez alkalommal a Wisconsin és a Tokiói Egyetem kutatói. A rendelkezésre álló információk szerint a kutatás hasonló következtetésekre jutott a Fouchier által vezetett csapat eredményeivel.

Jelenleg mindkét tanulmányt az USA Országos Bio-biztonsági Tudományos Bizottsága (NSABB) vizsgálja. Az NSABB nincs feljogosítva a publikálás megakadályozására, de javasolni tudja a tudományos lapoknak, hogy ne jelentessék meg az anyagot.

?Nincs tudomásom másik olyan patogénról, amelyik ennyire veszélyes lenne,? nyilatkozta Paul Keim, az NSABB elnöke. ?Az antrax egyáltalán nem ijesztő hozzá képest.?

A tudományos kutatások elfogadott menete szerint más kutatóknak is lehetősége van az elvégzett kutatások értékelésére és az alkalmazott módszerek megismétlésére tanulási célzattal. Egyre több kutató úgy gondolja azonban, hogy a madárinfluenza víruson végzett kutatásokat korlátozni kellene. Michael Osterholm, bio-védelmi és influenza szakértő, a Minnesota Egyetem Fertőző Betegségek Kutatólaboratóriumának vezetője szerint a szóban forgó kutatások orvosi szempontból nagyon fontosak. A tanulmányok tartalmával kapcsolatban azonban nem tud nyilatkozni, mivel maga is az NSABB tagja, de megerősítette, hogy amennyiben a kutatási eredmények publikálásra kerülnek, bizonyos információkat visszatartanának és azok csak olyan szakemberek számára lennének elérhetők, akiknek fontos tisztában lenni ezekkel az adatokkal.

?Nem akarunk ötleteket adni a rosszfiúknak,? tette hozzá.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Az emberiség szaporodását valahogy ellensúlyozni kell. Ha másképp nem, akkor gátlástalan módszerekkel. Egymás ellen uszítással, hogy feszültség és háború lehessen, mérgek bevetésével (akár a fentiek is, de az élelmiszerekben, kozmetikumokban lévőkre is gondolhatunk..),ami a gyógyszergyárak termékeinek fogyásához is “szükséges”…
    Bill Gates is már nyíltan beszél róla, hány százalékkal csökkenthető az emberiség létszáma, “védő”oltások által.

  2. Az egészben az a leggyönyörűbb, hogy ” hatalmas felháborodásra” számítanak!
    Mintha az egész kutatást, nem finanszírozta volna ” valaki”!

    Egyébként, meg már régóta ” rettegnek” a kutatók attól, hogy “újra felüti a fejét”, az az influenza törzs, amelyik az első világháborúban pusztított!
    Lehet, hogy most megtalálták?! Vagy csak most találták meg?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend