Nagytestvér

A .com címeket felügyelő VeriSign felhatalmazást akar az általa ?sértőnek? ítélt weboldalak lekapcsolására

Forrás: Infowars.com

A .com webcímeket kezelő VeriSign cég felhatalmazást akar a kormánytól, hogy az általa ?sértőnek? vélt domaineket jogi eljárás vagy bármiféle felügyelet nélkül, csupán a kormány erre vonatkozó utasítására lekapcsolhassa.

?A cég nyilatkozata szerint felhatalmazást akar arra, hogy bármelyik általa ?sértőnek? minősített domain regisztrációját megtagadja, felfüggessze, törölje vagy átruházza,? írja a UK Register.

A VeriSign arra törekszik, hogy ne csupán a kormány utasítására kapcsolhassa le a kiszemelt weboldalakat, hanem ?kormányszervnek tűnő szervezetek? utasítására is, amibe akár a lobby szervezetek és érdekcsoportok is beletartozhatnak.

A VeriSign felkérte a domain nevek felügyeleti szervét, az ICANN-t, hogy adjon számára felhatalmazást a .com vagy .net domainek lekapcsolására, hogy ?a hatályban lévő törvények, kormányrendeletek vagy előírásoknak eleget tehessenek? valamint, hogy a felhatalmazást az egész világra kiterjeszthesse, és a szervezet ?bírósági végzés nélkül? is lekapcsolhasson oldalakat, amennyiben ezt egy kormányszerv kéri.

?A cég már korábban is részt vett az amerikai rendfenntartó erők, például a bevándorlási hivatal és a vámhivatal domain lefoglalási akcióiban, amikor hamis vagy kalóz termékeket árusító oldalakat tiltottak le,? írja a Register.

Arra is volt már példa, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (DHS) olyan weboldalakat foglalt le, amelyek csupán szerzői joggal védett anyagokra mutató hivatkozásokat tartalmaztak, annak ellenére, hogy az anyagok nem magán az oldalon voltak tárolva. Olyan is előfordult, hogy a DHS, a VeriSign közreműködésével, olyan oldalakat tiltott le, amelyeket előzőleg egy másik ország bírósága legálisnak ítélt.

Az Elektronikus Front Alapítvány mélyen elítélte a DHS domain letiltási akcióit, ami szerintük ?súlyosan sérti a szólás szabadságát.?

A VeriSign nem elégszik meg ennyivel, most még nagyobb hatalmat akar, ami komoly veszélyt jelent a szólás szabadságának utolsó menedékét jelentő Internet számára. A törekvés szorosan követi az Obama kormány által, a kiberbiztonság ürügyén javasolt Internet főkapcsoló bevezetését.

Ahogyan arról korábban beszámultunk, Joe Lieberman szenátor a nemzetbiztonsági hivatallal együttműködve új törvényben akarja szabályozni az Internet működését, kínai mintára, valamint egy Internet rendőrség felállítását szorgalmazza. Tavaly a CNN-nek adott interjúban elmondta, elsődleges célja felhatalmazást szerezni az Egyesült Államok kormányának az Internet lekapcsolására.

?Jelenleg a kínai kormánynak háború esetén lehetősége van az Internet egyes részeinek lekapcsolására, és erre a képességre nekünk is szükségünk van,? mondta Lieberman az interjúban.

A probléma csupán az, hogy Kína nem külföldi terroristákkal vagy hekkerekkel ?háborúzik? hanem olyan emberekkel, akik veszik a bátorságot, hogy az Interneten keresztül kifejezzék nemtetszésüket a kormány túlkapásaival és korrupciójával szemben. A kínai Internet-rendőrség sárba tapossa a szólás szabadságát és semmi köze nincs a virtuális tér biztonságának megőrzéséhez.

Lieberman szenátor már elérte, hogy bírósági végzés nélkül lekapcsoljon egy weboldalt, amikor a DHS támogatásával felszólította az Amazon-t, hogy távolítsa el a Wikileaks honlapját szervereiről.

Amennyiben a VeriSign megkapná ezt a szinte mindenre kiterjedő felhatalmazást, tulajdonképpen bármelyik kormány a világon, az Egyesült Királyságtól, Amerikán keresztül, a fejlődő országok elnyomó rendszereiig elkezdhetnék cenzúrázni a webes tartalmakat, egyetlen kattintással véget vetve a szólás szabadságának és új utat nyitva a politikai ügyek eltusolásának.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Már rég leírtam, hogy az amerikai neokon banda inkább neokom lett volna legszívesebben, látva a pártemberek hatalmát a Szovjetunióban. Most egy lépéssel közelebb jutottak, hogy eltűnt a (z amerika számára rendkívül fontos) Nagy Ellenség és a kínai minta ezek szerint már szalonképes kezd lenni amerikában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend