Gazdasági válság

A görög adósságcunami az Egyesült Államok partjait is elérheti

Forrás: msnbc.msn.com

Kövesse azt a hajót!

A görög államcsőd megrengetheti az egész világot és könnyen előfordulhat, hogy hatása minden helyi bankfiókban érezhető lesz.

Miközben a görög kormány a szakadék szélén táncol és az európai kormányok azon tanakodnak, milyen mentőcsomag működne legjobban, a görög adósság tulajdonosai néznek szembe a legnagyobb kockázattal. A kérdés azonban, amit a legtöbb befektető feltesz manapság, mint ahogyan tették ezt a Lehman Brothers 2008-as csődjekor is ? kinek a tulajdonában van valójában ez az adósság?

?A görög összeomlástól való félelem nemcsak hitelválságot, hanem likviditási válságot okozhat és nemcsak Európában,? mondja Lincoln Ellis, a Linn Csoport ügyvezető igazgatója. ?Nagyon könnyen átterjedhet az amerikai bankszektorra is.?

Könyv szerint a görög adósság jelentős része a nagy európai bankok tulajdonában van, így leginkább ők éreznék meg egy esetleges csőd hatását. A csőd valószínűségének növekedésével a Moody?s befektetői szolgálata kilátásba helyezte három francia bankóriás, a BNP Paribas, a Credit Agricole és a Societe Generale leminősítését, mivel ennek a három pénzintézetnek van a legjelentősebb tulajdonrésze a görög adósságban.

A három bank azt nyilatkozta, hogy bármilyen görög csőddel képesek megbirkózni. A mai világban azonban a piacok olyan szoros kapcsolatban vannak egymással, hogy a kockázat mindenkit érint. Ezek a francia bankok például bevételük jelentős részét onnan szerzik, hogy a tíz legnagyobb amerikai pénzpiaci alapnak adósságot adnak el.

Az amerikai bankok kiterjesztették érdekeltségeiket az egész világra, de ezzel a vállalt kockázat is megnőtt, tehát az európai hitelezőkre nehezedő nyomás most már őket is érinti. Ahogyan a 2008-as pánikot viszonylag kis mennyiségű ?rossz hitel? váltotta ki, a görög csőd további csődöket vonhat maga után.

Bár a görög csődhöz hasonló összeomlás esélye elég alacsony az Egyesült Államokban, a probléma csak egy a sok közül, ami az amerikai gazdaságot megrengetheti a közeljövőben és egyre nagyobb pesszimizmusra ad okot a befektetők körében. A kiadások csökkentésének kezelése körüli bizonytalanság az egyik oka annak, hogy a vállalatok lassabb ütemben vesznek fel új alkalmazottakat, mint korábban, állítja William Dunkelberg, az amerikai kisvállalatokat képviselő Független Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke.

?A vállalatok szeretnék látni, hogy vannak konkrét elképzelések a költségvetési problémák kezelésére,? mondta. ?Vajon az adóterheket fogják megemelni vagy csökkentik a kiadásokat? Esetleg nem tesznek semmit és hagyják, hogy robbanjon a bomba, mint Görögországban, ami azt jelenti, hogy az emberek itt is az utcára mennek és kezdhetem bedeszkázni az ablakaimat.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend