Gazdasági válság

Az arany árfolyama elérheti a 2000 dollárt

Forrás: business.financialpost.com

Az arany árfolyama, ami május 2-án elérte a rekord 1577 dollárt unciánként, további 30%-kal emelkedhet az év végéig, mivel az egyre növekvő bizonytalanságnak köszönhetően a befektetők növekvő számban menekülnek a nemesfémekhez, állítja a Deutsche Bank AG.

?A jelenlegi árfolyamok ellenére hiszem, hogy az arany árfolyama tovább fog emelkedni,? nyilatkozta Hal Lehr, a Deutsche Bank árukereskedelmi ágazatának ügyvezetője egy Buenos Airesben adott interjú során. ?Nyolc hónapon belül elérheti a 2000 dollárt.?

Sok befektető, köztük Soros György és John Paulson vásárol jelentős mennyiségű aranyat, miközben a nemesfém ára az európai szuverén adósságválság, az amerikai gazdasági zűrzavar és a közel-keleti lázongások hatására folyamatosan emelkedik. Az idén májusban regisztrált rekord a 1999. augusztusi negatív rekord hatszorosa.

Május 4-én az arany árfolyama 1.6%-ot esett miután a Soros Alapkezelő bejelentette, hogy eladott néhány aranyalapú befektetési eszközt. A New Yorki tőzsdén viszont az arany árfolyama a hét elején három napon keresztül folyamatosan emelkedett az Európából érkező negatív gazdasági hírek hatására. Hétfőn a Standard & Poor?s 2010 áprilisa óta negyedszer is leminősítette Görögország hitelbesorolását. Az arany árfolyama júniusi szállításra 6,10 dollárral, azaz 0,41%-kal emelkedett, így hétfőn 1509,3 dolláron állt a New Yorki Comex-en.

A befektetési arany árfolyama hat héten keresztül folyamatosan emelkedett, mivel a legtöbb ember ezt tartja az infláció elleni legjobb biztosítéknak. Sok központi bank, köztük a kínai, az indiai és számos Európai Uniós intézmény megemelte az irányadó kamatokat az elmúlt néhány hét során, mivel a törvényhozók szigorúbb monetáris politikával próbálják kontrollálni a fogyasztói árakat.

Az arany árának alakulása az elmúlt 5 év során USA dollárban

Az amerikai FED 2008. december óta nulla és 0,25% között tartja az irányadó kamatlábat és azt ígérte, hogy ez év júniusáig további 600 milliárd dollár értékben vásárol amerikai kincstárjegyet, amitől a gazdaság élénkülését remélik. A múlt hónapban a Standard & Poor?s stabilról negatívra minősítette az Egyesült Államok kilátásait az államadósság tekintetében.

Az amerikai pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a kormány már május közepére elérheti a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafont és júniusra kifogyhatnak a csőd elkerülését célzó opciókból.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Az aktuális világpiaci árfolyam végül csak nem közelítette meg a többek által jósolt szintet. Jelenlegi 1670 dolláros arany árfolyam szint kevesebb mint 6%-os emelkedés a cikk írásának időpontjához képest. 2012-ben azonban majdnem elérte az 1800 dolláros rendkívül magas árfolyamat az uniánkénti arany jegyzése.

    1. A legmagasabb ar $1923.70/oz volt (Sept’11-ben) – azaz mondhatjuk azt, hogy a celar megvolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend