Nagytestvér, Tudomány és technika

Már tenyérrel is fizethetsz

Forrás: mainecampus.com

Tenyérleolvasó a York Dining Hall-ban

A Maine Egyetem iskolai étkeztetés szolgáltatója új technológia bevezetését teszteli, ami a jelenleg használt étkezési kártyákat váltaná fel. A technológia lényege, hogy kártya helyett tenyérleolvasással azonosítják majd az ebédre jogosultakat.

?Kártya helyett a tenyerük alapján azonosítjuk a diákokat,? nyilatkozta Benny Veenhof, a UMain Műszaki igazgatója. ?A szkenner képet készít a tenyérben futó erekről, amit egy kódolt algoritmussá alakít.?

A rendszernek hozzáférése lesz a diákok ebéd befizetési adataihoz és a különböző kedvezményekre való jogosultságokhoz. A programra jelentkező diákok tenyerét ingyenesen beszkennelik és rögzítik az adatbázisban.

A gyors jelentkezők külön kedvezményben részesülnek. Veenhof szerint az új programra való jelentkezés menete a réginél is gyorsabb.

?Ez egyelőre még csak próbaüzem, jövő hónaptól kezdjük tesztelni a rendszer hatékonyságát,? mondta Kathy Kittridge, a Black Bear iskolaétkeztetési cég ügyvezetője. ?Úgy gondoljuk sikeres lesz, de biztosak akarunk lenni abban, hogy megfelel az igényeinknek, ezért egyelőre csak a félév végéig hirdettük meg a programot.?

Reményeik szerint a tavasz során sikerül kiküszöbölni az esetleges problémákat. ?Máig 650 diák jelentkezett a tesztprogramra,? mondta Ms. Kittridge. ?Akinek aggályai vannak, bátran vegye fel velem a kapcsolatot és biztosan tudok válaszolni a kérdéseire.?

Benny Veenhof elmondta, hogy az új rendszerhez szükséges műszaki eszközök mindössze 5000 dollárba kerültek, ami viszonylag alacsony összegnek számít.

?Nem kellett új rendszert kiépíteni, elég volt a szkennereket beszerezni és hozzákapcsolni meglévő gépeinkhez,? mondta. ?A szkenner leolvassa a diákok tenyerét és a képet hozzárendeli a kártyaszámukhoz.?

Veenhof több oktatási intézményt meglátogatott az Egyesült Államokban a megfelelő technológia kiválasztása előtt. Az egyik elsődleges szempont az volt, hogy ne kelljen az egész rendszert lecserélni.

?Meglepő módon a módszert már rengeteg általános iskola is használja, egész kicsi gyerekeknél is,? mondta Veenhof. ?Egyszerű megoldás, mert csak csatlakoztatjuk a jelenlegi rendszerhez és kész. Olcsó és biztonságos.?

Érleolvasó technológia

?A program segítségével felgyorsíthatjuk a szolgáltatást és pontosabban tudjuk azonosítani melyik diáknak milyen ebéd jár,? tette hozzá Ms. Kittridge. ?A kártyákkal vissza lehetett élni és minél többe kerül nekünk a szolgáltatás, annál többet kell a diákoknak is fizetni.?

A cég nem tervez áremelést a következő év során, ami szerintük nagyrészt az új programnak köszönhető.

?Ha egyetlen diák megosztja egy másikkal a kártyáját, aki nincs befizetve, az egy év alatt 4100 dollárba kerül nekünk, csupán egyetlen visszaélésre számolva. Aki jövőre az új rendszert veszi igénybe, három ?vendég ebédet? kap, tehát három alkalommal megoszthatja saját jogát az ebédhez valaki mással.?

Aki nem akarja az új programot igénybe venni, a kártyák továbbra is használatban maradnak.

?A legtöbb embernek, akivel beszéltem nagyon tetszik az ötlet, a diákok menőnek tartják,? mondta Ms. Kittridge. ?És ha valaki elhagyja a kártyáját, még mindig felajánlhatja a tenyerét??

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend