Természeti katasztrófák

Globális vihar? Egy minden korábbinál nagyobb napvihar hónapokig tartó áramkimaradást okozhat

Forrás: DailyMail.co.uk

A nap hamarosan legaktívabb ciklusához érkezik és egy újabb napvihar kitörése egyre valószínűbb

Szakértők szerint olyan mértékű napkitörések vannak készülőben, amik tönkre tehetik a műholdas rendszereket, és áramkimaradásokat okozhatnak bolygónk minden részén, több milliárd eurós károkat okozva az amúgy is gyenge lábakon álló világgazdaságban. Ráadásul, ha a napkitörés eléggé erős, ezek az állapotok akár hónapokig is eltarthatnak. A kitörés esélye azért jelent[s, mert a Nap most lép be természetes, 11-12 éves ciklusának legaktívabb periódusába.

A Föld már múlt héten ízelítőt kapott a Nap hatalmas erejéből, amikor egy erős kitörés 933km/sec gyorsaságú energiaplazmát lőtt a Föld felé, ami több területen megbénította a rádiós kommunikációt.

A Föld 2011. február 14-én ízelítőt kapott a Nap hatalmas erejéből, amikor egy erős kitörés 933km/sec gyorsaságú energiaplazmát lőtt a Föld felé, ami több területen megbénította a rádiós kommunikációt.

A világ most sokkal sebezhetőbb az ilyen kitörésekkel szemben, hiszen manapság mindent áram hajt és számítógép vezérel.

Amennyiben tényleg a tudósok által megjósolt méretű kitörés következne be, az tönkretehetné a számítógép hálózatok szinkronizálásáért felelős műholdakat, a légiirányító rendszereket, a telefonhálózatokat, és egymagában elég lenne ahhoz, hogy összeomoljanak a tőzsdék.

“Az űridőjárás kérdését komolyan kell venni. Az utóbbi időben egy viszonylag nyugodt periódusunk volt, de nem számíthatunk arra, hogy ez így is marad. Arra is gondolnunk kell, hogy a föld elektromos és egyéb hálózatai manapság sokkal érzékenyebbek az ilyen fajta behatások iránt, mint régebben. Egészen más világban élünk és fontos felkészíteni az embereket minden eshetőségre,”

– nyilatkozta Sir John Beddington professzor, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója.

A napviharokat a nap felszínén bekövetkező hatalmas robbanások okozzák. A robbanások során röntgen és ultraviola sugarak szabadulnak fel, melyek percek alatt elérik a földet, megzavarva a rádióhullámokat és károsíthatják, rosszabb esetben működésképtelenné tehetik a műholdak elektronikáját. Tíz-húsz perccel később ezeket a hullámokat energiarészecskék követik, amelyek még nagyobb károkat okozhatnak, majd 15-30 órával később óriási töltésű plazma ütközik a föld mágneses mezejével.

Ez a plazma okozza az északi fénynek nevezett jelenséget, ami extra elektromos töltést okoz a villanyvezetékekben.

Jane Lubchenco, az Egyesült Államok Országos Óceán és Atmoszféra Hivatalának vezetője ezt nyilatkozta:

?Nem az a kérdés, hogy lesz-e napvihar, hanem, hogy pontosan mikor és milyen erejű. Utoljára 10 éve volt aktivitása maximumán a nap, de akkor a világ nagyon más hely volt, mint ma. A mobiltelefon ma már mindenkinél alapfelszerelés, 10 éve igaz, hogy voltak már mobilok, de viszonylag kevés embernek, és telefonáláson kívül másra nem igen voltak használhatók. Ma már nagyon sok mindenhez a mobiltelefonunkat használjuk, legyen az tájékozódás, internetezés, szervezés, felsorolni is nehéz mennyi területen támaszkodunk rá. Nagyon sok eszköz, amit ma készpénznek veszünk igen érzékenyen reagálna egy óriási napviharra.?

Az űrviharok nem új jelenségek. Az első napkitörést 1859-ben Richard Carrington, brit asztronómus rögzítette.

Ez a fénykép tökéletes példa arra, milyen fényjelenségeket okoz egy napkitörés a föld felszínén. Fotó: Shawn Malone, Marquette, Michigan

Az elmúlt évtizedek során számos hasonló napi aktivitást regisztráltak a kutatók. A NASA által 1972-ben rögzített óriási erejű napkitörés tönkretette a távolsági telefonos hálózatot Illinois államban.

Egy másik hasonló napkitörés 1989-ben tönkretette Quebec tartomány számos elektromos hálózatát Kanadában, hosszantartó áramszünetet okozva.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend