Háborúk, Lázongó világ

Ez gyors volt! ? A líbiai lázadók központi bankot alapítottak

Forrás: beforeitsnews.com

Nappal háborúznak éjszaka bankot és olajtársaságot alapítanak minden külső segítség nélkül

A líbiai lázadók élet-halál küzdelmet folytatnak, Moammer Kadhafi továbbra is hatalmon van, de valahogy közben mégis módjukban állt a felkelőknek megalapítani a Líbiai Központi Bankot és ráadásként egy új nemzeti olajtársaságot is. Elképzelhető, hogy a konfliktus lezárása után a lázadók sikeres ütemezési tanácsadókká válhatnak. Egy biztos, sok mindent elvégeztek ez alatt a rövid idő alatt. Ügyes kis csapat. Nappal háborúznak éjszaka bankot és olajtársaságot alapítanak minden külső segítség nélkül. Bárcsak mi is ilyen sokoldalúak lehetnénk. De vajon nem érne rá a központi bank alapítás a polgárháború végéig? A Bloomberg szerint az Átmeneti Nemzeti Tanács a ?Bengázi Központi Bankot jelölte meg a líbiai monetáris ügyek illetékes hatóságává, és felruházta a Líbiai Központi Bank elnökének kinevezési jogával.?

Valaki úgy gondolta, jobb az ilyen kellemetlen apróságokon, mint a bankok irányítása vagy a pénzforrások felügyelete, hamar túl lenni. Nem kell várni az új kormány megalakításáig.

Természetesen jogosan feltételezzük, hogy az új Líbiai Központi Bank 100%-ban a líbiai nép tulajdonában és irányítása alatt lesz. A Wikipédia a következőket írja az előző Líbiai Központi Bankról:

A Líbiai Központi Bank (Central Bank of Libya ? CBL) 100%-ban az állam és a Nagy Szocialista Arab Népi Líbiai Jamahiriya tulajdona, amely egy autonóm testület státuszát élvezi. A CBL megalapítására és működésére vonatkozó jogszabályok kimondják, hogy a Központi Bank szerepe Líbia monetáris stabilitásának fenntartása és a gazdasági növekedés elősegítése az ország általános gazdasági irányelveivel összhangban.

Mivel a régi központi bank állami tulajdonban volt, így azt Moammer Kadhafi irányította.

Ebből az következik, hogy az új központi bankot a nép irányítja majd, nem igaz? Ugyanez igaz kellene, hogy legyen az új nemzeti olajtársaságra is.

Kadhafi sokszor fenyegetőzött a líbiai olajipar államosításával az évek során, hogy megszabadulhasson az országban tevékenykedő nyugati olajtársaságoktól, de most, hogy Líbia végre ?szabad? ország lesz, az emberek végre együttműködhetnek az ?olajóriásokkal?, hogy egy szebb országot építsenek maguknak.

Természetesen az olajnak semmi köze nem volt ahhoz, hogy végül az USA elindította Líbia ?megszállását?, bocsánat, helyesbítek, ?humanitárius célú felszabadító akciót kezdeményezett a civil lakosság megsegítésére.?

Amikor Barack Obama a kamerába nézve kijelentette, hogy a Líbia elleni háború ?stratégiai fontosságú? az Egyesült Államok számára, nyilván nem az olajra gondolt.

Végtére is az olajért a Bush család szokott háborúzni. A demokraták azért szavaztak Obamára, hogy véget vessen az ilyen háborúknak. Nem igaz? Biztos vagyok benne, hogy Barack Obama azonnal felfüggeszti Líbia bombázását, ha a nemzetközi közösség nem jó szemmel nézi.

Ne feledjük Obama Nobel Békedíjas politikus! Semmi esetre sem tenne olyasmit, ami feldühíti bolygónk más nagyhatalmait.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter nyilvánosan ellenezte ?Kadhafi erőinek a szövetségesek általi bombázását? és szerinte az Egyesült Államok súlyosan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát?

?Mi úgy véljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nem szankcionálja a szövetségesek beavatkozását a Líbiában folyó, tulajdonképpen polgárháborúnak nevezhető konfliktusba.?

Szóval a politikai hangulat lecsillapítására Obama nyilván lefújja majd a légicsapásokat.

Közben a lázadók egyre inkább belejönnek a nemzetközi kereskedésbe. Már Katarral is aláírtak egy olajkereskedelmi megállapodást.

Ali Tarhouni, a lázadók ?szóvivője? elmondta, hogy egy héten belül elindulhat az olajexport Katarba. Ki gondolta volna, hogy egy rakás líbiai lázadó a nemzetközi kereskedelemhez is ért? Furcsa világban élünk.

Barack Obama a következő nyilatkozatot tette tegnap:

?Lehet, hogy vannak olyan nemzetek, akik képesek szemet hunyni más országokban folyó atrocitások felett. Az Egyesült Államok nem ilyen.?

Akkor most végigjárja a világot és véget vet minden atrocitásnak? A hírekben azt hallani, hogy Szíriában a kormány a tüntetőket lövi. Ott is közbelép hamarosan? Vagy a ?humanitárius intervenció? csak azokra az országokra érvényes, akik olajjal rendelkeznek?

Komolyra fordítva a szót, olyan világban élünk, ahol semmi sem stabil már. Egyre több helyen törnek ki forradalmak és háborúk, rengeteg ország küzd komoly természeti csapásokkal, melyek száma az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik és a világgazdaság az összeomlás szélén áll.  

A líbiai intervenció csak ront helyzeten. Kadhafi nyilván egy szörnyű diktátor, de ez a líbiai nép dolga, arról nem beszélve, hogy sajnos nincs egyedül a világban.

Az embereknek azt mondták az akció célja egy repüléstilalmi zóna felállítása, nem pedig egy ország bombázása. Az ENSZ határozat megsértése csak tovább növeli a világban jelenlévő feszültséget.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. Thank you! Tasteful and high degree of journalistic maliciózusági – this (the same location remote from us), but also for us under immense stress Imperial bonding.

  2. Köszönöm! Ízléses és kiváló az újságírói maliciózusági fok – ebben a (helyszínben ugyan tőlünk távoli ), de mérhetetlenül ránk is tartozó feszült birodalmi nyalábolásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend