Nagytestvér

Autókölcsönző ?Nagytestvér? szerepben Ausztráliában

Forrás: jaunted.com

Bérelt autóval vakációzni nagyon jó móka. Az ember végre idióta módra vezethet, rágyorsíthat a fekvőrendőrre és számolhatja 100 méteren hány kátyúba tud belemenni, vidáman emlékeztetve magát, hogy kölcsönautóban ül, miközben az járműről egymás után repülnek le a díszítő elemek. Persze nem gondoltuk komolyan, így nem szabad kölcsönautót vezetni.

A móka mindenesetre így is úgyis véget ér, legalábbis Ausztráliában, ahol a most piacra dobott újfajta GPS nemcsak a legközelebbi McDonaldshoz vagy benzinkúthoz vezeti el az eltévedt turistát. Ez a GPS az autó pozícióját és a sofőr vezetési stílusát is figyeli. Pontosan fogalmazva, ez azt jelenti, hogy az autókölcsönző tudni fogja, ha a járművet olyan utakra vezetik, ahová nem lenne szabad, vagy, hogy azt a defektet, amit saját bevallásod szerint éjszaka ?szerzett? a kocsi, akkor kaptad, amikor egy földútra hajtottál a Toyota Camryval.

A DriveMyCar autókölcsönző járműveik 30%-át látja el az újfajta GPS-szel, mivel szeretnék gépkocsiparkjukat épségben megőrizni. Aki letér a megengedett útvonalról figyelmeztetést kap egy szöveges üzenet formájában, amely emlékezteti a sofőrt, hogy éppen szerződésszegést követett el. Micsoda pech!

A szóban forgó autókölcsönző tulajdonképpen egy gépjárműmegosztó hálózat, így esetükben némiképp érthető, hogy megpróbálják épségben megőrizni ügyfeleik járműveit. Valószínűleg mi is tudni szeretnénk, hol jár saját autónk, ha csatlakoznánk egy ilyen hálózathoz.

Érthető módon az ausztrál emberjogi szervezetek nem örülnek az orwelli nyomon követő eszköznek, de legfőképpen az ügyfelek utazási szokásainak rögzítése miatt aggódnak. A DriveMyCar cég ismételten kijelentette, hogy a nyomon követés valós időben történik, így az adatokat nem tárolják. Függetlenül attól, hogy ez valóban így van-e vagy sem, valószínűleg senki nem szeretné, ha nyaralás közben minden lépését, vagy a jelen esetben minden megtett kilométerét, figyelnék.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend