Izrael

Zsidó konferencia az Al-Aqsa mecset romjain szeretné felépülni látni a harmadik templomot

Forrás: MiddleEastMonitor.org.uk

Az ultra ortodox haszid zsidók Kelet-Jeruzsálemben tartott konferenciáján a résztvevők az Al-Aqsa mecset lerombolását szorgalmazták, hogy romjain felépülhessen a zsidók ?harmadik temploma?. Válaszul az Aqsa Örökség Alapítvány arra figyelmeztetett, hogy a helyzet az izraeli megszálló erők ilyen jellegű próbálkozásai és a ?harmadik templomnak? a Szikla és az Al-Aqsa mecsetek lerombolása árán történő felépítésével való fenyegetőzés miatt nagyon elmérgesedhet.

Sajtónyilatkozatában az Alapítvány kijelentette, hogy szerintük Benjamin Netanyjahu áll az eset hátterében. A templom felépítését sürgető zsidó csoportok most számon kérik Netanyjahu egykori választási ígéretét, miszerint a miniszterelnök kijelentette, hogy újraválasztása esetén kiharcolja, hogy a zsidók az Al-Aqsa mecsetben gyűlhessenek össze imára.

Az elmúlt hetek során az ultra ortodox haszid zsidók egyre agresszívabban próbálják megszentségteleníteni és ?júdaizálni? a mecsetet. A decemberben tartott és leginkább a harmadik templom felépítésének megvitatása miatt összehívott konferenciáról készült képek azóta számos jobboldali zsidó oldalon megjelentek. A napirend részeként bemutatták a templomban majdan tartandó szertartások menetét, azt sugallva, hogy reményeik szerint ezek hamarosan a helyszínen is megtörténhetnek. A jobboldali csoportok egyre erőszakosabban követelik, hogy a miniszterelnök váltsa be ígéretét, több 1995 és 2005 között készült dokumentummal alátámasztva az ígéret valódiságát.

Az izraeli kormány megpróbálja azt sugallni, hogy a történelmi értékű muzulmán épületek, az Al-Aqsa és Szikla mecsetek lerombolására vonatkozó fenyegetéseket nem kell komolyan venni, bár számos zsidó szervezetnek legfőbb célja pontosan ez, hogy helyükön felépülhessen a zsidók harmadik temploma.

Egyes ultra ortodox zsidók szerint a zsidóknak az Al-Aqsa szentély miatt tilos bárhol is imádkozniuk, mivel nem tudhatják, pontosan hol van a ?szentek szente?. A hagyomány szerint kizárólag a főpap léphetet be a legbelső szentélybe.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend