Nagytestvér

Mit tud a mobilod, amiről TE nem tudsz?

Írta Adam Cohen, TIME

Az okos telefonok rengeteg mindent tudnak: böngésznek az Interneten, emailt küldenek, fényképeznek, videót készítenek (ja és persze telefonálni is lehet velük). Van azonban egy funkció, amit a gyártók nem reklámoznak: a mobiltelefonok megfigyelik használójukat. Hacsak otthon nem hagyjuk mobilunkat, ez az ügyes kis eszköz egész nap nyomon követi merre járunk és ezeket az információkat a kormány megszerezheti a szolgáltatótól.

A törvény nem fogalmaz egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen módon juthat a mobilhasználók mozgására vonatkozó adatokhoz, amiből megtudhatják, hogy aznap templomban voltál-e, vagy Teadélután Mozgalmi gyűlésen, netán másnál aludtál vagy az onkológián töltötted a napot. Az amerikai állami bíróság múlt heti döntése szerint a kormánynak bizonyos esetekben bírósági végzésre lehet szüksége ezeknek az adatoknak a megszerzéséhez.

Amikor a telefon nálunk van, a készülék folyamatos jelzéseket küld pozíciónkról. Hétmásodpercenként ping üzenetet küld a  legközelebbi mobiltoronyhoz, hogy mindig készen álljon hívások küldésére és fogadására. Ennek segítségével a szolgáltató azt is tudja, éppen hol tartózkodsz, és ezeket az információkat határozatlan ideig tárolják. A GPS technológiának köszönhetően ma már van azonban egy másik, pontosabb fajta helymeghatározás is. A GPS jelek segítségével a szolgáltató méterre pontosan meg tudja mondani éppen hol tartózkodsz.

A segítségnyújtási szolgáltatások fejlesztése nevében az Amerikai Telekommunikációs Bizottság előírta, hogy az egyes szolgáltatóknak milyen szintre kell fejleszteniük helymeghatározási technológiájukat 2012-ig. ?Az emberek 90%-a mobil helymeghatározó eszközt hord magánál anélkül, hogy ennek tudatában lenne,? mondja Christopher Calabrese, az ACLU ügyvédje.

Nem meglepő, hogy a bűnüldözési szervek nagyon hasznosnak találják az ilyen jellegű adatokat. Az ügyészek különös előszeretettel alkalmazzák a mobiltelefon adatokat annak bizonyítására, hogy egy gyanúsított járt-e a bűntett helyszínének közelében, illetve, hogy valóban ott volt-e ahol állítja.

A kormány úgy gondolja jogában áll hozzájutni ezekhez az adatokhoz, ha azoknak köze lehet egy nyomozáshoz, bírósági végzés nélkül is. Amennyiben bírói végzésre lenne szükségük, előbb bizonyítékokkal alá kellene támasztaniuk, hogy a mobiltelefon használója valószínűleg bűntényt követett el, ami az állampolgárok jogait védi. A bírói végzés előírása nélkül a kormány bármikor kénye-kedvére hozzájuthat ezekhez az adatokhoz.

Nem nehéz elképzelni, hogy eljöhet az a nap, amikor a kormány a szolgáltatók által rögzített adatokat az ellenállók elhallgattatására használja. A helymeghatározási adatok segítségével meg tudják állapítani ki vett részt egy kormányellenes gyűlésen. Azt is meg tudják állapítani ki vett részt az ellenzéki párt összejövetelén, vagy látogatott meg valakit, akivel kapcsolatban kételyeik vannak. A mobiltelefonok által rögzített adatoknál nem is kell jobb eszköz a kormányok számára, hogy saját állampolgáraikon kémkedjenek, hiszen az emberek önként maguknál hordják a lehallgatáshoz szükséges eszközt és még havidíjat is fizetnek érte. A KGB soha nem rendelkezett ilyen eszközzel.

Az amerikai kormány már most is rengeteg adatot gyűjt be teljesen ártatlan emberekről. Az ACLU nemrégiben számolt be a kongresszusnak egy esetről, amikor az FBI egy gyanúsítottal kapcsolatos adatgyűjtés során másik 180 emberről is rengeteg adatot gyűjtött össze. Az FBI azt nyilatkozta, hogy ilyen esetekben az ártatlan emberekről összegyűjtött információkat akár 20 évig is tárolhatják.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend