Gazdasági válság

Miért hajtanak annyira a kínaiak az aranyra?

A Shanghai Gold Exchange 2 hete bejelentette, hogy majdnem 500%-kal több aranyat importált az elmúlt 10 hónap során, mint tavaly egész éveben.

Miért vásárolnak annyi aranyat a kínaiak? 2010-ben javarészt a kínai kereslet miatt ugrott meg olyan jelentősen az arany ára. Ebben az évben az arany árfolyama hozzávetőlegesen 26%-ot emelkedett és a legtöbb elemző egyetért abban, hogy ez az emelkedés 2011-ben is folytatódni fog. Vajon azért veszik a kínaiak az aranyat, mert jó befektetésnek tartják, vagy esetleg más tényezők játszanak közre? Netán az infláció ellen próbálják bebiztosítani magukat, vagy az amerikai államkötvényektől próbálnak megszabadulni ezáltal? Szimpatikusabbá vált számukra az arany, mint a papíralapú valuták? Lehetséges, hogy Kína, az oly sok közgazdász által megjósolt pénzügyi összeomlásra próbál felkészülni? Mint mindig, nehéz pontosan kitalálni, hogy Kína pontosan mit akar, de egy biztos, úgy veszik az aranyat, mintha nem hinnének a világ jövőjében.

Pár napja jelent meg az adat, hogy Kína 209,7 tonna aranyat vásárolt 2010 első 10 hónapja során. Ez ötszöröse a 2009 első tíz hónapjában Kína által vásárolt mennyiségnek.

Mi lehet ennek az óriási növekedésnek a magyarázata?

Belső felhasználásra kell nekik?

Nem kétséges, hogy megnőtt az igény Kínában az arany iránt, ugyanakkor Kína hatalmas mennyiségű aranyat termel országon belül. Sokan nem tudják, de 2007 óta Kína a világ első számú aranytermelője. Kizárhatjuk tehát, hogy aranyhiányról lenne szó.

Ebben az esetben mi mással magyarázhatjuk ezt a hihetetlen aranyvásárlási lázat?

Jelenleg négy fő magyarázat létezik.

1. Infláció elleni fedezet

Az infláció, főleg az élelmiszerárakban, Kínában is kezd komolyra fordulni. Inflációs környezetben az arany mindig jó befektetés.

2. Amerikai államkötvények helyett arany

Az elmúlt évtized során Kína rengeteg pénzt fektetett amerikai államkötvényekbe. Jelenleg az Egyesült Államok majdnem 1000 milliárd dollárral tartozik Kínának. Az elmúlt egy-két év során Kína amerikai államkötvény vásárlási hajlandósága jelentősen csökkent és inkább alternatív befektetések után néznek. Az arany mindig biztonságos befektetésnek számított, és a világ jelenlegi pénzügyi helyzetét figyelembe véve ez nem tűnik rossz döntésnek.

3. A papírpénz iránti bizalom hiánya

Az elmúlt évtized során Kína hatalmas mennyiségű tartalékot halmozott fel különböző valutákban, melyek némelyike ? gondoljunk a dollárra vagy az euróra ? nem bizonyult túl stabilnak. Az európai szuverén adósságválság következményeként az euró bármikor összeomolhat. A második monetáris mennyiségi enyhítés, az Obama-féle adókedvezmények és sok egyéb tényező hatására a világ kezdi elveszíteni hitét az amerikai dollárban. Ilyen hangulatban a papírpénzben nem túl vonzó befektetés.

4. Felkészülés a pénzügyi összeomlásra

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a történelem legnagyobb hitel lufijában élünk, és mint minden lufi, egyszer ez is ki kell, hogy durranjon. Amikor a világ pénzügyi rendszere összeomlik egyedül a nemesfémek és bizonyos áruk értéke marad meg. A Kínaiak gőzerővel vásárolják az aranyat, ezüstöt és egyéb árukat, és ezzel, akár szándékosan akár nem, minden más nemzetnél felkészültebbek lesznek a készülődő pénzügyi vihar átvészelésére.

Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy soha nem tudhatjuk biztosan Kína mire készül. Elképzelhető, hogy hat hónap vagy egy év múlva ismét taktikát váltanak. Jelenleg azonban Kína minden erejével azon van, hogy minél több aranyat szerezzen, és ha ezt sokáig folytatják óriási egyenlőtlenség fog kialakulni a világ pénzügyi piacain.

Ha Kína sokáig fenntartja ezt az ütemet, az aranyban jelentős short pozíciót tartó befektetőknek nem sok keresnivalója marad ezen a piacon.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a Kínai kormány ég aranylázban.

A kínai emberek is soha nem látott mennyiségű aranyat vásárolnak mostanában.

A Shanghai Gold Exchange-en az arany kereskedés 43%-kal nőtt 2010 első 10 hónapja során.

A kínai középosztály növekedésével az arany egyre népszerűbbé válik. Hihetetlen, de igaz, hogy a kínai háztartások majdnem fele annyi aranyat vásároltak 2007 közepe óta, mint a nyugati világ összes befektetője együttvéve.

Ez egy újabb jele Kína fejlődésének. Senki sem tekintheti őket kispályás játékosnak többé. Kína igazi gazdasági szuperhatalom lett.

Forrás: The American Dream

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend