Gazdasági válság

A Microsoft a rubelre szavaz

Forrás: TheMoscowTimes.com

A Microsoft Oroszország egyértelművé tette az orosz valutába vetett bizalmát, amikor kedden bejelentette, hogy március 1-től kezdve minden helyi tranzakciót rubelben bonyolít.

Nikolai Pryanishnikov, a Microsoft Russia elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy reményei szerint a lépés a piac más fontos résztvevőit is hasonló elhatározásra fogja juttatni.

?A nemzeti valutára való áttérés az orosz informatikai piac és az ország egész gazdaságának stabilitásába és potenciáljába vetett bizalmat demonstrálja,? nyilatkozta Pryanishnikov.

A változtatást, amelynek egyik fő célja a 2008-as válság óta igen erős árfolyam ingadozások ellensúlyozása, a cég összesen 9500 orosz partnerével szimultán léptetik életbe.

A válság miatti árfolyam ingadozások következtében a Microsoft számos, főleg kisebb partnere ment tönkre. A helyi cégek már egy teljes évtizede lobbiznak a rubelre történő átállás érdekében, de a Microsoft beszállítói szerződése ? ami a maga nemében egyedülálló, mivel az árakat három évre előre rögzíti ? bizonyítja, hogy még mindig a szoftveróriás diktálja a szabályokat és monopol helyzete a mai napig megdönthetetlen.

A Microsoft és partnerei egyetértenek, hogy a valuta árfolyamok ingadozása súlyos hatással van a hosszú távú szerződésekre.

A dollár-rubel árfolyamot 29-33 rubel per dollár értékben rögzítették, ami Pryanishnikov szerint a végfelhasználói árakat némiképp csökkentheti, az üzleti árakat pedig megemelheti.

A sajtókonferencián feltett kérdésre, hogy vajon az árfolyamrögzítésen keresztül esetleg elérhető nyereség miatt hozták-e meg végül a döntést, Pryanishnikov egyértelmű nemmel válaszolt.

Oroszország lesz az egyik kivétel a Microsoft egész világra vonatkozó szabálya alól, amely szerint a cégóriás kizárólag dollárban bonyolítja helyi tranzakcióit. A cég helyi valutában kereskedik még Kínával, Kanadával, Japánnal és az Európai Unióval.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend