Egészség, Nagytestvér, Tudomány és technika

Vigyázz, a gyógyszered figyel!

Ben Hirschler, Reuters

A Novartis AG reményei szerint 18 hónapon belül birtokában lesz a hatósági engedély egy microchipet tartalmazó tabletta gyártására, egy lépéssel közelebb hozva az okos-gyógyszer fogalmát a valósághoz.

Kezdetben szervátültetésen átesett betegek által szedett gyógyszereknél alkalmaznák a technológiát, melynek fő célja megakadályozni, hogy a szervezet elutasítsa az idegen testet. Trevor Mundel, kutatásvezető szerint a módszert számos más gyógyszernél is alkalmazhatják a jövőben.

?Reményeink szerint 18 hónapon belül elérünk oda, hogy elindíthassuk az engedélyezési eljárást, legalábbis Európában,? nyilatkozta Mundel a Reutersnek New Yorkban.

?A kutatás ígéretes eredményeket mutat, ami sokkal szélesebb körű felhasználást tesz majd lehetővé,? tette hozzá.

A Novartis 24 millió dollárt ajánlott a Proteus Biomedical cégnek, a technológia kifejlesztőjének a ?chipes gyógyszer? technológia felhasználási jogáért.

Lenyelés után a chipet a gyomorsav aktiválja, ami ezt követően jeleket küld a beteg bőrén elhelyezett apró vevőnek, ami továbbküldi az adatokat egy okostelefonnak vagy az Interneten keresztül a kezelőorvosnak.

Munkel elmondta, hogy a kutatás célja eredetileg egy olyan gyógyszer kifejlesztése volt, ami emlékezteti a beteget, hogy vegye be a gyógyszerét és ellenőrzi a mennyiség megfelelő-e. Ez különösen a vese és más szervbeültetések esetében fontos, ahol az adagolást folyamatosan változtatni kell.

Hosszú távon reméli, hogy sok más gyógyszernél is alkalmazni tudják a technológiát és a Proteus chip által összegyűjtött biometrikus adatokat, ami magában foglalja a beteg pulzusát, testhőmérsékletét és mindenkori tartózkodási helyét és segítségével ellenőrizni tudják a szedett gyógyszer hatékonyságát.

Mivel a chipet most is használatban levő gyógyszerekkel szeretnék alkalmazni, a Novartis reméli, hogy nem kell hosszadalmas klinikai kísérletek végezniük az engedélyezéshez és a hatékonyság bizonyításához.

A legfontosabb megválaszolandó kérdés talán az, hogy milyen óvintézkedések bevezetését tervezik a beteg személyes adatainak védelme érdekében, hiszen a chip a beteg testéből küld információkat a külvilágnak.

?A törvényalkotóknak tetszik az elképzelés, sok bátorító nyilatkozatot kaptunk, egyedül az adatvédelmi kérdéssel kapcsolatban vannak aggályaik,? nyilatkozta Mundel.

Az új technológiával készült gyógyszerektől jobb eredmények remélhetők, így áruk is magasabb lesz.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend