Globális valuta @hu

Bancor: Az IMF javaslata az új globális valutára

Forrás: The Economic Collapse Blog

Vannak olyan nagy horderejű események, melyeket fontos óvatosan kezelni és csak akkor ajánlatos írni róluk, ha igazságtartalmuk egyértelműen dokumentálható. Az elmúlt néhány év során számos hír keringett az eljövendő globális valutáról, de egyik esetben sem lehetett alátámasztani a hírek megbízhatóságát. Ez most megváltozott. Az IMF Stratégiai, Irányelvi és Felülvizsgálati Osztálya által kiadott ?Tartalékképzés és nemzetközi monetáris stabilitás? elnevezésű jelentés a ?Bancor? névre keresztelt egységes globális valuta bevezetését javasolja, amit egy újonnan felállított globális központi bank bocsátana ki és kezelne. A jelentést 2010. április 13-án adták ki és ez esetben sajnos nem híresztelésről vagy pletykáról van szó. Nagyon is komoly javaslat ez, egy hivatalos dokumentumban, amit a világgazdaságot valójában irányító intézmény adott ki. Aki egy kicsit is figyelemmel kíséri az IMF tevékenységét tudja, hogy ha az IMF egyszer a fejébe vesz valamit, azt általában véghez is viszi. Ennek tükrében vajon mennyire valószínű az új globális valuta bevezetése? A kérdés immár legitim.

Honnan jött a név? Ahogyan az a dokumentumból is kiderül, eredetileg John Maynard Keynes, híres brit közgazdász, a Breton Woods tárgyalások során az IMF által létrehozott Globális Bank Bizottság vezetője találta ki a szót. Az IMF jelentés rámutat, hogy az SDR-ok (Special Drawing Rights, azaz Különleges Lehívási Jogok) alkalmazása csupán egy kezdeti lépés az amerikai dollárról, mint tartalékvalutáról történő átállásban és sürgeti egy valóban nemzetközi valutaegység bevezetését. A helyzet az, hogy az SDR-ok használata nehézkes. Egyelőre csak úgy működnek, hogy használat előtt vissza kell váltani őket az adott ország valutájára, ami a jelentés szerint nagymértékben korlátozza hasznavehetőségüket.

Szóval mi a megoldás?

Az IMF jelentés szerint egyértelműen egy globális központi bank által kibocsátott igazi globális valuta bevezetése.

A jelentés készítői szerint a legideálisabb az lenne, ha egyes országok azonnal a Bancort kezdenék használni, de beismerik, hogy reálisabb esélye van annak, hogy eleinte az egyes saját nemzeti valutákkal szimultán kerülne használatba.

Ki nyomtatná és bocsátaná ki ezt a valutát?

Természetesen egy globális központi bank. Valahogy úgy, mint a Federal Reserve teszi az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy ez a bank minden nemzet felett állna, így működésébe egyetlen országnak sem lenne joga beleszólni.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend