Gazdasági válság

Miért van kudarcra ítélve a második mennyiségi enyhítés (is)?

Charles Hugh Smith, Businessinsider.com

[Mennyiségi monetáris enyhítést jelentett be két napos ülése után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán. A gazdaságösztönző program keretében 600 milliárd dollárt fordít kötvényvásárlásokra 2011 második félévének végéig havi 75 milliárd dolláros tételekben.]

A monetáris mennyiségi enyhítés szakszerű magyarázata

A második monetáris mennyiségi enyhítés kudarcra van ítélve, mert a gazdaság érzéketlenné vált a likviditás és az olcsó hitel iránt.

Amikor a gazdasági média a QE2-t említi (Quantitative Easing 2 ? Második mennyiségi enyhítés) nekem egy méltóságteljes óceánjáró jut eszembe, a QE2, azaz a híres II. Erzsébet óceánjáró, amint elsüllyed a habok között. Alapvető szerkezeti okokból kifolyólag éppen ilyen pusztulásra van ítélve Bernanke QE2-je is, ami jelenleg az USA értékpapírpiacát alátámasztó egyetlen szalmaszál.

A lényeget megvilágító másik hasonlat nevében szintén szerepel a kettes szám. Ez a 2-es típusú cukorbetegség, aminek lényege, hogy a szervezet érzéketlenné válik az inzulinra, pontosabban a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére.

A 2-es típusú cukorbetegséghez hasonló folyamat során az USA gazdasága érzéketlenné vált a FED által a gazdaságra zúdított likviditás és olcsó hitel iránt. Egy egészséges gazdaságban, a hitelköltségek ilyen jellegű csökkentése és a hitelfelvétel megkönnyítése arra ösztönzi a vállalkozásokat és a háztartásokat, hogy hitelt vegyenek fel, fejlesszenek, beruházzanak, költekezzenek.

Amint azonban azt sok újságíró és szakember megjegyezte az elmúlt év során, az USA gazdasága esetében a probléma nem a hitel hiányában vagy a drága hitelben rejlik: a probléma a túl sok adósság és az a tény, hogy a piacon nincs igény a vállalkozások fejlesztésére. Az igazság az, hogy már mindenkinek mindene megvan, és a meglévő javak lecserélése nem elegendő egy mesterségesen felfújt fogyasztói gazdaságban a GDP évi 3-5%-os növelésére. Sőt ellenkezőleg, a javak lecserélése, a vállalkozások fejlesztése helyett, a GDP 3-5%-os csökkenéséhez vezet éves szinten, ami már most is érzékelhető, ha az ember levonja a gazdaságnak azt a 12%-át, amit a kormánykiadások generáltak az éves 1,6 trillió dolláros deficiten keresztül.

Tehát a FED ?könnyű pénzt? pumpál egy olyan gazdaságba, amely ezt egyáltalán nem igényli, nincs szüksége rá és csak arra használja, hogy szerencsejátékot játsszon az értékpapír-, a kötvény- és árupiacokon.

A Bernanke féle QE és ZIRP (mennyiségi enyhítés és nullaszázalékos kamatpolitika) hatékonyan pusztította el azokat a jövedelmeket, amelyeket egykor a takarékosság és az alacsonyhozamú fix befektetések hoztak létre és ennek eredményeként tengernyi pénz áramlott a részvényekbe, kötvényekbe és árukba, amelyek jelenleg mind ?lufi-ágazatban? vannak a mennyiségi enyhítésnek és nullaszázalékos kamatpolitikának köszönhetően.

Ha valaki nem tud megtakarított készpénzből pénzt csinálni, arra ösztönzik, hogy kockáztasson és részvényekhez, az árutőzsdéhez vagy más hazárdjátékhoz folyamodjon.

Bernanke politikájának hatására terjedt el az a veszélyes hit is, hogy a FED és az amerikai államkincstár a ?nagyok? által elszenvedett veszteségeknek elejét veszi, vagy akár meg is akadályozza. Az erkölcsi kockázat ma már nem létező fogalom, ahogyan a készpénz által megszerzett kamat is eltűnt.  Ha a nagy bankok veszteséget szenvednek piaci hazárdjátékuk során, tudják, hogy a FED, a veszélyes eszközök kivásárlásával megmenti őket a mennyiségi enyhítés zászlaja alatt.

A Bernanke-féle QE hajó egyenesen a zátonyoknak tart, így nem nehéz megjósolni, hogy az út végén mi vár rá.

A következmények súlyosak lesznek valamennyi eszköz-lufi, sőt a FED számára is. Miután zátonyra vezettek egy hajót, a FED féltve őrzött függetlensége megkérdőjeleződik, és politikailag népszerűvé válik majd a FED feloszlatását indítványozni.

A Bernanke-féle QE pénzek mind kockázatos eszközökbe kerültek, további lufikat hozva létre szinte valamennyi eszköz-kategóriában. Az arany az egekben jár, az értékpapírok, kötvények értéke magas, az árutőzsde is emelkedik és ez mind egyszerre durranhat ki, ha a mennyiségi enyhítés hatására ez a fajta politika elutasításra talál.

A kötvénypiac egy hét alatt képes tönkretenni a nullaszázalékos kamatpolitikát. Amint politikai nyomás nehezedik a FED-re az új kormányadósságok ?pénzesítése? miatt, a kötvénypiac megfulladhat az új adósság által létrehozott sok trillió dollár hatására.

Az összesített eredmény: Bernanke nullaszázalékos kamatpolitikája ellenére emelkedő kamatok.

A QE2 bukása elkerülhetetlen, mivel egy nem létező ?problémára? kínál ?megoldást?.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend