Gazdasági válság

Gazdasági ítéletnap és apokalipszis Amerikában – már mindennapos hír

Hugues Honore (AFP)

WASHINGTON ? A gazdasági szakemberektől egyre gyakoribbak a világ elsőszámú, de jelenleg kiugróan magas munkanélküliséggel és egyre növekvő deficittel küszködő gazdaságának összeomlására vonatkozó figyelmeztetések.

Nouriel Roubini lehet ennek a végítélet-jellegű gondolkodásnak az egyik guruja, miután helyesen jósolta meg a hitelválság kaotikus következményeit és előre látta az ingatlanpiaci válság közeledtét.

?Az USA fegyvertára kiürült,? mondta Roubini egy gazdasági fórumon Olaszországban szeptember elején. ?Bármilyen sokkhatás újabb válságba döntheti az országot.?

De más közgazdászok is, akik eddig kerülték a média figyelmét, rémálomszerű jóslatokról tesznek tanúbizonyságot.

Laurence Kotlikoff, a Bostoni Egyetem professzora, aki már 1980-ban felhívta a figyelmet a köztartozások veszélyeire, hasonlóan sötét jóslatok mellett foglalt állást a Nemzetközi Valutaalap egyik múlt héten megjelent kiadványában.

Olyan ítéletnapi képet tárt az olvasók elé, melyben a két szuperhatalom, az USA és az összesen 843 milliárd dollárnyi amerikai kincstárjegy birtokos Kína csapnak össze.

?Egy jelentéktelen kereskedelmi vita az USA és Kína között, arra a következtetésre juttathat egyeseket, hogy mások is eladnák amerikai kincstárjegyeiket,? írta az IMF Pénzügyi és Fejlesztési Áttekintésében. ?Ez a feltételezés, az infláció miatti aggodalmakkal megtetézve arra ösztönözheti az embereket, hogy bankban tartott pénzüket tartós fogyasztási cikkekre cseréljék.?

Kotlikoff arra figyelmeztet, hogy egy ilyen lépés a bankok, pénzügyi alapok és biztosítók lerohanását eredményezheti.

?A FED kénytelen lenne több trillió dollár értékben pénzt nyomni rövid idő alatt, hogy fedezni tudja vállalt és ki nem mondott garanciáit. Ez a rengeteg új pénz súlyos inflációt, esetleg hiperinflációt okozna,? mondta. ?Léteznek más, kevésbé apokaliptikus, talán hihetőbb, de még mindig kellemetlen forgatókönyvek is.?

A StrategyOne Intézet által pénteken közzétett felmérés szerint az amerikaiak 65%-a szerint újabb válság következik. A nézet, hogy Amerika ideje leálldozóban van alaposan beleivódott a köztudatba, amit a Wall Street Journal/NBC közvélemény kutatása során megkérdezettek 65%-a is alátámaszt.

?Való igaz: a mai gazdasági problémák szerkezeti jellegűek, nem ciklikusak,? szállt vitába David Brooks, a New York Times újságírója. Szerinte az Egyesült Államok pont oly módon veszíti el a világ feletti dominanciáját, mint ahogyan az a brit birodalommal történt egy évszázaddal ezelőtt.

?Éppen egy újabb munkanélküliségi fellendülés közepén járunk. A bérek évtizedek óta elmaradnak a várttól. A munkaerő piaci problémák mélyek és makacsak,? mondja Brooks.

Közgazdasági Nobel békedíjas Paul Krugman szintén aggodalmának adott hangot az ingatag gazdasági fellendülés sorsát illetően, ha a szavazók visszaadják a politikai hatalmat a republikánusoknak.

?Leírhatatlanul káros lenne, ha John Boehner, a most kisebbségben lévő frakció vezetője által nemrégiben ismertetett gazdasági elképzeléseket életbe léptetnék,? írta szerkesztői cikkében. ?Kevesebb állás és nagyobb deficit ? a tökéletes kombináció.?

A Wall Street Journal, ahol általában kedvezően reagálnak Boehner szenátor adócsökkentési javaslataira, egy másik Nobel békedíjast, Vernon Smith-t idézte, de ez a lap sem nyújthatott sok vigaszt olvasóinak.

?Szembe kell néznünk a ténnyel: szinte biztos, hogy hosszú lejtmenetre számíthatunk,? írta Smith.

Úgy tűnik ez a fajta pesszimista szemlélet még az IMF-be is begyűrűzött, amikor pénteken arra figyelmeztetett, hogy a magas mértékű nemzeti adósság és a bizonytalan lábakon álló pénzügyi szektor miatt a világgazdaság képtelen lesz helyreállni.

?A lefoglalt ingatlanok száma az Egyesült Államokban hihetetlenül magas és még mindig növekszik, részben amiatt, hogy a lakástulajdonosoknak nyújtott adóhitelek nagy része mostanában jár le. Ez tovább ronthatja az ingatlanárakat.?

Ennek eredményeként a kis és közepes bankok ?aránytalanul nagymértékű? veszteséget könyvelhetnek el, amely ?megingathatja a fellendülésbe vetett bizalmat,? figyelmeztetett az IMF.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend