Idők jelei

Scarlett Johansson mégsem játszik transznemű férfit

Transznemű aktivisták nyomására a nemcsak csinos, de tehetségének köszönhetően méltán ismert Scarlett Johansson visszalépett egy korábban elvállalt filmszerepből, amiben egy transznemű férfit (?) játszott volna.

Az LGBTQ+ közösség azt nehezményezte, hogy a szerepet egy nem transznemű személy kapta, vagyis úgy gondolják, hogy az alakításhoz nem elég, ha a színész eljátssza, hogy ő valaki más (és lássuk be, a színészeket ezért fizetik), de azt is kell hinnie, hogy valóban az. Ebből kiindulva Hamlet szerepét csak magukat királyfinak képzelő színészek, Jézust pedig csak önjelölt megváltók alakíthatják.

A sors iróniája, hogy Scarlett visszalépésének egyik hozadéka, hogy a film valószínűleg el sem készül majd, mert a forgatókönyv és egy magát valóban férfinak képzelő nő önmagában nem elég a kívánt nézőszám eléréséhez.

A hír nem is érne több időt ennél a rövid összefoglalónál, ha nem illusztrálná olyan hűen korunk legújabb és minden értelmet nélkülöző gondolkodását, illetve, ha időközben nem romlik el a számítógépem.

Az történt ugyanis, hogy a cikk befejezése előtt megadta magát asztali gépem merevlemeze, így eredeti írásom elveszett. Amikor ma ismét előkerestem a témát, kiderült, hogy az ügy folytatódott, ugyanis a Business Insider egyik újságírója is megírta az esetet, aminek eredményeként nemcsak az érintett cikket, de az újságíró egész rovatát törölték, aki ennek örömére felmondott.

Cenzúrát beindító soraiban Daniella Greenbaum a következőket írta:

„[Scarlett Johansson] egy olyan szerepet kapott, amiben nem saját magát alakítja. Ezért a minden jel szerint egész karrierjét meghatározó bűnért támadják, azt állítva róla, hogy nem elég érzékeny a transznemű közösséggel szemben. Csakhogy a „narratíva lopás”, más szóval szerepjátszás, a színészek mestersége és pontosan ezért fizetik őket. Ezt a valóságot úgy tűnik elfelejtették. Johansson személyének a filmvásznon kívül semmi köze az általa játszott szerepekhez. Ezért fizetik, és ha jól végzi a munkáját, mindenki elfelejti a filmvásznon kívül dúló csatározásokat.”

A magát nyitottnak tartó Business Insider toleranciája szemmel láthatóan megkopott az elmúlt években.

Az ügy másik érdekessége, hogy Scarlett Johansson maga is meglehetősen „irányzatos”, így semmi problémát nem látott az aktivisták tiltakozásában. Sőt, ő kért elnézést azért, hogy elsőre nem értette meg a helyzetet, azt gondolva, hogy a szerep elvállalásával segíteni fog a LGBTQ+ közösségnek.

Úgy tűnik, hogy a különböző újnak ható eszmék képviselői a szemünk láttára falják fel egymást. Jó lenne valahogy elérni őket, amíg még lehet. Sajnos a logika a legtöbb esetben nem segít, én azonban remélem (és a bizonyságokat hallva tudom), hogy a boldogság után futva valahogy mégis belebotlanak az Igazságba és megállnak annyi időre, hogy megismerhessék. Mi pedig figyeljünk, hogy sorompók helyett irányjelző fények legyünk.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. “And I try, oh my God do I try
  I try all the time, in this institution

  And I pray, oh my God do I pray
  I pray every single day
  For revolution…”

 2. Örömteli hír, hogy egy ilyen híres színész nem vesz részt az LMBTQ promóciójában. Az LMBTQ-s szerepeket játsszák csak tényleg LMBTQ emberek, ahogyan maguk is kívánják (hiszen ők maguk kifogásolták Scarlett Johansson szerepvállalását), és akkor nem fognak sok vizet zavarni.
  Ami viszont szomorú, hogy a történetből kiviláglik a normalitás önvédelmi mechanizmusának a működésképtelensége, ugyanis a normális többségnek kellett volna ezt az egészet megtorpedóznia, nem az LMBTQ közösségnek. Így a “normális” társadalom hálás lehet az LMBTQ-közösségnek, hogy megvédtek minket saját maguktól, mert mi nem lettünk volna rá képesek, hiszen a mai, minden fölött zsarnoki uralmat gyakorló PC mindenkit, akinek ebben a tekintetben konzervatív az álláspontja, kirekesztőnek bélyegez, és ezáltal kirekeszt a “haladó” társadalomból, valamint politikailag szalonképtelenné válik az, aki azt meri állítani, hogy egy nő és egy férfi az alapfeltétele egy gyermek születésének.

 3. Kérdés, hogy ezekkel a helyzetekkel mit kezdjünk, van e értelme vagy haszna gondolkodni rajtuk vagy inkább keressük a maradék békét ebben a világban, amiért még érdemes itt maradni. Ez a Kali-juga korszak elég hosszú. Mondjuk még kíváncsiságból a feléig érdemes lenne maradni, főleg, hogy nem exponenciális a lejtmenet, lesznek még szebb évtizedek, évszázadok, újabb civilizációk, de az alapvető jellemzők, ezt az anyagi világot meghatározó negatív értékrend megmarad. Keresztény szempontból teljesen egyetértek Thea utolsó bekezdésével. A keresztényeknek a lelkük továbbmenetele ügyében pontosan megvan határozva a kijárat. Elég a példamutatás és Krisztus, Isten dicsőítése, elfogadása, szeretete, nevének éneklése. Ennél több nem szükséges, mondhatni a kevesebb néha több. Az ellentétek meglátásából fakadó indulatok pedig kifejezetten károsak.

  1. Kedves Neverend, a hinduizmus történelem filozófiája egyáltalán nem reveláns a kereszténységségével. A hindu vallás és világszemlélet pontosan a már emlitett Nimród idejéből való és az indiai népek egész végig az ő álltala alapitott magasan fejlett civilizációt bálványozták és siratták. Igy alakult ki maga a pogányság is. Érdekességképpen megjegyzem, hogy az indiai templomok, vagy vimánák is nem egyebek voltak, mint azoknak a repülő szerkezeteknek a modelljei, amikkel hajdanán ezek az ugynevezett “Istenek” szelték az eget. Ezért is az ilyesfajta bálványimádás messze távol áll a judaizmustól és a kereszténységtől is… Természetesen van sok bölcsesség abban, hogy a korszakok ismétlik egymást (Isten hosszútürésének okán), de a biblia szerint ez nem tart vég nélkül, hanem rövidesen vége lesz a jelenlegi romlott emberiség történelmének. Minden egyes bibliai profécia is arra utal, hogy nem lesz még egy civilizáció a mostanin kivül, hanem lesz ehelyett egy olyan világ-ahol az emberek nem ismerik a bünt és az ebből következő szenvedést és halált.

  2. Szia Neverend!Nem tudom, melyik bolygóról jöttél vissza éppen, de örülök, hogy itt vagy! 😀 Csak meg szeretném köszönni neked végre az üzenőfalas kommentedet: “…bármennyire hideg az a penge a hátamban, valójában létezik-e, nem csak egy rossz gondolat, ami valami csoda folytán az utolsó pillanatban eltűnik.”(2018/06/08 – 10:10) Ez elég bátor lépés volt tőled!Ugyanis sokunkat megviseli, amikor a “rosszat”, mint kedvenc játékszerünket, megkérdőjelezi valaki.De ez is csak egy kés a hátunkban, ami szintén illúzió…

 4. Tragédia, hogy nem látja senki, hogy a nyugati kultúra gyeplője már egy pár évtizede, de különösen az utóbbi években Nimród és a nagy babiloni parázna, Semiramis markában van. (Lásd biblia: a mélységből feljövő fenevad) Nem ajánlom senkinek sem, aki valóban akar ragaszkodni a bibliai nemi és szexuális kérdéseket illető tanitásaihoz, hogy bármikor is figyelmet szenteljen a mozi és a pop-kultúra álltal diktált szodomota divatra… Privátban (joranum@gmail.com) szivesen elmagyarázom történelmileg és régészetileg, hogy miért is nincs új dolog a mostani nap alatt és hogyan lehetséges az, hogy ugyanaz a társadalom jelent meg mégegyszer az ég alatt, mint egykor Nimród idejében, Bábel ugynevezett tornyánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend