Egészség

Charlie meghalt, Olivér azonban él

Emlékeztek Alfie, a komoly beteg kisfiú szomorú történetére? A 23 hónapos Alfie egy ritka és a mai napig azonosítatlan degeneratív idegrendszeri betegség következtében több hónapig feküdt félig vegetatív állapotban egy brit kórházban, amikor az orvosok a szülők akarata ellenére lekapcsolták a kisfiút életben tartó gépeket, illetve nem engedték, hogy szülei Olaszországba vigyék, ahol készek voltak folytatni kezelését. Charlie néhány nap után, igen felkavaró körülmények között halt meg. A részleteket elolvashatjátok a korábbi cikkben.

Akkor azzal zártam rövid kommentáromat, hogy Alfie esete remélhetőleg olyan folyamatot indított el, ami képes lesz megváltoztatni az igencsak szocialista beállítottságú brit törvényeket, miután egy korábban, hasonló körülmények között meghalt kisfiú, Charlie szülei is ezért küzdenek. Most úgy tűnik, nem hiába.

Oliver Cameron egy ritka szívrendellenességgel született kisfiú, akin a brit egészségügyi rendszer, a nem megfelelő felkészültség és eszközök hiányában nem tudott segíteni. Az Egyesült Államokban azonban rendszeresen hajtanak végre ilyen szívműtéteket a bostoni gyerekklinikán. Miután a brit egészségbiztosító nem volt hajlandó finanszírozni a kisfiú amerikai kezelését, a szülők felvetették, hogy idehozhatnák az amerikai orvost, de mint kiderült, egy amerikai sebész nem praktizálhat Nagy-Britanniában. (Ez egyébként már önmagában megérne egy cikket, mert szinte alig akad olyan orvosi diploma, ami birtokosát feljogosítaná arra, hogy a világon bárhol segítsen a betegeken.)

A szülők következő ötlete az volt, hogy akkor egy brit orvos tanulja meg az eljárást, de a hatóságok erre is nemet mondtak.

Mivel a szülők nem rendelkeztek az utazáshoz és a kezeléshez szükséges 260 000 dollárral (hozzávetőleg 72 millió forint), gyűjtésbe kezdtek. Miután az összeg kétharmada összegyűlt, az eset pedig egyre több médiavisszhangot kapott, a brit egészségbiztosító végül bejelentette, hogy mégis engedélyezi a kisfiú bostoni kezelését. Itt fontos közbevetni, hogy a korábbi esetek legfelháborítóbb aspektusa az volt, hogy a brit hatóságok nemcsak nem tudtak vagy nem akartak segíteni, de azt sem engedték, hogy ezt más megtegye helyettük.

Dominic Wilkinson, az oxfordi Centre for Neuroethics professzora szerint a brit egészségbiztosító Charlie Gard esete miatt volt kénytelen változtatni hozzáállásán.

„Azt gondolom, hogy a Charlie Gard esete iránt mutatott fokozott érdeklődés hatására a döntéshozók rájöttek, hogy jobban oda kell figyelniük arra, hogy igazságos döntések szülessenek, mert sokan figyelik őket.”

Hála Istennek a bostoni gyerekklinikán végrehajtott műtét sikeres volt, Oliver pedig nagyon gyorsan felépült és azóta is jól van. Első születésnapját, már otthon ünnepelte.

„Az itthoni orvosok hihetetlen félelmet próbáltak belénk plántálni a tumor eltávolításával kapcsolatban. Biztosak voltak benne, hogy lehetetlen,” nyilatkozta Oliver édesapja. „Dr. del Nido azonban biztos volt benne, hogy sikerülni fog. Megerősített bennünket abban, hogy jól döntöttünk.” (forrás)

Charlie és Alfie szülei immár tudják, hogy küzdelmük nem volt hiába.

A félelem pedig hazugság.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Felháborító. Egy kizárólagosan magán-egészségügyi rendszerben ilyen nem fordulhatott volna elő. Az állambácsinak semmi keresnivalója az egészségügyben (sem). Ha az állam ilyen módon nem szólna bele, egy egészséges verseny alakulhatna ki a piacon, amelynek eredményeként az árak megfizethetőek lennének és a szolgáltatás sokkal, de sokkal magassabb színvonalú. Ehhez persze más területeken is változás kellene, mert pénzük azért nincs az embereknek mert az állam folyton ellopja tőlük.
    De mivel az állam bácsi nyakig benne van mindenben, a korrupció is beleértve, a gyógyszerek árától kezdve abszolut minden túl van árazva, manipulálva, mesterségesen magassan tartva …a gyógyszeripar és a többi szereplővel karöltve természetesen. Na plusz még a központosított egészségügy közpénzek ki/szétlopása. Na erre is szavaznak az emberek 4 évente,…aztán továbbbra is panaszkodnak. Persze erről is Sátán tehet, ki más?

    1. Igaz, Peti, a szüleimnek meg ilyeneket kell eltartani, akik ezt létrehozzák… nem mintha mindannyiunknak nem kellene, de hát na. Néhány hónapja rossz szándékból feljelentették a telkünket mindenféle képtelen vád alapján, aztán az állam meg kiküldi azokat az embereket, akiket a szüleim- vagy akár te- fizetnek, hogy megmondják, hogy mit csinálj a saját telkeden, és ha úgytartja kedvük, megbírságolnak, azokat, akiknek eleve a pénzéből élnek 😀 De Istennek hála nem így történt, akik kijöttek, nem voltak rosszindulatúak, és nem szabtak ki bírságot, az Úr is úgy akarta, hogy ne bírságoljanak meg minket. De a lényeg, hogy nem csak az egészségügy terén van ez így, hanem az ilyen kormányhivataloknál is. Csak ott nem a gyógyszer ára magas, hanem a büntetésé, meg egyéb, a népet szolgáló hasznos dolgoké.

  2. Egyébként hatalmas ez a fotó erről a kisfiúról! 😎 Nagyon aranyos, olyan gézengúz szerű… 🙂

    Filmajánló: “Lorenzo olaja”
    Például a Videán elérhető. Nem lebecsülendő a színészi felhozatal: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend